Franco Juri napoveduje, da bodo v stranki Zares glasovali proti zaupnici predsedniku vlade Borutu Pahorju. Foto: BoBo
Franco Juri napoveduje, da bodo v stranki Zares glasovali proti zaupnici predsedniku vlade Borutu Pahorju. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri meni, da je "ustavna pot do predčasnih volitev sicer znana in jasna, predsednik vlade pa lahko najbolj prispeva k preseganju nastalega stanja tako, da pride čim prej v državni zbor po zaupnico".

Juri ob tem še dodaja, da je "v luči Pahorjevih špekulacij tudi iskanje vseh nadomestnih ministrov dokaj nerazumljivo". "Čemu bi nekdo kandidiral le za dobra dva meseca," vprašuje poslanec Zaresa.

"Neodgovorno je ustavo prilagoditi političnim potrebam"
Franco Juri kritično ocenjuje tudi morebitne ustavne spremembe, saj se "ni primerno igrati na tako neodgovoren način in skušati ustavo prilagoditi trenutnim političnim potrebam". "Tudi če je to sad morebitnih tajnih dogovorov med veljakoma SD-ja in SDS-a," dodaja.

V nadaljevanju pojasnjuje, da so v Zaresu že aprila zahtevali temeljito rekonstrukcijo vlade z umikom vseh treh predsednikov strank iz vlade in zamenjavo premierja. "Edini, ki se je odzval s konkretnim dejanjem, je bil predlagatelj sam - Gregor Golobič," je zapisal Juri in dodal, da jih veseli, da je "do podobnega sklepanja in enakega predloga, sicer prepozno, prišla tudi Liberalna Akademija".

"Če bi se to pravočasno zgodilo, ne bi bili zdaj soočeni z nedorečenostjo in negotovostjo, ki botrujeta Pahorjevim improvizacijam in vladi še naprej jemljeta verodostojnost," je sklenil Franco Juri in napovedal, da bodo poslanci stranke Zares "iz doslednosti" glasovali proti zaupnici Borutu Pahorju, hkrati pa pričakujejo, da bodo "morebitne predčasne volitve zagotovljene po ustavni poti in brez netransparentnih kupčij med največjima parlamentarnima strankama na račun ustave".

SDS: Nobenih dogovorov ni
V največji opozicijski stranki SDS izjave Franca Jurija, ki "SDS-u in njenemu predsedniku podtikajo domnevne netransparentne kupčije glede predčasnih volitev z največjo vladno stranko SD", označujejo kot zlonamerne.

"Nobenih dogovorov ni," poudarjajo v stranki in ponavljajo, da se zavzemajo za čimprejšnjo izvedbo predčasnih volitev, ki bi bile "najboljši mogoči protikrizni ukrep za Slovenijo".

V SDS-u še navajajo, da so že aprila na predsednika vlade Boruta Pahorja in predsednika DZ-ja Pavla Gantarja naslovili javno pismo, v katerem so ponudili pomoč pri izvedbi formalnih postopkov, ki bi privedli do predčasnih volitev - že samo glasovi SD-ja in SDS-a so namreč dovolj, da v realnem času omogočijo izpolnitev ustavnih pogojev za njihov razpis.

Podporo v stranki nudijo tudi ustavni spremembi, ki bi trajno omogočila možnost predčasnih volitev.