Vlada je Miho Schnabla  za vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za civilno letalstvo imenovala decembra lani. Foto: Camex Adria Airlines
Vlada je Miho Schnabla za vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za civilno letalstvo imenovala decembra lani. Foto: Camex Adria Airlines

Vlada je februarja sprejela nov Državni varnostni program civilnega letalstva – pomemben strateški dokument, ki določa sistem upravljanja varnosti v letalstvu na najvišji ravni in v skladu z mednarodnimi smernicami in ureditvijo. Program so v lanskem letu pripravile strokovne službe Agencije za civilno letalstvo na pobudo takratnega v. d. direktorja Agencije Jureta Griljca, saj je bil prejšnji iz leta 2016 zastarel. Griljc je dokument na pot pospremil s predstavitvenim predgovorom. "Kot direktor sem napisal spremno besedo, da bi še poudaril težo tega pomembnega dokumenta," je pojasnil za TV Slovenija.

Decembra lani ga je ministrica Alenka Bratušek čez noč in z nikoli pojasnjenimi argumenti odslovila in na čelo Agencije postavila drugega vršilca dolžnosti – svojega izbranca Miho Schnabla. Končno besedilo varnostnega programa je nastalo pod njegovim vodstvom, vsebinsko pri njem Schnabl ni sodeloval, zato je toliko bolj nenavadno, da je naveden kot avtor predgovora, ki je dobeseden prepis Griljčevega besedila.

“Gre za moj osebni prispevek, moj nagovor, moj avtorski tekst. Kar me moti in kar je v tem primeru najmanj etično sporno, je, da se je zdajšnji v. d. direktorja Agencije neupravičeno podpisal pod besedilo, ki je popolna kopija mojega teksta, le da so kratice izpisane, to pa je tudi vsa razlika," pojasnjuje Griljc.

Ob menjavi so na agenciji v predgovoru zgolj navedli ime novega v. d. direktorja. Foto: Televizija Slovenija
Ob menjavi so na agenciji v predgovoru zgolj navedli ime novega v. d. direktorja. Foto: Televizija Slovenija

Agencija: Gre za uradni akt vlade, pri katerem nihče ne velja za avtorja

Na vprašanje Schnablu, ali se mu zdi dopustno, da je njegovo ime zapisano pod uvodnikom, ki ga je spisal njegov predhodnik, na Agenciji za civilno letalstvo odgovarjajo, da v. d. direktorja "pod predgovor ni podpisan, je pa pod predgovorom naveden".

"Državni varnostni program civilnega letalstva je uradni akt vlade, na katerem nihče izmed ustvarjalcev nima nobenih pravic in nihče ne velja za avtorja. Zakonodaja ustvarjalcev uradnih besedil ne ščiti in nimajo na takih besedilih nobenih pravic (niti do navedbe) in tako besedilo ni besedilo ustvarjalcev. S tem ko je v predgovoru naveden aktualni v. d. direktorja, nobenemu izmed ustvarjalcev Programa (vključno s Predgovorom) ni bilo poseženo v nobeno pravico. Tudi predgovor je bil predmet medresorskega usklajevanja in korekcij, tako da sploh ni mogoče govoriti o avtorskem delu," so sporočili z agencije.

Griljc: Predgovor je avtorski prispevek

"Ta razlaga ni pravilna," na pojasnila agencije odgovarja Griljc. "V predgovoru ne gre za pravno vsebino dokumenta, temveč za 'govor' oziroma za spremno besedo k temu dokumentu, ki poudarja pomembnost tega strateškega dokumenta. Da ne gre za standardno vsebino, dokazuje tudi dejstvo, da tega dela (predgovora) v prvi izdaji programa sploh ni bilo," je poudaril.

Ob tem opozarja, da prav tako ne drži, da bi bil njegov predgovor del medresorskih usklajevanj. "Kljub temu da je bil tekst vstavljen v sam osnutek dokumenta, nikoli ni bil noveliran, vsebinsko popravljan ali dopolnjevan, saj gre za avtorski prispevek. Medresorsko je bil usklajevan zgolj pravni del besedila, lektorji so zgolj izpisali kratice institucij, ki sem jih uporabil v svojem nagovoru," je dodal Griljc, ki še razmišlja, ali bo zoper Scnabla sprožil pravne postopke.