Japelj si želi več sprememb v policiji. Foto: BoBo
Japelj si želi več sprememb v policiji. Foto: BoBo

Japelj je v intervjuju za Sobotno prilogo poudaril, da si želi kar nekaj zakonskih sprememb, zaradi katerih bi lahko učinkoviteje delali. Tu je navedel subjektni pristop pri preiskovanju kriminalitete, ki bi temeljil na modelu obveščevalno vodene policijske dejavnosti. Poleg tega bi rad videl tudi bolj centralizirano vodenje policije. "Še naprej bomo osredotočeni na gospodarsko, korupcijsko in organizirano kriminaliteto," je naštel prednostne naloge policije.
Glede očitkov o kršenju človekovih pravic je Japelj pojasnil, da njihov namen ni posegati v človekove pravice brez razloga, temveč samo takrat, ko je to zakonsko mogoče. "In zgolj zato, da se lahko uspešneje bojujemo proti vsem oblikam kriminalitete," je ponazoril.

Varčevanje ga za zdaj ne skrbi
Po njegovih besedah je policija že zdaj ena najbolj nadziranih institucij, kar je prav, saj ima pomembna pooblastila. "Ne nasprotujemo niti dodatnim oblikam nadzora. Vendar brez ustreznih pooblastil dejansko ni mogoče biti uspešen," je opozoril. Glede stalnega varčevanja pri policiji ga ni ravno strah, ni mu pa prijetno, je dejal.

"Zgodba je bila podobna tudi pretekla leta. Vsako leto se ob sprejetju proračuna ugotovi, da za policijo ni dovolj denarja. Dejstvo je, da se je denar potem vedno našel, in upam, da bo tudi zdaj tako. Glede sredstev sem optimist," je Japelj ocenil položaj. Kar se kondicije kriminalistične policije tiče, pa z gotovostjo trdi, da je dobra, če ne kar odlična.

Delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ocenjuje kot "res odlično". Po njegovih besedah gre NPU v pravo smer in ima iz leta v leto več uspešnih preiskav. Glede sodelovanja s tožilstvom pa pravi, da je še prostor za izboljšanje. "Če sem neposreden, ogromno je še tega prostora. Mi dajemo različne pobude, želeli bi si tudi boljšega odziva tožilstva," poudarja. "Tudi z zdajšnjo Komisijo za preprečevanje korupcije pogrešamo boljše in učinkovitejše sodelovanje, kot je to bilo v preteklosti," je še opozoril Japelj.