Gospodarstvo

Poudarki

  • "Občutek je, da v Sloveniji še nismo prišli do dna"
Gertrud Rantzen
Gertrud Rantzen je predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice od njene ustanovitve leta 2006. V Slovenijo je prišla leta 2003, ko je prevzela mesto vodje Predstavništva nemškega gospodarstva v Sloveniji. Foto: AhkSlo
Slovensko-nemška gospodarska zbornica
Slovensko-nemška gospodarska zbornica (DESLO), ki je bila ustanovljena oktobra 2006, sodi v svetovno mrežo skupno 120 nemških zunanjetrgovinskih zbornic, delegatskih pisarn nemškega gospodarstva in gospodarskih predstavništev Zvezne republike Nemčije v 80 državah. Foto: AhkSlo
Rudolf Klötscher, Gertrud Ranzten in Christof Droste
Slovensko-nemška gospodarska zbornica vsako leto pripravi letno poročilo, v katerem so tudi rezultati poslovne ankete med podjetji z nemškim kapitalom v Sloveniji. Po anketi so se omenjena podjetja zelo negativno izrekla glede davčne obremenitve, naraščajoče korupcije, neučinkovite javne uprave, še najbolj pa jih moti plačilna nedisciplina. Foto: AhkSlo
Secop
Ali lahko še kakšno slovensko podjetje doživi usodo Secopa? Po mnenju Rantznove je vse odvisno od posamičnega izdelka - ali se ga splača izdelovati v Sloveniji ali ne. Foto: MMC RTV SLO
       Glede korupcije - to je neke vrste občutek, to ni korupcija v neposrednem smislu, gre za to, da obstajajo določena omrežja in da je tujim vlagateljem težko prodreti v ta omrežja.       
       Zagotovo so naložbe v Sloveniji dobrodošle, če ste eden od desetih največjih svetovnih igralcev. Toda ne ujamete manjših vlagateljev, srednje velikih podjetij, ki na prvi pogled niso pomembne tržne znamke. Bolj ste osredotočeni na večje igralce.       
Načrt Scandria: povezava med Baltikom in severnim Jadranom
Nemci želijo prometni koridor med Baltikom in severnim Jadranom, imenovan Scanadria. Foto: AhkSlo
Hartmut Mehdorn in Patrick Vlačič
Harmut Mehdorn je dejal, da v Sloveniji ni mogoče ničesar spremeniti, ker so vsi proti vsem. Rantznova se z njim ne strinja popolnoma, a ga razume, saj je navajen nemške družbe, v kateri skušajo vsi skupaj doseči skupni cilj. Foto: BoBo
Nemčija
Nemčija ima že dolgo tradicijo protijedrskega gibanja, zelo močna je tudi stranka zelenih. Ta se je še okrepila po nesreči v jedrski elektrarni v Fukušimi. Foto: Reuters
jedrska elektrarna
Rantznova dvomi, da bi Nemčiji v prihodnjih od petih do desetih letih uspel prehod iz jedrske energije na energijo iz obnovljivih virov. Realneje se ji zdi, da je ta cilj mogoče doseči v od petnajstih do dvajsetih letih. Foto: epa
       V slovensko-nemških gospodarskih odnosih so Nemci bolj aktivni kot Slovenci. (...) Verjetno menijo, da imajo tako dobre gospodarske odnose z Nemčijo, da ni treba storiti nič več. S tem se ne strinjam. Imamo dobre gospodarske odnose, toda te odnose je treba tudi obdržati in v to je treba vlagati.       
       Čeprav sem Nemka, sem se vedno spraševala, kaj pomeni francosko-nemški vlak.       

Dodaj v

Rantznova za MMC: Francosko-nemški vlak ni nekaj realnega

Intervju s predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice
23. april 2011 ob 06:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Plače v Sloveniji niso previsoke. Toda v primerjavi s sistemom v Nemčiji je delež, ki ga mora plačati delodajalec za davke in različna zavarovanja, previsok, je v pogovoru za MMC dejala Rantznova.

Z Gertrud Rantzen, predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice, smo se v intervjuju med drugim pogovarjali o letnem poročilu zbornice, težavah pri tujih naložbah, vzrokih za prenos proizvodnje iz črnomaljskega Secopa na Slovaško in o slovenskem gospodarskem stanju, kot ga vidijo nemška podjetja v naši državi.

Pred dnevi je zbornica predstavila svojo letno poročilo, v katerem je tudi objavljena anketa o poslovnem položaju v Sloveniji. Zanimivo je, da je lani 59 odstotkov vprašanih nemških podjetij v Sloveniji menilo, da je trenutni gospodarski položaj slab, letos pa tako meni kar 70 odstotkov od 572 sodelujočih podjetij v letošnji raziskavi. Kje so vzroki za ta še bolj črnogled pogled?

Razlog za takšen slabši rezultat je verjetno zaradi podjetij, ki poslujejo na lokalnem trgu v Sloveniji. Vidijo namreč, da poraba pada, če pa pada poraba, imate položaj, da ne zaslužijo dovolj denarja in da morajo v najslabšem primeru odpuščati zaposlene. To pa tudi pomeni, da se ustvari nekakšen krog, da ljudje ne morejo iti v novo porabo. To je položaj, s katerim se trenutno soočajo podjetja. Občutek je, da ne prihaja do okrevanja, da v Sloveniji še nismo prišli do dna.

Sodeč po izsledkih raziskave, objavljene v letnem poročilu, so se nemška podjetja v Sloveniji zelo negativno izrekla glede davčne obremenitve, naraščajoče korupcije, neučinkovite javne uprave, še najbolj pa jih je motila plačilna nedisciplina? Kakšne pa so rešitve za te težave?

Glede korupcije - to je neke vrste občutek, to ni korupcija v neposrednem smislu, gre za to, da obstajajo določena omrežja in da je tujim vlagateljem težko prodreti v ta omrežja. Glede plačilne nediscipline - obstaja že davčni ukrep, da mora podjetje dati poročilo AJPES-u. Tako se nadzoruje, kdo plačuje. Država in davkarija namreč ne dobita davka na dodano vrednost, če podjetja ne plačujejo računov. Drugo pa je vprašanje izterjave.

Glede davčnih obremenitev - plače niso previsoke, so na normalni ravni. Toda visok je delež, ki ga mora plačati delodajalec za davke in različna zavarovanja. To je za Nemce in v primerjavi s sistemom, ki ga imamo v Nemčiji, previsok delež.

Na predstavitvi letnega poročila je bila osrednja tema težave pri vlaganju - torej o odprtosti Slovenije do tujih naložb. Menite, da je Slovenija do tujih vlaganj odprta zgolj deklarativno, v resnici pa je drugače, da tuji vlagatelji niso tako dobrodošli v Sloveniji.

Zagotovo so naložbe v Sloveniji dobrodošle, če ste eden od desetih največjih svetovnih igralcev. Toda ne ujamete manjših vlagateljev, srednje velikih podjetij, ki na prvi pogled niso pomembne tržne znamke. Bolj ste osredotočeni na večje igralce. To je ena zadeva.

Druga zadeva je, da sicer imate različne instrumente za podporo naložbam, niso pa ti instrumenti zelo poznani v Nemčiji ali v drugih državah. Pogrešam torej promocijo Slovenije kot države zanimive za poslovanje in naložbe, ki bi jo izvajale slovenske institucije, kot so JAPTI, Trgovinska zbornica Slovenije in tudi veleposlaništva.

Ena izmed tem, ki je v zadnjem času v središču pozornosti slovenske javnosti, je usoda črnomaljskega podjetja Secop. Christof Droste iz družbe Hella Saturnus Slovenija je dejal, da je usoda Secopa posledica nekonkurenčnosti Slovenije, da je zato lastnik podjetja, nemški holding Aurelius, prenesel proizvodnjo na Slovaško. Toda sindikati poudarjajo, da je imel Secop dobiček in da je bil uspešen ter da odhod Secopa ni povezan s slovensko davčno politiko in dvigom minimalne plače. Izpostavljajo t. i. hlastanje za dobičkom nemškega holdinga Aurelius. Kakšno je vaše mnenje?

Takšne odločitve so vedno odločitve, sprejete glede na razmere na mednarodni ravni. Če pogledate zgodovino podjetja Secop oz. nekdanjega Danfossa, boste videli, da so že pred leti zaprli tovarno v Nemčiji in jo umaknili na Kitajsko. Kajti trg za te izdelke ni več v Nemčiji, ampak na Kitajskem. V Evropi imajo trenutno dve tovarni - ena je na Slovaškem, druga pa v Sloveniji.

Take vrste izdelkov se soočajo z zelo veliko svetovno konkurenco. To je izdelek, ki potrebuje več inovacij. V tem smislu ima odločitev podjetja, da proizvodnjo iz Slovenije prenese na Slovaškem, tri razloge. Prvi razlog je celotni proizvodni strošek. Ne samo strošek dela, ampak celotni proizvodni strošek je na Slovaškem za okoli 40 odstotkov višine stroška proizvodnje v Sloveniji. Drugi razlog je, da je produktivnost v Sloveniji enaka kot na Slovaškem. Prav tako je davek na dobiček v Sloveniji precej večji kot na Slovaškem.

Če prenesete proizvodnjo iz ene v drugo države, je to po navadi zaradi cenovne tekme. Tovarna na Slovaškem ima prostor, kjer lahko razvijejo in izdelajo nov izdelek. To namreč mora storiti podjetje - razviti mora nov izdelek, da lahko obstane v tej zelo težki svetovni konkurenci.

To je odločitev podjetja v Nemčiji, ki pa je odvisna od razmer na svetovnem trgu. Ne strinjam s tezo, da gre tukaj le za hlastanje za dobičkom, da skuša lastnik le izvleči dobiček. Ne vem, ali je bila tovarna v Sloveniji dobičkonosna, ker nimam podatkov. Z vidika stroškov pa je za podjetje ugodneje, da ima proizvodnjo v eni tovarni kot v dveh.

Ali lahko še kakšno druga slovenska tovarna doživi isto usodo kot Secop?

Podobno se lahko zgodi tudi tovarnam v drugih državah, če se proizvodnja, denimo, prenese v Slovenijo. Pred nekaj leti je npr. Hella zaprla tovarno v Veliki Britaniji in prišla nato v Slovenijo. Odvisno je tudi od izdelkov, ki jih izdelujete v Sloveniji. Če imate izdelke, ki so konkurenčni na svetovnem trgu, če imate izdelke, ki niso tako konkurenčni na svetovnem trgu, a imate notranji trg za te izdelke, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah nekdanje Jugoslavije, potem se verjetno to ne bo zgodilo tako kmalu. Vedno je odvisno od posamičnega izdelka - ali se ga izplača izdelovati v Sloveniji ali ne.

Lani ste v intervjuju za naš spletni portal dejali, da bi slovenska vlada lahko storila več glede protikriznih ukrepov (omenili ste slabo podporo slovenskim izvoznikom oz. slabo financiranje podjetij). Kako ocenjujete slovenske protikrizne ukrepe po enem letu? Je bil kakšen napredek? Ste enakega mnenja?

Niti ne. Zelo tesno sodelujemo s slovenskimi oblastmi, da bi videli, kako lahko podpremo slovenske dejavnosti zunaj Slovenije. Seveda imamo določeno podporo pri izvozu, pri sodelovanju na sejmih, da dobimo nove kupce in nova naročila. To je zelo pomembno. Vidimo napredek glede tega, čeprav se bi lahko še vedno storilo več. Pričakujemo, da bo slovenska vlada bolj podprla majhna in srednje velika podjetja.

V Sloveniji je dolgo veljalo - ko bo Nemčija iz krize, bo tudi Slovenija. Češ: Sloveniji ni treba nič storiti, vse bodo storili Nemci oz. nemška gospodarska rast. Toda zdi se, da to ne velja - nemško okrevanje je veliko uspešnejše kot slovensko. Zakaj?

Tukaj je zelo preprost odgovor. Nemčija je storila domačo nalogo že pred krizo. Uveljavili smo nove zakone, več vlagali v človeški kapital, v delavce. Imeli smo različne ukrepe med krizo. Imeli smo nove zakone - omogočili smo, da so lahko zaposleni delali krajši čas, a so dobili isto plačilo, in sicer zato, ker so imeli iz preteklih let zalogo nadur.

Imeli smo prožnost na trgu dela, dogovorili smo se s sindikati, da lahko delavec zbira nadure, ki pa se niso izplačale. Te nadure se lahko izkoristijo v času krize ali pa za predčasno upokojevanje. To je bil glavni, osrednji razlog, zakaj je lahko Nemčija lažje prišla iz krize. Ti ukrepi so bili zelo dragi, toda nujni v tistem času, da se je lahko vlagalo. Rekli smo si: "Če bomo vlagali zdaj, bomo hitreje prišli iz krize."

Slovenija je v krizo prišla malce pozneje kot Nemčija, v Sloveniji smo čutili posledice krize približno šest mesecev pozneje kot v Nemčiji. Toda zdaj to ni več svetovna kriza, zdaj je tudi bolj notranja kriza, kriza slovenskega ekonomskega položaja.

Tukaj prihaja do pomanjkanje vlaganja v delavce, zaposlene, da bi dobili boljše kvalifikacije, da bi dosegli višjo produktivnost. Imate dobra in uspešna podjetja, toda na splošno bi morali več vlagati v večjo produktivnost, v nove stroje, v posodabljanje celotnega delovnega procesa. Ne samo vlaganje v izobraževanje ljudi, ampak v celoten delovni proces.

Na zbornici imamo, denimo, naslednje dneve posebne seminarje - t. i. World Class Manufacturing, tj. primere proizvodnih praks najboljših podjetij. To je en način, da pokažemo na trajno usposabljanje ljudi in kaj lahko storimo v proizvodnji, da bi dobili boljše izdelke z nižjimi stroški. To ima v Nemčiji določeno tradicijo, v Sloveniji pa je to še v povojih, v fazi učenja, saj je to prva kriza po osamosvojitvi Sloveniji.

Zdaj je pravi čas za odločitev, kateri so pravi ukrepi, zdaj je pravi čas za odločitev, kam želi iti Slovenija. Ali želite iti bolj v proizvodnjo, želite bolj razvijati storitvene dejavnosti, ali se želite bolj usmeriti v raziskave in razvoj. To se morate odločiti zdaj. Zdaj je pravi čas za to odločitev.

Občutek imam, da pobude za obiske gospodarskih delegacij (Bavarska, Mecklenburg-Predpomorjansko, Posarje) prihajajo bolj z nemške kot slovenske strani? Da je slovenska stran bolj pasivna. Ta občutek drži?

Če gledamo nemško-slovensko gospodarske odnose, je občutek pravilen. V slovensko-nemških gospodarskih odnosih so Nemci bolj aktivni kot Slovenci.

Zakaj?

Verjetno menijo, da imajo tako dobre gospodarske odnose z Nemčijo, da ni treba storiti nič več. S tem se ne strinjam. Imamo dobre gospodarske odnose, toda te odnose je treba tudi obdržati in v to je treba vlagati.

Kako potekajo zadeve glede prometnega koridorja Scanadria? So s slovenske strani prišli pozitivni signali? Ali smo tudi tukaj pasivni?

Zdi se mi, da je podobno. To ni razumljivo. Mogoče bomo morali organizirati in mislim, da bo naša zbornica organizirala obisk delegacije v Mecklenburg-Predpomorjanskem. Zdi se, da je bolj aktivna nemška stran. V času srečanja je bilo zaznati zanimanje slovenske strani, toda ne vemo, kako bodo zadevo spremljali v nadaljevanju.

V Sloveniji se že nekaj časa govori o francosko-nemškem vlaku. Ali francosko-nemški vlak v resnici sploh obstaja ali je to le fraza?

Vedno sem se spraševala, kaj to sploh pomeni. Čeprav sem Nemka, sem se vedno spraševala, kaj pomeni francosko-nemški vlak. Seveda imamo tesne odnose s Francijo, takšni odnosi imajo že zgodovino, saj trajajo že leta. Iskreno povedano, ne morem reči, da je francosko-nemški vlak nekaj realnega, čeprav imamo s Francijo tesne gospodarske odnose. Ni pa nič posebnega.

Vaš rojak Hartmut Mehdorn, nekdanji prvi mož Deutsche Bahna, je slovenski vladi predlagal ustanovitev logističnega holdinga, a je ta ideja naletela na ostro nasprotovanje, tako da na koncu ni bilo nič iz tega, zapletlo se je celo pri plačilu njegovega svetovanja. Ob slovesu je dejal, da v Sloveniji ni mogoče nič storiti, ker so vsi proti vsem. Kakšno pa je vaše mnenje? Je to res, smo res vsi proti vsem in da ni mogoče nič storiti?

Niti ne. Toda včasih lahko imaš tak vtis, še zlasti, če prihajaš od drugod, če si navajen družbe, kot je Nemčija, kjer vedno skušamo kaj storiti skupaj, najti skupni cilj. In mogoče zato lahko Nemec dobi vtis, da je vsak proti vsakomur. Ne strinjam se stoodstotno z njim, razumem pa njegov vtis kot Nemca, če ne poznaš razmer v Sloveniji.

Kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija bo v prihodnjem desetletju zaprla vse jedrske elektrarne. Jedrsko energijo bodo nadomestili z energijo iz vetrnih turbin in visokonapetostnih daljnovodov, kar jih bo stalo dve milijarde letno. Kakšno pa je mnenje poslovnih in industrijskih krogov v Nemčiji glede tega? Ali lahko hitra odpoved jedrski energiji škoduje nemškemu gospodarstvu?

Podjetja in poslovni krogi menijo, da se ni mogoče v nekaj letih popolnoma odpovedati jedrski energiji. Vsi smo zelo inovativni glede tega, kako se lotiti vprašanja preskrbe z energijo v prihodnje. Ta politika, ki jo trenutno zagovarja Angela Merkel - da se bomo v srednjeročnem obdobju odpovedali jedrski energiji in jo nadomestili z energijo iz obnovljivih virov -, je bila že dogovorjena v času prejšnje vlade, v času rdeče-zelene koalicije, leta 2002.

Potem smo imeli zamenjavo vlade in t. i. "cik-cak" spremembe smeri politik glede jedrske energije. To je bilo tudi pred dogodki na Japonskem. Če smo realistični: ni se mogoče v nekaj letih popolnoma odpovedati jedrski energiji in jo nadomestiti z energijo iz obnovljivih virov. Soočamo se namreč s tehnološkim izzivom. Bo mogoče, toda ne v od petih do desetih letih, mogoče v od petnajstih do dvajsetih letih.

Aleš Žužek
Prijavi napako
Komentarji
andreas
# 23.04.2011 ob 06:50
Nekaj litrov nalitega 'čistega vina', ali 'cesar je gol'.

Vsa blebetanja na novinarskih konferencah našega lepega prezidenta se sesujejo v prah ko človek prebere ta intervju.
Prva možnost: čeprav sem pričakoval, da je marsikaj, kar nam 'naklada' vsakodnevno iz piedestala govornice trosenje megle, toliko pa vseeno ne.

Druga možnost: zadeva je grozljiva: vladajo nam ljudje, ki ne samo, da ne vedo kaj se dogaja med ljudmi, tudi ne vedo, ali pa nočejo vedeti, kaj se dogaja na področju gospodarjenja.

Tretja možnost: v cilju zastraševanja ljudi, da bi sprejeli nesmiselne zakone, ki jih je sproducirala ta kamarila, se plasirajo laži in potvarjanja vseh vrst.

Ladja pa tone.
il Sloveno
# 23.04.2011 ob 07:27
Haha tipično nemško, diplomatsko in ce se malo poglobiš in predvsem poznaš Nemce, zelo kritično!!! V parih delih nas je Slovence posteno okrcala!
Verjetno menijo, da imajo tako dobre gospodarske odnose z Nemčijo, da ni treba storiti nič več. S tem se ne strinjam. Imamo dobre gospodarske odnose, toda te odnose je treba tudi obdržati in v to je treba vlagati.
Najbolj se mi je dopadel tale odstavek:
"Tukaj je zelo preprost odgovor. Nemčija je storila domačo nalogo že pred krizo. Uveljavili smo nove zakone, več vlagali v človeški kapital, v delavce."

In nato še tale del:
Niti ne. Toda včasih lahko imaš takšen vtis, še zlasti, če prihajaš od drugod, če si navajen družbe, kot je Nemčija, kjer vedno skušamo kaj storiti skupaj, najti skupni cilj.[/i]
Gepard007
# 23.04.2011 ob 08:35
@gibson7: Pa res! Ljubljano so dali za glavno mesto Črne gore... No zdaj se vidi kam spadamo s Pahorjevo Silicijevo dolino lol :D
Skarp
# 23.04.2011 ob 08:12
Sranje. Ne znamo se nic zmenit. Svet gre pa naprej.
viljam_s
# 23.04.2011 ob 08:56
Z gospo se lahko samo strinjamo. Vsi nam govorijo, da smo neučinkoviti, pa ne vrjamemo. Potem začnejo iz Slovenije umikat svoje tovarne in zapirat podjetja - pa še kar ne vrjamemo. Kdaj vam bo ljudje postalo jasno - tujci nočejo s Slovenijo imet več nič. Še več - najobetavnejši Slovenski delodajalci nočejo s Slovenijo imet nič. Ugotovimo lahko naslednje Slovenija (država) je ful lepa, ampak poslovnega odnosa pa noben noče imet z njo! Pa kdo želi plačevat 60% in več davkov za take politike. Hvala SD, LDS, ZARES za nastalo st(r)anje v državi. 3 leta boste kradli in nič naredili - uničili ste državo in zadolžili njene otroke do smrti!
gibson7
# 23.04.2011 ob 08:03
Joj, joj, kje je Ljubljana na peti fotki! Mogoče je pa prav?!
viljam_s
# 23.04.2011 ob 09:40
Mah nekaterim ljudem ne prideš do živega. Sploh nimam rad JJ-ja ker uničuje alternativo na desnici. Ampak ne da se pa zanikat, da je ravno njegova vlada ukinila davek na izplačane plače, da so hoteli so uvest enotno davčno stopnjo - pa jih je ravno Semolič pohodil.
Druga stvar, ki pa je vi ne vidite in očitno ne razumete. Meni sploh ne bi bil problem plačevat takih davkov, če:
občina hitro in pošteno dela
sodišča hitro in pošteno delajo
dobiš hitro in pošteno zdravstveno oskrbo
dostojno penzijo
dobro šolstvo
Med letom 2004 - 2008 se je za denar nekaj naredilo, zadnje tri leta pa se s pufi pokriva samo socialo. Pa kaj niste opazili, da 2,5 let ko bi morali narediti največji tehnološki preboj nismo naredili nič. Denar smo porabli za brezvezno socialo, ki ne daje napredka. Na koncu pa si ne bomo mogli privoščit niti sociale pa še brez perspektive smo ostali.
Elemental
# 23.04.2011 ob 09:19
Lepo je povedala, da imamo pri nas en kup nesposobnežev, ki nič ne delajo za dobro države in se zanašajo samo na druge.
Achilies
# 23.04.2011 ob 09:04
Evo vam vladni trubači, kr trobite v vladni rog. Kaj bi šele rekla gospa če bi se srečala z našim ministorm za gospodarstvo. Verjetno bi trdno stisnila križ ki ga nosi okrog vratu
sioxxos
# 23.04.2011 ob 09:54
... pri nas pa imamo turističnega teoretika brez pol grama podjetniških izkušenj na mestu gospodarskega ministra... res ste ofce, volici t.i. levice...

... in hvala Bogu, da nam je frau Gertrud podala resnico o blodnjah te vlade glede žabarsko-klobasarkega vlaka... res ste ofce, volilci t.i. levice...

naša sedanjost je BALKAN EXPRESS z zadnjo postajo Murgle

5. junija OČISTIMO SLOVENIJO in glasujmo 3x PROTI... nato pa predčasne volitve, aretacije skorumpiranih ministrov / ministric, županov, državnih sekretarjev, gradbenih baronov, sodnikov, tajkunov, odvetnikov.... in po sojenju še zaplemba njihovega nakradenega premoženja...

šele nato pa PRENOVA in REFORME... pa ne take, kot npr. sedanja, ko želijo ukiniti brezplačno bivanje drugega otroka v vrtcu... ampak takšne, ki jih navaja frau Gertrud...

res ste ofce, volilci t.i. levice...
Miraja
# 23.04.2011 ob 10:01
Upam, da ste Pahorja in vlado postavili na realna tla in da ne bodo več sanjarili o nemško-francoskem vlaku !!!!!
Achilies
# 23.04.2011 ob 09:07
monny dej se pouči katera vlada je ukinila davek na izplačane plače. In katera je uvedla vinjete. katera vlada pa je vinjete podražila za 100% pa kljub temu Daras dela zgubi na 3 potenco.

Dej a si že na šihtu?
Achilies
# 23.04.2011 ob 10:19
sioxxos
09:54

... pri nas pa imamo turističnega teoretika brez pol grama podjetniških izkušenj na mestu gospodarskega ministra... res ste ofce, volici t.i. levice...

... in hvala Bogu, da nam je frau Gertrud podala resnico o blodnjah te vlade glede žabarsko-klobasarkega vlaka... res ste ofce, volilci t.i. levice...

naša sedanjost je BALKAN EXPRESS z zadnjo postajo Murgle

5. junija OČISTIMO SLOVENIJO in glasujmo 3x PROTI... nato pa predčasne volitve, aretacije skorumpiranih ministrov / ministric, županov, državnih sekretarjev, gradbenih baronov, sodnikov, tajkunov, odvetnikov.... in po sojenju še zaplemba njihovega nakradenega premoženja...

šele nato pa PRENOVA in REFORME... pa ne take, kot npr. sedanja, ko želijo ukiniti brezplačno bivanje drugega otroka v vrtcu... ampak takšne, ki jih navaja frau Gertrud...

res ste ofce, volilci t.i. levice...

Ma kok dobr napisano, podpišem!
toolovaj
# 23.04.2011 ob 08:10
VladalLOL!
"...Torej politika kreditiranja v Nemčiji versus politika nekontroliranega pufanja v Sloveniji."
Odlično napisano, bi k temu še dodal moj komentar oziroma ga ponavljam z dne 19.4.2011 na temo "četverčka"
Ne vem, če je kdo spremljal obvezni pobot preko AJPESA 15.4.2011. Prijavljeno je približno 1,4 miljarde EVROV. In kaj mislite koliko se je poglihalo. Slabih 13%. To se pravi, da je gospodarstvo brez denarja. Pri pobotu niso sodelovali Merkur, gradbeni sektor (SCT,....), nadškofije.... ki dolgujejo dobaviteljem in podizvajalcem od 1,5 do 2-h milijard EVROV. Banke so nezmožne financirati gospodarstvo, ker so večino denarja plasirale za odkup firm (tajkunska privatizacija). Imajo delnice in nepremičnione, ki so jih zasegle zapufanim firmam, z njimi si ne morejo kaj prida pomagati. Najprej Grčija, potem Irska, pa spet na skrajnji zahod Portugalska, kaj če je naša država na vrsti. Ta naš že "ponarodeli" vlak me sve bolj spominja na sopihajočega Čirota, a ta tudi ne vozi več.
Achilies
# 23.04.2011 ob 10:34
rooster lej "petelin" zdej se obešaš na tri besedice že pred krizo. Wou pa ti morš bit genij, kure ti kar pod kremlje padajo ko prikokodakaš in z rožo pomigljaš, prav vidim tvojo ekselenco na kupu gnoja!

Ko pa so Janša&co predstavili cele svežnnje ukrepeov so jih od zmage pijani petelini po vrsti zavračali. Miljarde so kanalizirali in to dobsedeno v kanale pometali od koder so firme kot je Hidria vlekele dobičke delavci pa so komaj službe obdržali.

Miljarde so splavale v greznico brez enega pozitivnega učinka. Pa sedaj socjala konec služba konec gospodarstov konec. Vlak KONEC

prav rad bi te dobil v roke ti petelinček, lepo bi se pomenila, lepo bi kirirkal o da lepo bi kikirikal!
Caetano
# 23.04.2011 ob 10:22
Govorjenje o tem vlaku je res ironija in spada v ''zakladnico'' Pahorjevih izumov. Ko bi zdaj vsaj nehali s tem.
viljam_s
# 23.04.2011 ob 09:50
Kejkoo
Misliš, da bi ljudje dobivali bruto plačo in nakazovali državi davek.
Se absolutno strinjam s tabo. Ampak hecno je da se to tebi zdi kot šala, v večini razvitih demokracij pa je tak vzgojni ukrep realnost.
Drug primer, ki ga tukaj ne poznate: Zakaj v ZDA ni cen z davki, Ker trgovci niso dopustili, da jim država kamuflira v ceno davek. Preprosto povedano ko prideš na šalter, ti trgovec zračuna ceno. Potem pa te pogleda in reče sedaj pa še 8% za državo vse z namenom, da na vsakem koraku razmišljaš kaj se s tvojim denarjem dogaja.
Ampak te logike v preveč socialistični Sloveniji še dolgo ne bo.
Konec despotizmu
# 23.04.2011 ob 12:27
5. junija OČISTIMO SLOVENIJO in glasujmo 3x PROTI... nato pa predčasne volitve, aretacije skorumpiranih ministrov / ministric, županov, državnih sekretarjev, gradbenih baronov, sodnikov, tajkunov, odvetnikov.... in po sojenju še zaplemba njihovega nakradenega premoženja... Sploh vse po sioxxos.

Pa ljudstvu prilagojena davčna reforma, poštena racionalizacija javne uprave (lomit njo ali nje plače), sloga in odpor agresivnemu in le elitam prilagojenemu zahodnemu oz. zahojenemu monetarnemu fašizmu. Še krepitev vezi z Azijo, tudi nemška zelena politika...pač, neka selekcija idej zdravega razuma za zdravo SLOVENSKO okolje.

Gospa ima prav.
ti_si_nula
# 23.04.2011 ob 09:36
Ah ne, plače v Sloveniji niso previsoke, morebiti je frau švabica želela reči, da so prenizke glede na višino cene bivanja v RS. A ji je kdo razložil zakaj imamo tako visoke prispevke, da imamo grozljivo velik državni aparat, ki ne dela nič oz ne ustvarja ničesar plače pa imajo višje kakor v gospodarstvu. Število javnih uslužbencev bi morali prepoloviti, drugače nas bo to pehalo še v višje dolgove in večjo revščino. To, da imamo veliko nesposobnežev pa itak ni nikomur mar, takšni so še celo nagrajeni.
espero
# 23.04.2011 ob 13:20
Bumerang se vrača! Apatičnost Slovenskega človeka se bo še nadaljevala. Prihajamo v čase trdega socializma , kjer je bilo pomanjkanje dobrin (ali denarja) normalno stanje. Delavec je degradiran na raven hlapca , to pa mu jemlje voljo do dela in življenja. Kako bo delavec z veseljem delal z mizerno urno postavko? . In potem bi radi delodajalci samo dobre delavce , ki pa jih na trgu več ni. Okrevanje gospodarstva je pogojeno s tem in Delodajalci bodo s tem potegnili "ta kratko" , delavci so jo že.! Ta začaran krog je naredila država , na škodo obeh. Tako kmalu ni pričakovati okrevanja gospodarstva , prej obratno.
mulcon
# 23.04.2011 ob 11:16
Zakaj mali prašički še ne vidijo, ko se skotijo ?
Zato, da ne bi videli, da jim je mati svinja.
pbr
# 23.04.2011 ob 10:39
Pritožujejo se čez neučinkovito javno upravo. Javni uslužbenci pravijo, da niso nič krivi za krizo v tej državi in zahtevajo vsak dan višje plače, vsak dan jih je več. V zadnjih 2 letih +4000 in 14,5% višje plače. Gospodarstvo zadnji 2 leti: - 65000 in - 1% nižje plače
Aramir77
# 24.04.2011 ob 10:11
Zelo zanimiv intervju, ki bi vsak politik v Sloveniji, od DZ do zadnjega župana ga moral prebrati 3x na dan, vsak dan svojega mandata.
Več kot očitno je, da so naši politiki amaterji. Prav tako so amaterji naši sindikati ala Semolič. Prisrčno upam, da bo naslednja vlada odpravila to amatersko tradicijo, če že ne povsod, vsaj v ključnih ministrstvih.
miroslav
# 23.04.2011 ob 12:53
he he...ljubljana v črni gori na fotki...sicer ima šjora kar prav, ampak takele fotke pa zmagajo in pokažejo celo sliko...
WWW@.com
# 23.04.2011 ob 07:51
Ja,zakaj bi pa rinili na francosko -nemški vlak ....slabše kot je sedaj ne more biti (ali pač??)...popolni preobrat v razmišljanju,bi bil potreben ,premalo nas je in preveč upokojencev ,to je realnost....ostane nam zelena industrija..pridelovanje zdrave prehrane,iskanje novih možnosti v energiji..turizem ....in čim manj politikov ...zmanjšati vse državne ustanove na minimum....sanjam ...????
Achilies
# 23.04.2011 ob 15:19
gozdni joža če ne veš koga imaš za volit potem res ostani v gozdu pojdi na sprehod z medvedom nabirajta med etc. res če ne veš koga imaš za volit potem spoloh ne sprašuj, ostani tam kjer si.Ne se nam pod noge metat s svojim wanabee sodelovanjem v odločitvi, ki smo jo sposobni sprejeti le Pravi Ljudje!

Čeprav sem Nemka, sem se vedno spraševala, kaj pomeni francosko-nemški vlak.

To je vprašanje za Pahorja, bo odgovoril ali morda le lajno potegnil mencajoč so what!
CONTRA domobran
# 23.04.2011 ob 13:41
Popravek:

*Problem je v človeški nenasitni požrešnosti in hoji čez trupla v imenu vsezveličavnega presvetega dobička, dobička in še enkrat dobička ... in ta doktrina bo uničila ne samo človeštva in povezanosti med nami, temveč globoko načenja tudi temelje planeta zemlje ,ki pa bo kljub naši hudi zavzetosti ,da v imenu kapitala uničimo še tisto nekaj pitne vode in čistega zraka ki ga premoremo , PREŽIVEL ! . Zaslepljenost in neumnost človeškega uma je pa itak neomejena in se je ne da racionalno razložiti,kljub svetlim posameznim izjemam ( te so vedno v zgodovini Homo sapiensa nažalost bile v manjšini ) je težko biti optimističen . Predali se pa podobno misleči nikoli ne bomo ,vse za dobro tega planeta in dobrih pametnih ljudi.
Kejkoo
# 24.04.2011 ob 09:53
@Contra... kot večina precenjuješ pomen ene kategorije. V Sloveniji je na delu kombinacija, ki je večinoma posledica neke vrste negativne selekcije. Ogromno je pomankanja profesionalizma in veliko nesposobnosti - kar omenjaš ne vem, če je sploh v top 5. Je pa problem, nedvomno!
Glede "grdega grdega" dobička, ne bom te prepričeval, ker si si že ustvaril mnenje, bi te pa opozoril - v deželi, kjer posamezniki izgubijo osebno ambicijo gre zelo hitro slabo vsem. Zakaj? Ker za razliko od popularnega mišljenja družba ni nekaj nasprotnega, ločenega posamezniku ampak je sestavljena iz njih. In še to - ne pričakuj, da bo nek altruizem izšel iz družbe pomankanja. Stara soc ideja, da si vsi samo nekaj delijo in nima nihče "preveč" (kdo odloča, koliko je to?) ni še nikoli delovala in nič ne kaže, da kdaj bo.
gozdar1
# 23.04.2011 ob 15:02
@sioxxos
In koga nam je voliti na teh izrednih volitvah..sam med trenutnimi politiki ne vidim nekoga , ki nas bo popeljal ven iz sr...

Vsi ste se zapicili v davke,nihce pa ne omeni po moje pomembnejsega iz ust doticne gospe...vlaganja v razvoj, znanje, zaposlene,...ker drugace bomo postali samo druga kitajska...poceni delavna sila za tujce....
m.l.
# 23.04.2011 ob 11:16
ste slišali ljudje.....v Sloveniji so vsi proti vsem...maesto ba di se potrudili da bomo imeli vsi skupaj več se trudimo da bo imel sosed manj kot jaz...vsak skrbi samo za svojo rit. To miselnost bo treba spremenit!!!
viljam_s
# 23.04.2011 ob 09:46
Žal pač tako je. Pametni ljudje vam pač ne bodo delali, če jim ne boste dopustili, da bodo lahko obogateli. Si bodo hitro zračunali, da nima smisla. Nekateri otoci tukaj pač ne razumete, da je lastnina in lastninjenje intrinzična lastnost vseh živih bitji - in vse drugo je scanje proti vetru, ki vodi kot se je že ničkolikokrat v zgodovini pokazalo v propad.
ti_si_nula
# 23.04.2011 ob 09:44
Čeprav sem Nemka, sem se vedno spraševala, kaj pomeni francosko-nemški vlak. Upam, da ji vendarle le nekdo razložil :D
Kejkoo
# 23.04.2011 ob 09:41
Največja šala bi bila, če bi ljudje dobivali neto plačo in nato sami plačali prispevke.

Si predstavljate. Maš jurja... lepo že na računu in vse. Potem pa pride položnica za pol plače - državi!

Psihološki preskok.
mkrebs
# 24.04.2011 ob 09:09
viljam_s, si spremenil cik iz H85S?
Sicer pa, kje vidiš, da je ravno Pahorjeva vlada zvišala davke, prispevke. Le s trošarinami si pač mora pomagati, saj so prilivi iz realnega sektorja premajhni, tudi zaradi uresničevanja sprejetih odločitev - predvolilnih bombončkov prejšnje vlade.
Sicer pa mi je jasno, da si spet vsak po svoje, kakor pač komu paše, razlaga resnico tega intervjuja.
Ko bomo izbirali novo vlado, bomo pač morali sprejeti tudi boleče ukrepe, saj sedaj očitno še nismo na dnu.
gozdar1
# 23.04.2011 ob 15:24
@Achilies
Tud ni v nemciji so se nekoc delili na prave in neprave....le, da nepravih niso posiljali v gozd...
CONTRA domobran
# 23.04.2011 ob 13:37
Problem je v človeški nenasitni požrešnosti in hoji čez trupla v imenu vsezveličavnega presvetega dobička, dobička in še enkrat dobička ... in ta doktrina bo uničila ne samo človeštva in povezanosti med nami, temveč globoko načenja tudi temelje planeta zemlje ,ki pa bo kljub naši hudi zavzetosti da v imenu kapitala uničimo še tisto nekaj pitne vode in čistega zraka ki ga premoremo. Zaslepljenost in neumnost človeškega uma je pa itak neomejena in se je ne da racionalno razložiti,kljub svetlim posameznim izjemam ( te so vedno v zgodovini Homo sapiensa nažalost bile v manjšini ) je težko biti optimističen . Predali se pa podobno misleči nikoli ne bomo ,vse za dobro tega planeta in dobrih pametnih ljudi.
ti_si_nula
# 23.04.2011 ob 09:39
Toda visok je delež, ki ga mora plačati delodajalec za davke in različna zavarovanja. To je za Nemce in v primerjavi s sistemom, ki ga imamo v Nemčiji, previsok delež. A niti tega ne ve, da si delodajalec in zaposleni znesek pripsevka delita na pol....joj! To so osnove in ne razumem takšnega površnega poznavanje plačnega sistema pri nas. Kot zgleda ona ni nič manj sposobna od ostalih "nesposobnežev".
janševik
# 23.04.2011 ob 10:23
bravo sioxxx!

Res ste ovce vsi, ki ne volite Janeza Janše!
Kejkoo
# 23.04.2011 ob 09:44
@ti_si_nula. Delita na pol bla bla. Glej - obremenitev na plačo je v Sloveniji 50+% odstotkov. Aja, ne pobere ti delodajalec, SAM SI SI POBRAL!!
Čisto vseno kdo si deli. Očitno so te dobro nategnili s prekladanjem iz žepa v žep.

LOL
dule5
# 23.04.2011 ob 11:43
Če je Pahor zdaj pameten naj razbremeni gospodarstvo in davke. Se bo že SDS dalje zaje.aval z primanjkljajem.
janševik
# 23.04.2011 ob 09:35
kakšno sprenevedanje in leporečenje ge. Rantznove-niti z eno besede ni omenila krivca za brezizhodno stanje kot ga imamo v Sloveniji: Borat Pahor in ostala kamalira, ki se kar vstraja na polozajih! Niti ni nakazala rešitve, ki je kot vemo danes, lahko samo spoštovani gospod Janša s Sds kliko, tudi Urško bi počasi soprog že lahko vklučil v politiko, da ne bo čisto zelena ko bo nastopila kot ministrica za zdravstvo
rooster
# 23.04.2011 ob 10:23
sioxxos , kako lahko nekaj blodiš in komentiraš, ko niti intervjuja nisi prebral. Getrud je povedala tole: "Tukaj je zelo preprost odgovor. Nemčija je storila domačo nalogo že pred krizo. Uveljavili smo nove zakone, več vlagali v človeški kapital...

Torej so pri nas blodili in niso naredili domače naloge ne vladajoči levi ne desni že pred krizo (ja, oboji so vladali pred krizo)!
moonylink
# 23.04.2011 ob 09:00
ja viljam s, in ko bo janša prišel na oblast se bo zgodilo...čisto nič

a si res tako naiven, da misliš, da v naši državi obstaja junak ki bi zarezal v birokratsko pogačo in zmanjšal davke?

prej bodo dejansko ustavo spremenili, kot pa zmanjšali davke za 1%.
bojanvasiljevic
# 23.04.2011 ob 08:43
VladaLoL
Nemčija kreditira kompletno evropsko unijo, vključno s Francijo, ter za to pobira dobre obresti.
Slovenija je zapufana do amena.


Pe ne samo obresti. Bodo tud slo firme šle njim. Prekletstvo dragega eura pač. Sam politki še kar rinejo vanj.
milan3milan3
# 23.04.2011 ob 07:34
Ave Maria - hvaljen bodi Jezus Kristus. Kdaj bo papez dal kak intervju ?
VladaLOL
# 23.04.2011 ob 07:39
Intervju je navadna bedarija, argumenti idiotski.

Razlog zakaj je Nemčija iz krize je samo eden, prav tako je samo eden razlog zakaj Slovenija ni.

Nemčija kreditira kompletno evropsko unijo, vključno s Francijo, ter za to pobira dobre obresti.
Slovenija je zapufana do amena.

Kje je kakršnakoli podobnost med drzavama in pa gospodarsko politiko bitte zehr?

Ker osebno vidim, da so gospodarske politike na popolnoma različnih koncih.

Torej politika kreditiranja v Nemčiji versus politika nekontroliranega pufanja v Sloveniji.
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo