Pogreb Rominje v občini Škocjan so 2. januarja ob 17. uri vendarle izpeljali. Foto: MMC RTV SLO
Pogreb Rominje v občini Škocjan so 2. januarja ob 17. uri vendarle izpeljali. Foto: MMC RTV SLO
Spor zaradi pokopa

Po nalogu Zdenke Čebašek -Travnik so njeni strokovni sodelavci zato včeraj opravili pogovor s komandirjem policijske postaje Šentjernej in s koncesionarjem za izvajanje pogrebnih storitev. Pri primeru bodo ugotavljali morebitne kršitve načela enakosti in spodbujanja nestrpnosti.

Zupet: Nisem pozival k preprečevanju pokopa Rominje
V zvezi s pogrebom Rominje v občini Škocjanu se je oglasil tudi tamkajšnji župan Anton Zupet. Med drugim je zanikal navedbe Zveze Romov Slovenije, da je pozival krajane k preprečevanju pokopa Rominje. Zatrdil je, da spoštuje pravico vsakogar do dostojnega pogreba.

Ob tem je pojasnil, da je ob omenjenem pogrebu predvideval težave v Dobravi. Glede na željo svojcev, da ne želijo pokopa na Otoku, v Šentjerneju, od koder so prišli predniki pokojnice, pa pokopa kljub želji svojcev niso dopustili, je skušal pomagati svojcem pokojnice in predlagal tretjo rešitev: pokop v Novem mestu, od koder prihaja pokojničin mož, saj je pokopališče v Škocjanu po navedbah koncesionarja polno zasedeno. Ker koncesionar – Pogrebna služba Blatnik ni upošteval njegovega predloga, je v nadaljevanju prišlo do vseh teh neljubih in obžalovanja vrednih dogodkov v Dobravi, je med drugim zapisal Zupet v sporočilu za javnost.

2. januarja letos je več kot 100 krajanov želelo preprečiti pogreb na tamkajšnjem pokopališču. Pogreb Rominje so z zamudo vendarle izvedli, a v spremstvu policije. Predstavnik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike občine Škocjan Bojan Jerak je po zapletih s pogrebom na vprašanje, kaj je motilo krajane, da so skušali preprečiti pogreb, odgovoril, da gre za širšo zgodbo, ki se je ne da razložiti v nekaj besedah.

Spor zaradi pokopa