Bo Jošku Jorasu tokrat uspelo? Foto: MMC RTV SLO
Bo Jošku Jorasu tokrat uspelo? Foto: MMC RTV SLO
Premier Borut Pahor in Joško Joras
Premier Borut Pahor se je z Joškom Jorasom srečal sredi junija. Premier Pahor ga je prosil, naj mu Joras da nekaj časa, da bo skušal stvari urediti. Joras pa je še pred tem vse tri predsednike, predsednika države, vlade in državnega zbora, pozval, da poskrbijo, da se izvaja pravni red, 'če pa tega niso sposobni, naj odstopijo in prepustijo mesto tistim, ki bodo sposobni to narediti'. Foto: MMC RTV SLO
Joras gladovno stavka

je Joško Joras dejal za MMC.

Joško Joras je, kot napovedano, želel robnike odstraniti ob 15.00, a so mu to pet minut prej z živim zidom onemogočili "hrvaški okupacijski policisti". Kljub zagotovilom iz premierjevega kabineta Joras tako ni mogel odstraniti robnikov in zapornice, ki otežujejo pot do njegovega doma. Mu je pa hrvaška stran na priključek poti opoldne namestila asfaltno klančino, ki naj bi mu olajšala dostop z avtomobilom čez robnik.

Pri gladovni stavki bo vztrajal
"Kot državljan RS imam tako dolžnosti kot pravice in ena izmed teh je, da neovirano pridem do svojega doma. Država očitno ni sposobna, zato sem se odločil za svoje vrste protest, torej gladovno stavko," je pojasnil za MMC in dodal, da bo pri protestu vztrajal, dokler mu ne bodo zagotovljene pravice, ki mu pripadajo kot slovenskemu državljanu.

Ob robu obiska Zasavja se je na neuspešen poskus odstranitve robnikov že odzval premier Borut Pahor. Po njegovih besedah sta se s hrvaško kolegico Jadranko Kosor dogovorila, da bo hrvaška stran, kolikor je mogoče hitro, poskušala pomagati, da bi se težave Joška Jorasa rešile. Dejal je še, da bi rad, da ljudje, ki živijo ob meji, razumejo, da si obe strani prizadevata rešiti težave. "Nismo brezbrižni in ravnodušni do teh težav, pač pa jim posvečamo veliko pozornosti," je še dejal premier. Premier je v popoldanskem telefonskem pogovoru Jorasa tudi pozval k potrpežljivosti.

Joras je bil že dopoldne pripravljen na današnje (sprva je bilo načrtovano, da se bo tega lotil ob 9.00, nato pa je bilo vse skupaj prestavljeno na 15. uro) odstranjevanje betonskih robnikov in zapornice, ki stojijo na poti do njegove domačije. Že dopoldne pa so bili, kot je pojasnil za našo spletno stran, hrvaški policisti , "ki okupirajo slovensko ozemlje", v polni pripravljenosti in so "stražili" na kraju dogajanja.

"Moj koncept v skladu z zakonom, ustavo in konvencijo človekovih pravic"
In čeprav Joras ni bil najbolj optimističen, je dopoldne priznal, da so v zadnjem času vendarle bili premiki, ki jih je vesel. "Moj koncept je pripravljen," je zatrdil in dodal, da je v skladu s pravicami, ki mu pripadajo po slovenski ustavi, zakonom in konvencijo o človekovih pravicah, pri čemer je njena podpisnica tudi Hrvaška.

Sogovornik je zatrdil še, da pričakuje, da bo lahko žel enake sadove demokracije in živel po enakih standardih Evrope kot drugi državljani naše celine.

Konec neke zelo neprijetne epizode?
Na MMC-jevo vprašanje, kaj bo zanj pomenilo, če mu obmejni organi ne bodo povzročali težav pri odstranjevanju ovir na poti do njegovega doma, je odgovoril, da bo to "konec neke zelo neprijetne epizode".

Spomnimo, da je Joras skušal robnike in zapornico odstraniti že 10. junija, a ga je predsednik vlade Borut Pahor prosil, naj tega ne stori in naj počaka na njegov pogovor s hrvaško kolegico Jadranko Kosor. Po zagotovilih, ki jih je Joras v torek dobil iz kabineta premierja, naj bi Slovenija in Hrvaška končno le sklenili dogovor, po katerem naj Joras ne bi imel težav pri odstranjevanju ovir.

Sklep piranskega sodišča tudi v rokah hrvaške policije
Da bi vse teklo brez težav, je na policijsko postajo v Buje odnesel tudi sklep piranskega sodišča in načrt, kako se bo lotil odstranjevanja, a tudi tokrat mu ni uspelo ostraniti robnikov.

Joras gladovno stavka