Cariniki danes praznujejo 18 let od prevzema nadzora nad celotnim območjem novonastale Republike Slovenije. Foto: RTV SLO
Cariniki danes praznujejo 18 let od prevzema nadzora nad celotnim območjem novonastale Republike Slovenije. Foto: RTV SLO
Cigareti
Največ se tihotapi visoko obdavčeno blago, večinoma tobačne izdelke in naftne derivate. Lani so zasegli 25 milijonov kosov cigaret, največ v Luki Koper (slika je simbolična). Foto: EPA

Svet je postal globalna vas, tihotapci pa učinkoviti podjetniki, ki so pripravljeni zadostiti povpraševanju po kakršnih koli dobrinah.

Carinska uprava
Anabolični steroidi
Lani so se med zaseženimi predmeti znašli tudi anabolični steroidi. Foto: Carinska uprava RS

S prevzemom carinskega nadzora nad mejo s Hrvaško je carinska služba prevzela tudi nadzor nad celotnim območjem novonastale Republike Slovenije. Kot so za MMC povedali na Carinski upravi, se je delo carinikov od takrat zelo spremenilo. Začeti so morali popolnoma na začetku. Postaviti je bilo treba mejne prehode ter napisati nove zakone, še vedno pa so imeli precej omejene pristojnosti.

Z leti več pristojnosti
Na začetku so bili namreč služba, katere osnovne naloge so bile pobiranje dajatev, izvajanje raznih ukrepov gospodarske politike in odkrivanje nepravilnosti ter goljufij, povezanih s temi postopki. Do danes so se jim pridružile še pristojnosti s področij zaščite zdravja in življenja ljudi ter živali, varovanje okolja, okolijskih dajatev in izvršb.

Prvi pomembn mejnik za delo carinikov je bilo leto 1999 in z njim uvedba davka na dodano vrednost ter zakon o trošarinah, še pomembnejši pa sta bili leti 2004 in 2007. Maja 2004 je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, decembra 2007 pa v schengensko območje, s tem pa je slovensko-hrvaška meja postala tudi zunanja meja EU-ja, obenem pa so se odprle meje s preostalimi tremi sosednjimi državami.

CARINSKA UPRAVA V ŠTEVILKAH
- Carinska uprava se deli na Generalni carinski urad ter carinske urade: Brežice, Celje, Dravograd, Jesenice, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Sežana.
- Konec lanskega decembra je bilo na carinski upravi zaposlenih 1.750 ljudi, njihova povprečna starost pa je bila 44, 7 leta.
- Na posameznih carinskih uradih je jih je največ zaposlenih v Ljubljani (282), najmanj pa v Dravogradu (32).
- Število zaposlenih z leti upada, konec leta 2005 jih je delalo 1.829, leto pozneje 1.788, konec leta 2007 še 20 manj.


Tihotapstva ni več kot pred padcem meja
A kot so nam razložili na carinski upravi, se kljub temu stopnja tihotapstva ni povečala, dodajajo pa, da se toliko bolj osredotočajo na prihode potnikov iz tretjih držav, ki bi v državo utegnili vnašati prepovedano blago.

In čeprav se stopnja tihotapstva ne povečuje, na carinski upravi poudarjajo, da je svet postal svetovna vas, tihotapci pa so učinkoviti podjetniki, ki so pripravljeni zadostiti povpraševanju po kakršnih koli dobrinah. Trenutno je v porastu tihotapljenje visoko obdavčljivega blaga, najbolj tobačnih izdelkov in naftnih derivatov. Veliko povpraševanja vlada tudi za ponarejeno blago zaščitenih blagovnih znamk znanih svetovnih proizvajalcev.

Lani je razstavo zaseženih predmetov, ki jo je pripravila carinska uprava, obiskal tudi MMC. Oglejte si fotozgodbo!

Največ zaseženih cigaret
Lani so tako zasegli več kot 25 milijonov cigaret, veliko večino tega v štirih večjih zasegih. Največ cigaret so zasegli v Luki Koper.

Kar se tiče mamil, je bilo lani največ zasegov heroina, kokaina in anaboličih sterodiov. Največ kokaina so našli v Luki Koper, na mejnem prehodu Gruškovje pa so le v enem primeru našli in zasegli kar 105 kilogramov heroina, ki so ga našli precej več kot v letih pred tem.

"Priljubljeni" tudi ponaredki blagovnih znamk
Tudi ponaredke blagovnih znamk največkrat zasežejo v Luki Koper, lani so bile to velikokrat žoge z logotipom Euro 2008. Se pa zadnje čase povečuje tudi število ponarejenih zdravil, ki večinoma prihajo iz Indije, ponarejene žoge, oblačila in tehnični predmeti pa so po navadi iz Kitajske.

Najdejo tudi zaščitene živali za "na krožnik" ali okras
Žal je zelo uspešna tudi trgovina s prostoživečimi rastlinskimi in živalskimi vrstami, kar zelo ogroža njihov obstoj. Med ključnimi akterji za odkrivanje takega početja so tudi cariniki, predvsem na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ki se po navadi srečujejo s spominiki s potovanj. Največkrat najdejo lupine školjk in polžev, korale, izdelke kitajske tradicionalne medicine, izdelke iz slonovine, kože plazilcev, dele medvedov, preparirane krokodile in izdelke iz njih ter kaktuse in kače v alkoholu. Če na Letališču Jožeta Pučnika najdejo spominke s potovanj, gre pa na mejnih prehodih večinoma za tihotapljenje prostoživečih ptic, namenjenih za prehranjevanje.

Na carinski upravi smo povprašali tudi, kakšne tehnike uprabljajo pri svojem delu, predvsem odkrivanju tihotapstva. Za preproste preglede sta seveda dovolj izostren vid in fizična kondicija, poleg tega imajo na voljo več tehničnih naprav, denimo rentgen za pregled zabojnikov in službene pse, predvsem pa je potrebnega tudi veliko znanja in poznavanja strokovnih predpisov ter informacijskih sistemov. Seveda moram tukaj poudariti, da odkrivanje tihotapstva še zdaleč ni edina naloga carinikov, vendar je ena najpomembnejših.

Zasežene prepovedane droge med letoma 2004 in 2008:

20042005 2006 2007 2008
Heroin (v gramih) 28.657 109.238 95.487 32.860 121.230
Kokain (v gramih) 118.100 40.302 89.00
Marihuana (v gramih) 3.852 3.014 15.500 8.029 2
Anabolični androgeni steroidi 30.800 tablet
143.015 mg
2.055 ml

Svet je postal globalna vas, tihotapci pa učinkoviti podjetniki, ki so pripravljeni zadostiti povpraševanju po kakršnih koli dobrinah.

Carinska uprava