Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO

V 1.500 strani dolgem manifestu Andresa Breivika se je znašla tudi Slovenija. Norveški skrajnež je pripravil posebno lestvico držav, kjer skoraj ni večkulturnosti. Slovenija si na njej skupaj s Slovaško deli prvo mesto. Čeprav lestvice fanatika ne gre jemati preveč resno, pa se vseeno zastavlja vprašanje, ali smo v Sloveniji nestrpni do drugačnih.

V Sloveniji živijo le štirje odstotki tujih državljanov, večinoma prihajajo iz držav, nastalih na območju nekdanje Jugoslavije, je za Odmeve poročala Petra Bezjak. "Za to ni kriva izključevalnost, ampak so zgodovinsko gledano neka dejstva Slovenijo pripeljala, da ima relativno velik odstotek nominalnega prebivalstva," trdi analitik Vlado Miheljak.

Število kaznivih dejanj spodbujanja sovraštva narašča
Statistika kaže, da se število kaznivih dejanj spodbujanja sovraštva, nasilja, nestrpnosti in kršitev enakopravnosti povečuje. Leta 2006 je bilo takšnih kaznivih dejanj pet, leto pozneje deset, leta 2010 34, samo letos pa že 24.

Tako kot v drugih evropskih državah pa so tudi v Sloveniji takšne stranke, ki politične točke kujejo z negativnim odnosom do tujcev. Posebno mesto v manifestu Andresa Breivika, in sicer v poglavju, kjer analizira vzhodnoevropske desničarske stranke in nacionalistične organizacije, je zato našla Slovenska nacionalna stranka.

Sociolog Matevž Tomšič pravi: "Slovenija, kar se tega tiče, nič ne izstopa in dejanje, kakršno je bilo na Norveškem, kaže, da družbe, ki delujejo kot najbolj urejeno, niso tako urejene."

V vzponu so ekstremistične stranke
Zaradi velikega nezadovoljstva ljudi so v vzponu ekstremistične stranke - tudi Andres Breivik je bil nekaj časa član norveške desničarske stranke. Miheljak poudarja: "Pričakovati je bilo, da je gospodarska kriza povečala občutljivost za neprenašanje kulturnega stika in porast strank z demagoškim govorom."

Tomšič dodaja: "Težko rečemo, da je samo desnica nagnjena k nasilju. Imamo tako levo kot desno usmerjena teroristična gibanja po vsem svetu." Bolj znane napade levičaskih skrajnih gibanj sta v preteklosti izvedli organizacija Rdeče brigade v Italiji, pa na primer teroristična organizacija Sendero Luminoso v Peruju.

"SNS je nacionalna, ne nacionalistična stranka"
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je v Odmevih dejal, da je manifest preletel in da ga ta niti ne preseneča. "To je posledica pisanja LDS-a pred leti, ki je po Evropi pošiljal pisma, da je SNS fašistična stranka in podobno. Mi smo nacionalna stranka, ne pa nacionalistična," je poudaril in razložil, da je razlika med njima v dejanjih in odnosu. "Nacionalna stranka je tista, ki se bori za svoj narod in zahteva, da ima ta enake pravice kot drugi," je dejal.

Dodal je, da je cela vrsta nevladnih organizacij, "ki pošiljajo čudna pisma okoli", prav tako pod nadzorom LDS-a. "Ko se govori o skrajnosti, skrajnežih in prepovedovanju, bi povedal to, da je LDS s podpisom Jožefa Školča, Šetinca in Božiča zahteval prepoved SNS-a. Isti ljudje so vložili obtožnico na sodišče, ker sem se boril proti JLA. To je bilo v letu 1992," je poudaril.

Na vprašanje, na koga bi lahko pomislili ob Breivikovem zapisu, da ima v Sloveniji zveste brate in sestre, je odvrnil: "Ne vem, mogoče na Školča. Name gotovo ne." Glede samega manifesta je dejal: "V tem manifestu gre za celo vrsto skropucal in kopiranj. Ta manifest spominja na knjigo Milana M. Cvikla, ki je v dveh tretjinah prepisana." Poudaril je še, da je to, da se ga povezuje s takšnim skrajnežem, popolnoma zunaj konteksta.

"V Evropi je čudno gibanje"
Jelinčič se boji, da bo podobnih dogodkov kot na Norveškem še več: "V Evropi je čudno gibanje, ta globalizacija in ta čudna multikulturnost, ki jo je že Merklova označila z besedami 'multi kulti ist kaput' in ki jo je Cameron tudi opisal kot zadevo, ki jo je treba urediti. To pač vodi do tega."