Slovenija
(8)

Poudarki

  • Pregled vojakov in opreme ni odkril prepovedanih mamil
  • Notranja preiskava o nakupu patrij končana
  • Rezultati ostajajo tajni
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Slovenski vojak v Afganistanu
Sum posedovanja prepovedanih substanc pri vojakih Slovenske vojske ni bil utemeljen, je dejala ministrica. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah obrambne ministrice je bila realizacija temeljnih razvojih programov SV-ja v letih 2008-2015 v prvem letu izvajanja dramatično slaba. Foto: Reuters
VIDEO
Dramatično stanje na podr...

Dodaj v

Jelušič: Slovenski vojaki oprani sumov

Patria: Podatki tajni, a znani
15. april 2009 ob 12:09,
zadnji poseg: 15. april 2009 ob 15:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenski vojaki iz 10. kontingenta SV-ja, ki so se vrnili iz Afganistana, pri sebi niso imeli prepovedanih mamil, je povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Poudarila je, da niso priprli ali pridržali nobenega vojaka. Kot je znano, je Obveščevalno-varnostna služba Morsa pridobila informacije, da naj bi posamezni pripadniki SV-ja, ki so se vračali z misije Isaf v Afganistanu, v Slovenijo prinesli prepovedana mamila. Pristojno sodišče je zato izdalo odredbe za 16 osebnih preiskav in 16 odredb za preiskavo opreme, ki je bila iz Afganistana prepeljana v Slovenijo.

Preiskava, ki so jo izvedli pripadniki 17. bataljona vojaške policije, policisti in kriminalisti obveščevalno varnostne službe, suma ni potrdila. Načelnik generalštaba SV-ja Albin Gutman je poudaril, da je izvajanje nadzora nad morebitnim posedovanjem prepovedanih mamil ena stalnih nalog, ki se izvaja v Slovenski vojski. " V tem primeru je šlo za dezinformacijo," je dejal Gutman.

Ministrica je tako naj seji odbora DZ-ja za obrambo izrazila zadovoljstvo, da so bili "oprani sumi v slovenski javnosti". Pregled enega izmed 16 vojakov sicer še ni bil opravljen, saj je bil upravičeno odsoten, je še pojasnila ministrica.

Poslanca SDS-a Jožefa Jerovška je ob tem zanimalo politično ozadje dezinformacije. Hotel je izvedeti, ali je podatek prišel iz Slovenije. Kot mu je pojasnila Jelušičeva, je obveščevalnba služba do podatkov prišla v okviru svojega rednega dela, natančnejših metod pa ni pojasnila.

Preiskava o Patrii dala "tajne" rezultate
Jelušičeva je še povedala, da je inšpektorat RS za obrambo že opravil notranjo preiskavo na ministrstvu za obrambo glede nakupa oklepnikov patria. Rezultati preiskave so znani, vendar tajni, je dejala obrambna ministrica.

Sicer pa glede komisije za kakovostni prevzem oklepnikov ministrica upa, da so njeni člani čim bolj natančni in strokovni. Če tudi drugi kakovostni prvezem ne bo uspešen, pa Jelušičeva vseeno poudarja, da prekinitev pogodbe ni edina možnost. Izvajanje pogodbe se med drugim lahko nadaljuje ali pa zmanjša obseg naročil.

Zaskrbljeni nad realizacijo
Na odboru je ministrica za obrambo spregovorila tudi o realizaciji temeljnih razvojih programov SV-ja v letih 2008-2015 in prvo leto izvajanja označila kot dramatično slabo. Ob tem je izrazila veliko zaskrbljenost.

Za take slabe rezultate naj bi bil kriv predvsem prenos nekaterih projektov iz prejšnjega zakona, ki bi morali že biti končani, a tudi slaba realizacija projektov, ki bi se morali začeti že lani, predvsem zaradi procesnih napak. Tako napoveduje novo preučitev še neizvedenih programov in ponovno postavitev prioritet. Kljub temu, poudarja, je o odpovedovanju programom težko govoriti, morda bi lahko le opuščene programe nadomestili z novimi.

A. K. K./S. Z.

Prijavi napako
Komentarji
croze
# 16.04.2009 ob 08:39
tudi če bi imeli par jointov me ne bi skrbelo saj so manj škodljivi kot cigarete
lojzi1
# 15.04.2009 ob 23:10
sigurno da je niso imeli pri sebi Jelušička malo se zamisli in prepusti zadevo pametnejšim
Besni Max
# 15.04.2009 ob 19:22
Slovenska vojska je v riti. Pri nas nimajo nič za delat in med delovnim časom spijo v garderobah.
hebl
# 15.04.2009 ob 15:35
glede na to, da dobijo za operacije tam doli 7-10x višjo plačo, kot bi jo sicer v Sloveniji, se jim niti ne splača drog švercat...
je pa malo bizarno, da se še take stvari spomni kdo sploh delat
Lluka
# 15.04.2009 ob 15:11
Dobijo kakršno koli odškodnino zaradi medijskega linča?
g-r-o-b-a-r
# 15.04.2009 ob 14:04
LOL, pa ka so te kekci mislili, da bojo kej našli?? Metanje davkoplačevalskega denarja v brezno... itak da se je za "zadeve" najprej poskrbelo....
Gorazd0
# 15.04.2009 ob 13:30
So si razdelili pol pol.
micius
# 15.04.2009 ob 12:35
Tajni? Zakaj že???
Kazalo