Jerovšek je zatrdil, da so Godničeve besede v nasprotju s slovensko ustavo. Foto: MMC RTV SLO
Jerovšek je zatrdil, da so Godničeve besede v nasprotju s slovensko ustavo. Foto: MMC RTV SLO

Na komisiji Državnega zbora za človekove pravice in enake možnosti so obravnavali izjave igralca Iva Godniča, ki je v intervjuju v jutranjem programu na nacionalni televiziji dejal: "Jaz imam več kot 90, 92 odstotkov prijateljev, kar se Tita tiče. In zaveznikov. Teh osem bomo pa ... saj zdaj so sv. Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste. Temu se reče sarkazem, ironija." Sklep, da se je komisija seznanila z neprimernimi izjavami in tako ravnanje obsodila, ni bil sprejet.

Komisiji je pobudo za obravnavo dal podmladek NSi-ja in, kot je na seji pojasnil predsednik MSi-ja Jernej Vrtovec, je treba Godničeve besede obsoditi, "če ne želimo, da postanejo pozivi k odstranjevanju drugače mislečih ljudi v različne jame stalnica".

"Želimo, da ta komisija obsodi tovrstne besede in se o tem dejanju opredeli, da se obsodi nasilje, in menimo, da to pričakuje tudi slovenska javnost," je pobudo pojasnil Vrtovec in zatrdil, da v Sloveniji ne sme biti mesta za kakršno koli nasilje.

"Enačiti je treba vsak nestrpni govor"
Majda Potrata
(SD) je poudarila, da je, ne glede na to, da je Godnič svoje besede opisal kot cinizem in sarkazem, njegova izjava neprimerna in žaljiva, saj ni šlo za igralčev nastop, ampak za intervju. Meni pa, da bi bilo treba vsak sovražni govor obsoditi, tudi tiste, ki partizane enačijo z zločinci in jih tako tudi nazivajo. Po njenem mnenju je treba biti občutljiv do vseh podobnih izjav, tudi tistih, ki so nespoštljive do partizanstva in komandanta Staneta.

Predsednici komisije Evi Irgl (SD) pa je očitala, da je na sejo povabila samo Mlado Slovenijo, ki je proti Godniču napisala kazensko ovadbo, ni pa povabila tudi Godniča, "čeprav smo komisija za človekove pravice in enake možnosti", zato tudi ni podprla predlaganega sklepa.

"Godnič bi moral biti preganjan po uradni dolžnosti"
"Ta izjava ni nič drugega kot poziv k obračunanju z določenimi ljudmi in Godničeve besede so v hudem nasprotju z Ustavo, saj spodbujajo k nasilju, zato mislim, da bi se ta zadeva morala preganjati po uradni dolžnosti," je prepričan Jerovšek, ki je zatrdil, da v tem primeru ne sme biti relativiziranja, ki ga je po njegovem mnenju v Sloveniji preveč.

Poudaril je, da bi morali biti odzivi javnosti in pristojnih inštitucij taki, kot so bili v Cannesu do režiserja Larsa von Trierja, ki je izjavil, da razume Hitlerja. "Von Trier je malo večji umetnik od Godniča, pa so njegove besede obsodili in je v trenutku postal persona non grata. Upajmo, da bo prišla streznitev tudi pri nas, in imam dober občutek, da bo do tega prišlo, saj se je treba bati tistih, ki tega ne obsojajo in ki Godničeve besede celo podpirajo."