Koprska občina je na dražbo sprva uvrstila kar 62 različnih nepremičnin na območju celotne občine. Foto: BoBo
Koprska občina je na dražbo sprva uvrstila kar 62 različnih nepremičnin na območju celotne občine. Foto: BoBo

Monika Zupanc Jelinčič, žena predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča, je za 576.000 evrov kupila parcelo v Semedeli v izmeri 2.211 kvadratnih metrov.

Podpredsednica krajevne skupnosti Ankaran Barbara Švagelj, ki je pred samo dražbo skupaj s somišljeniki znova opozorila zbrane interesente, da bodo morebitno prodajo nepremičnin v Ankaranu izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi, je opozorila na pomen odločitve sodišča. Po njenih besedah ta odločitev pomeni, da se na sodišču strinjajo z njihovim pogledom, da je imetje občine Ankaran "zamrznjeno do konstituiranja občine" in da z njim Mestna občina Koper ne more prosto razpolagati in ga prodajati.

Švagelj: Ponujene parcele relativno nezanimive
Ne glede na to, da interesa za nakup na današnji dražbi ni bilo, Švagljeva opozarja, da to "ne spremeni dejstva, da je hotela občina Koper te parcele prodati". Ocenila je še, da so k nezainteresiranosti za nakup parcel v Ankaranu po eni strani delno vplivali njihovi pozivi, po drugi pa gre to pripisati relativni nezanimivosti ponujenih parcel.

Kot izhaja iz sklepa Upravnega sodišča v Ljubljani, ki ga je posredoval predsednik krajevne skupnosti Ankaran Gregor Strmčnik, je to upoštevalo odločbo ustavnega sodišča, s katero je bila ustanovljena občina Ankaran. Pri tem so zapisali, da se premoženje občine, ki se razdeli na dve ali več novih občin, razdeli sporazumno. "Dokler župani ne sklenejo sporazuma, opravljajo le posle rednega upravljanja s še nerazdeljenim skupnim premoženjem organi občine, na kateri je skupno premoženje," piše v obrazložitvi sodišča.

Na dražbo uvrščenih 62 različnih nepremičnin
V sklepu Upravnega sodišča v Ljubljani so zapisali tudi, da dražba nepremičnin na območju Ankarana "ne predstavlja poslov rednega upravljanja s premoženjem, marveč posle razpolaganja s premoženjem Občine Ankaran". Z morebitno prodajo teh nepremičnin pa bi po presoji sodišča tožniku, svetu krajevne skupnosti Ankaran, "nastala težko popravljiva škoda".

Zoper sklep sodišča je dovoljena pritožba v roku treh dni od prejema pisnega odpravka sklepa. S koprske občine pa so že sporočili, da se bodo zoper začasno odredbo sodišča pritožili.

Koprska občina je na dražbo sprva uvrstila kar 62 različnih nepremičnin na območju celotne občine. Največ prahu sta dvignili nameri po prodaji zemljišč na območju krajevne skupnosti Ankaran in zemljišč na območju koprskega pristanišča. Po opozorilu ministrstva za promet je koprska občina zadnje umaknila iz seznama, prodaji ankaranskih parcel pa so vseskozi nasprotovali pobudniki ustanovitve občine Ankaran.

Zakaj je zanimiva prodaja nepremičnin v Semedeli?
Sicer pa je občini med drugim uspelo prodati nekaj drugih nepremičnin. Zanimivi sta bili predvsem prodaji nepremičnin v Semedeli.

Prva parcela v izmeri 845 kvadratnih metrov z izklicno ceno 211.000 evrov je po večkratnem višanju nazadnje šla v roke Samiju Ayariju. Za isto parcelo se je potegovala tudi Monika Zupanc Jelinčič, žena predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča.

Kot je povedal Ayari, parcele ne nameravajo prodati, Jelinčičeva pa je za 576.000 evrov kupila drugo parcelo v Semedeli v izmeri 2.211 kvadratnih metrov, katere izklicna cena je bila 552.000 evrov. O razlogih za nakup Jelinčičeva ni želela dati izjav.

Monika Zupanc Jelinčič, žena predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča, je za 576.000 evrov kupila parcelo v Semedeli v izmeri 2.211 kvadratnih metrov.