Franco Juri meni, da so še premalo spremenili Grimsov zakon o RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO
Franco Juri meni, da so še premalo spremenili Grimsov zakon o RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO

Karol Jakubowicz v svojem mnenju izpostavlja, da se zakonske pristojnosti posameznih teles prekrivajo, kar bi lahko povzročilo paralizo sprejemanja odločitev.

"Zelo pomembno se nam zdi, da so ti trije strokovnjaki zelo natančno pregledali in ocenili zakon. Veseli nas, da so pri tem dali tudi nekaj sugestij, ki gredo v smeri večjega distanciranja od prejšnjega zakona. Če kaj, nam gospod Jabukowicz zameri to, da nismo dovolj spremenili nekaterih členov iz prejšnjega zakona. To pove praktično vse," je na novinarski konferenci pojasnil Franco Juri, poslanec Zaresa.

Poleg njega sta na konferenci prisostvovala tudi poslanka SD-ja Majda Potrata in poslanec LDS-a Anton Anderlič. Podobno kot Juri sta pozdravila mnenje treh strokovnjakov iz Evropske zveze javnih radiotelevizij (EBU) ter Centra za pravo in demokracijo. Juri je ob tem pojasnil, da je Mirovni inštitut na svojo lastno pobudo poslal zakon v presojo EBU-ju, ki jo je nato na svojih spletnih straneh povzelo tudi kulturno ministrstvo.

Še na Svet Evrope
Potrata je pojasnila, da so v zvezi z zakonom na odboru za kulturo sprejeli sklep, da za mnenje zaprosijo tudi Svet Evrope. Zatrdila je, da odbor nima nikakršnega vpliva na to, kdo bo zakon pregledal in pripravil mnenje, pričakujejo pa ga še pred referendumom. Prav tako je zavrnila očitke, da gre pri drugem členu zakona (ta predvideva tudi "zadovoljevanje socialnih in kulturnih potreb /.../ drugih narodnih skupnosti) za jugonostalgijo.
"Ena velika nervoza"
Poslanec SDS-a Miro Petek je na ločeni novinarski konferenci opozoril, da je zanimivo, da se pojavljajo isti strokovnjaki s pozitivnim mnenjem, kot so se pojavljali leta 2005 z negativnim mnenjem glede zakona, ki smo ga sprejeli v tistem času. "Očitno gre v koaliciji za eno velikansko nervozo pred tem referendumom. Tolikokrat so se namreč v tem času ujeli na laž, če gremo samo od Antona Ropa in afere Sova naprej in gospoda Golobiča, ki je laž v slovenski politiki postavil kot legitimno sredstvo, ker je bila laž povsem nekaznovana," je dejal Petek.

Po oceni Petka je "ta koalicija v nekem notranjem razsulu, poleg tega, da nekateri njihovi vodilni politiki delujejo zelo dekadentno." "Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo zakon na referendumu padel in zato se poslužujejo vseh možnih vzvodov, da bi mobilizirali ljudi," je še dejal Petek.

NSi: Mnenje EBU ni povsem verodostojno
V Novi Sloveniji pa ocenjujejo, da mnenje tujih strokovnjakov iz EBU-ja ne more biti povsem verodostojno, saj ne poznajo specifične slovenske politike. "Predvsem pa ne poznajo želje vladne koalicije po absolutni podreditvi slovenskih medijev, tudi RTV Slovenija," so zapisali v sporočilu za javnost. Koalicija po njihovem mnenju tujim strokovnjakom tudi ni povedala, da obvladuje širši del civilne družbe, ki bo tudi sestavljala svet zavoda.

"Koaliciji teden dni pred referendumom teče voda v grlo, za prepričevanje državljanov pa se poslužuje tudi neverodostojnih argumentov, laži in zavajanj," še menijo v NSi-ju, kjer opozarjajo, da so tuji strokovnjaki mnenje podali na željo Mirovnega inštituta, katerega direktor je vidni član SD-ja Lev Kreft.

Karol Jakubowicz v svojem mnenju izpostavlja, da se zakonske pristojnosti posameznih teles prekrivajo, kar bi lahko povzročilo paralizo sprejemanja odločitev.