Janez Janša meni, da možnost za skupno sejo obstaja, vendar se sprašuje, ali bi ta bila smiselna. Foto: EPA
Janez Janša meni, da možnost za skupno sejo obstaja, vendar se sprašuje, ali bi ta bila smiselna. Foto: EPA
Stipe Mesić
Mesić se je vnovič zavzel za rešitev obmejnega spora pred mednarodnim sodnim telesom. Foto: EPA
Srbija v središču zagrebškega vrha
Janša v Zagrebu o srečanju vlad Slovenije in Hrvaške

Po njegovih besedah bi bilo sejo smiselno izvesti le, če bi bilo mogoče "premakniti nekatere stvari naprej". Ali bi bila lahko skupna seja še pred parlamentarnimi volitvami na Hrvaškem, bo jasno v kratkem. Janša je o srečanju v četrtek zvečer spregovoril s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, vendar pogovor ni postregel z dogovorom glede skupne seje. Janša se sicer v Zagrebu udeležuje vrha voditeljev držav članic Procesov sodelovanja v jugovzhodni Evropi.

Pogajanja o meji "le brez fige v žepu"
Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je ob robu zasedanja voditeljev Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi zavzel za nadaljevanje pogovorov o meji s Slovenijo, a le če bi "šli na pogajanja brez fige v žepu".

Dobro bi bilo, če bi šla Hrvaška v Evropsko unijo brez bremena odprtih obmejnih vprašanj s Slovenijo, ampak pokazalo se je, da državi ne moreta priti do skupne rešitve, ker sta se vkopali na svojih položajih, je prepričan Mesić. Razlogi za zaplete so predvsem notranjepolitični.

Mesić je ob tem vnovič predlagal, da bi spor lahko rešilo meddržavno sodišče v Haagu. Zdrava kmečka logika pravi, da ko dogovora o meji med sosedoma ni, obe strani poiščeta sodnika, ki bo določil mejo, je še dejal Mesić.

Janša: Srbija mora opraviti s svojo preteklostjo
Ob robu vrha se je Janša odzval tudi na izvolitev vodje Srbske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika srbske skupščine. Prepričan je, da njegovih protievropskih izjav ne bi smeli jemati preveč resno. "Če bi jih jemali resno, bi bila stvar zelo skrb vzbujajoča, vendar ni takšna, čeprav razmer ne bi smeli podcenjevati," je pojasnil.

Srbija še ni opravila razprave o svoji preteklosti, je povedal Janša, in dokler ne bo te razprave, dokler ne bo polnega sodelovanja s haaškim sodiščem, toliko časa ne bo mogoče pričakovati obrata Srbije v prihodnost.

Na srečanju so se voditelji dotaknili predvsem evropske perspektive držav zahodnega Balkana. Janša je poudaril, da bo vključitev držav v regiji v Evropsko unijo ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Uniji v prvi polovici leta 2008. Temu je bil namenjen tudi večji del dvostranskega srečanja z makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim.

Države za krepitev sodelovanja v regiji
Voditelji držav članic Procesov sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP) so v Zagrebu sklenili vrh o krepitvi regionalnega sodelovanja. Vrha so se udeležili predstavniki EU-ja in držav donatoric. Za sedež novoustanovljenega Sveta za regionalno sodelovanje, ki bo nadomestil Pakt o stabilnosti, so voditelji izbrali Sarajevo. Prvi generalni sekretar sveta bo državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu Hido Biščević.

Voditelji so sprejeli sklepno listino, zagrebško deklaracijo in podpisali listino o dobrih sosedskih odnosih in sodelovanju v jugovzodni Evropi.

Srbija v središču zagrebškega vrha
Janša v Zagrebu o srečanju vlad Slovenije in Hrvaške