Nova člana Janševe vlade imata za vodenje resorjev na voljo eno leto. Foto: RTV SLO
Nova člana Janševe vlade imata za vodenje resorjev na voljo eno leto. Foto: RTV SLO
Kdaj o imenovanju Kucler Dolinarjeve?
Imenovanje dveh novih ministrov

Žerjav je prepričal 48 poslancev, 17 pa jih je glasovalo proti. Tudi Mazej Kukovičevo je podprlo 48 poslancev, proti imenovanju pa jih je glasovalo 23. Podporo kandidatoma so že pred glasovanjem napovedali poslanci koalicije, medtem ko so v opoziciji poudarjali, da sta kandidata strokovno šibka ter da ne poznata resorjev, ki jih bosta vodila. Ministra sta s slovesno prisego že prevzela položaj.

Mazej Kukovičeva in Žerjav prepričala matična odbora
Janez Janša je v predstavitvi kandidata za ministra za promet poudaril Žerjavove bogate vodstvene in organizacijske sposobnosti. Program, ki ga je Žerjav predstavil pred matičnim odborom in v katerem se bo osredotočil predvsem na gradnjo in obnovo državnih cest ter modernizacijo železniške infrastrukture, Janša podpira.

Ob tem je premier podprl tudi napoved Žerjava, da bo prevetril nekatere postopke javnega naročanja pri gradnji prometne infrastrukture, in pozdravil njegovo napoved za optimalnejšo izrabo sredstev v tem resorju. Žerjav je v ponedeljek prepričal večino članov odbora.

Kandidatka za zdravstveno ministrico pa je na zaslišanju pred člani odbora za zdravstvo med svojimi usmeritvami poudarila ureditev področja naložb, enotne državne čakalne liste, interdisciplinarno sodelovanje, merjenje zadovoljstva tako zaposlenih kot uporabnikov zdravstvenih storitev pa tudi dopolnitev osnutka zakona o koncesijah.

Kucler Dolinarjeva bo zaslišana v prihodnjih dneh
Kandidatka za tretji izpraznjeni ministrski položaj, Mojca Kucler Dolinar, ki jo je NSi predlagal sinoči, bo pred pristojnim odborom zaslišana v prihodnjih dneh.

Kot je znano, je premier Janez Janša 30. avgusta sprejel odstopne izjave treh ministrov: za visoko šolstvo Jureta Zupana, za zdravje Andreja Bručana in za promet Janeza Božiča.

Zakon o preoblikovanju zavarovalnic ponovno potrjen, poslanca SDS-a razrešena
V parlamentu je bil ponovno potrjen tudi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, na katerega je državni svet izglasoval veto.

Na izredni seji parlamenta so poslanci obravnavali tudi predlog o razrešitvi dveh članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Poslanca SDS-a, Rudolf Petan in Jožef Jerovšek, sta bila soglasno razrešena, kar je tudi v skladu s poslovniškimi spremembami. Po teh mora namreč večino v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter komisiji za nadzor proračuna in javnih financ imeti opozicija.

Kdaj o imenovanju Kucler Dolinarjeve?
Imenovanje dveh novih ministrov