Janša ponavlja: Porabimo lahko samo toliko, kolikor ustvarimo. Foto: BoBo
Janša ponavlja: Porabimo lahko samo toliko, kolikor ustvarimo. Foto: BoBo

Slovenija je danes, kar zadeva vlaganja in tuje investicije, z vidika davkov in procedur daleč najbolj prijazno okolje kot kadar koli do zdaj.

Janez Janša, predsednik vlade
Gertrud Rantzen
Nemška podjetja so zelo zainteresirana za vlaganje v Sloveniji, je zatrdila Gertrud Rantzen. Foto: MMC RTV SLO

Četudi bomo dobili tujo denarno pomoč, po Janševih besedah to ni denar, ki nam ga bo kdo podaril, temveč nam ga bo kvečjemu posodil. "Nobena finančna pomoč ni zastonj in zato je, če je le mogoče, treba preživeti brez nje," je v razpravi na okrogli mizi v sklopu dneva obrti in podjetništva, na katerem občina Ivančna Gorica in pobratena nemška občina Hirschaid predstavljata sodelovanje na področju gospodarstva, dejal predsednik vlade.
Janša je v izjavi novinarjem po razpravi ocenil, da je prav v tem, kar so danes slišali, smer izhoda iz krize. Danes namreč sodelujejo podjetja, ki so na začetku, in podjetja, ki imajo svetovni sloves, vsa pa se zavedajo, da bo "ta čas krize treba preživeti. Da ne bo vedno tako, kot je danes, temveč bolje, vendar pa da je treba za to nekaj storiti".
Pet ključnih ukrepov
Pri tem izpostavlja, da se nič od tega, kar je vlada že sprejela in kar še bo, ne bo prijelo, dokler ne bomo zaustavili padanja gospodarske rasti. Zato je po njegovih besedah prioriteta, da do konca leta sprejmejo pet ključnih ukrepov: sanirajo bančni sistem, uredijo javne finance in znižajo proračunski primanjkljaj, sprejmejo pokojninsko in reformo trga dela, poleg tega pa uredijo tudi upravljanje državnega premoženja in povečajo možnosti za investicije.

Odgovornost opozicije v DZ-ju
Opozicija v DZ-ju pa ima, tako Janša, odgovornost pri projektih, za katere je potrebna ustavna večina. Znova je spomnil, da Slovenija nujno potrebuje zapis fiskalnega pravila v ustavo in spremembe referendumske ureditve.

Ob Janši so v razpravi sodelovali tudi predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen, župan pobratene občine Hirschaid in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Nemška podjetja zelo zainteresirana za Slovenijo
Gertrud Rantzen je pojasnila, da so nemška podjetja zelo zainteresirana, da bi vstopila na slovenski trg. Ocenjuje, da je današnje srečanje najboljši dokaz, da je najboljša pot iz krize v sodelovanju na področju gospodarstva, turizma in politike. Predvsem je treba gledati v prihodnost, iskati potencialne priložnosti za partnerstvo, pravi in dodaja, da je to najboljša praksa. Upa, da bomo imeli še več skupnosti, ki bodo pripravljene sodelovati.
Probleme v Sloveniji vidi na dva načina. Prvi je izvozno usmerjena industrija - po njenem mnenju ji gre še vedno relativno dobro -, posebej, če delajo z Nemčijo. Na notranjem trgu vidi težave v gradbeni industriji in z njo povezani ekonomiji ter v panogah, usmerjenih v potrošnjo. Če imate visoko stopnjo brezposelnosti, ljudje ne trošijo toliko, je opozorila in dodala, da je zato naloga vlade, da na tem segmentu ukrepa. Seveda je po njenih besedah finančni položaj še vedno zelo kritičen. Ob tem verjame, da bodo ukrepi, za katere upa, da bodo sprejeti, pripeljali do pozitivnega učinka.

Slovenski podjetniki čez mejo
Strnad je pozdravil predlog župana pobratene občine Hirschaid Andreasa Schlunda, da bi se naši podjetniki prijavljali na razpise nemške občine in tudi v njenem okrožju, kjer so podjetniki prezaposleni za prijavljanje na razpise. Strnad je prepričan, da bodo v kratkem vzpostavili vse potrebno, da bodo naši podjetniki dobili pravočasne in natančne informacije o razpisih.

Janša je v razpravi sicer opozoril, da gospodarska rast v Sloveniji še vedno pada in vlada v tem trenutku vlaga skrajne napore v to, da bi ustvarila pogoje, v katerih bi se to padanje ustavilo. Spomnil je, da dajemo iz proračuna več za obresti za kredite kot za investicije, in opozoril, da bo leta 2014 kritična točka, na katero se je treba že zdaj pripravljati, sicer bo država bankrotirala.

Vlada je po njegovih besedah sprejela številne ukrepe, po katerih je "Slovenija danes, kar zadeva vlaganja in tuje investicije, z vidika davkov in procedur daleč najbolj prijazno okolje kot kadar koli do zdaj".

Slovenijo je treba, pravi Janša, potegniti iz nevarnih voda. "Ko se špekulira in ko ta nevarnost tudi dejansko obstaja - bili bi nespametni, če bi zatrjevali nekaj, kar ni res -, da bomo morali zaprositi za mednarodno finančno pomoč, dokler bomo v teh vodah, ali pa če bomo to morali storiti, potem bistveno ne bomo povečali privlačnosti za investicije," je posvaril Janša.

Slovenija je danes, kar zadeva vlaganja in tuje investicije, z vidika davkov in procedur daleč najbolj prijazno okolje kot kadar koli do zdaj.

Janez Janša, predsednik vlade
Premier na srečanju z obrtniki
Premier na srečanju z obrtniki