Vlada napoveduje 100.000 brezposelnih do konca leta. Foto: RTV SLO
Vlada napoveduje 100.000 brezposelnih do konca leta. Foto: RTV SLO

Za pripravljeno vladno gradivo je Janez Janša dejal, da mu primanjkuje vizije, odseva pa tudi pesimizem. Opozoril je na dejstvo, da je v gradivu zapisano, da se javnofinačni položaj tudi po ukrepih ne bo izboljšal. To gre torej razumeti kot prizananje vlade, da imajo ukrepi pomanjkljivosti.

Kot največjo pomanjkljivost je izpostavil premalo ukrepov za odpiranje novih delovnih mest, kar po njegovem mnenju utegne v enem letu povzročiti neobvladljivo krizno spiralo, predvsem zaradi pomanjaknja ustvarjanja dodatne vrednosti. Za predsednika SDS-a je premalo tudi ukrepov za socialne transferje.

"100.000 brezposelnih že sredi poletja"
In medtem ko vlada napoveduje 100.000 brezposlenih do konca leta, je prvak SDS-a prepričan, da bomo to številko dosegli že sredi poletja, če bodo vladni ukrepi ostali takšni, kot so. S pravočasnimi ukrepi bi brezposelnih lahko bilo za polovico manj, meni Janša.

Izpostavil tudi pozitivne plati
Kot pozitivno pa je Janša označil napoved vlade o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bi prinesel natančnejše poznavanje socialnega stanja prejemnikov socialnih transferjev. Na podlagi tega bi lažje pomagali tistim, ki pomoč res potrebujejo, je razložil Janša. Za dobro je ocenil tudi napoved enkratne pomoči vsem socialno ogroženim, ne le upokojencem.

Do nekaterih predlogov se Janša ni želel opredeliti, saj po njegovih besdah niso bili predstavljeni dovolj podrobno, je pa napovedal, da bodo v SDS-u pripravili še svoj predlog ukrepov.