Joras bo po lastnih napovedih s somišljeniki na državno pomoč pri odstranitvi korit čakal le do četrtka ali petka. Foto: RTV SLO
Joras bo po lastnih napovedih s somišljeniki na državno pomoč pri odstranitvi korit čakal le do četrtka ali petka. Foto: RTV SLO
Dragutin Mate
Mate se na pozive Joška Jorasa uradno še ni odzval. Foto: RTV SLO

Potem ko je piransko sodišče konec maja odstranitev korit z rožami z vhoda na t. i. evropsko pot sodno odobrilo, se je Joras za tehnično pomoč pri njihovi odstranitvi obrnil na ministrstvo za notranje zadeve. Odločba sodišča sicer dovoljuje tudi, da lahko Joras štiri betonska korita odstrani sam na hrvaške stroške.

Pri tem obstaja bojazen, da bo hrvaška policija dejanje preprečila. Štiri betonska cvetlična korita, za katera Hrvaška trdi, da stojijo na njenem ozemlju, zapirajo pot do Jorasove hiše vsem vozilom.

Na Jorasovo prošnjo se notranji minister Dragutin Mate na srečanju s hrvaškim kolegom Ivico Kirinom v Rovinju ni odzval. Komentarjem se je izognil tudi Kirin. Izjav ni dajal niti pravosodni minister Lovro Šturm, rekoč, da odločitev sodišča ne more komentirati.

Le zunanji minister Dimitrij Rupel je v pereči zadevi vpletene pozval k previdnosti ter dodal, da incidentov ne gre izzivati. Obenem je Rupel ponudil pomoč ministrstva v procesu morebitnih pogajanj, hkrati pa poudaril, da država mora spoštovati odločitev lastnega sodišča.