Kokl je na čelu Študentske organizacije Univerze na Primorskem že vse od njene ustavitve pred devetimi leti. Foto: MMC RTV SLO
Kokl je na čelu Študentske organizacije Univerze na Primorskem že vse od njene ustavitve pred devetimi leti. Foto: MMC RTV SLO
Mile Zukić
Zukić je opozoril, da je v študentski ustavi zapisano, da je študentsko organiziranje avtonomno. Foto: MMC RTV SLO
ŠOUP
Mnogi menijo, da je vse to mogoče zaradi tesnih povezav med politiko in študentsko organizacijo, v kateri kar velik del kadrovske zasedbe prihaja iz vrst SD-ja. Foto: MMC RTV SLO
Grafit
Kokl je skozi leta svojega delovanja ŠOUP zadolžil za več sto tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO

amige na nepravilnosti vztrajno zanika.

Kokl je na čelu študentske organizacije Univerze na Primorskem že vse od njene ustanovitve pred devetimi leti - najprej v vlogi predsednika, zdaj pa direktorja. Mile Zukić s Fakultete za humanistične študije Koper njegovo vodenje vidi kot popolni nesmisel. Opozoril je, da je v študentski ustavi zapisano, da je študentsko organiziranje avtonomno, in sam se sprašuje, kje, razen v koruptivnih državah, lahko politični predstavnik ima tako funkcijo, kot je direktor študentske organizacije. Spornost vidi v vseh elementih, saj predstavnik določene politične opcije ne morezastopati pravih interesov študentske populacije. To se je po Zukićevih besedah izkazalo velikokrat.

V zadnjem času pa se študenti vznemirjajo tudi zato, ker organizacija od študentskega dela na leto prejema skoraj milijon evrov, za študentske dejavnosti pa nameni le 160.000 evrov. Preostalo, kar 80 odstotkov sredstev, gre namreč za plače, materialne stroške in najemnine, kaže dokumentacija.

Študenti v statutu odrinjeni na obrobje
Edi Mavsar je za Tednik poročal, da je v sumljivih okoliščinah spremenjen statut študente dobesedno porinil na obrobje, moč pa podelil direktorju in nadzornemu svetu. Po Mavsarjevem poročanju listina "po vsebini tako bolj spominja na uraden list kakšnih totalitarnih režimov kot pa na neki verodostojen statut demokratično urejene skupnosti, kjer bi glavna beseda pripadala študentom".

Da je s statutom nekaj hudo narobe, se je pokazalo tudi, ko je nadzornemu svetu študentske organizacije predsedoval Koklov osebni prijatelj Goran Sambt, sicer direktor in solastnik podjetij Garmond in Duval, s katerima ŠOUP posluje že vrsto let. Gre za izjemno visoke zneske, poroča Mavsar. To, da je bil Goran Samt predsednik nadzorne komisije nekaj časa, je splet okoliščin. Očitno je takrat užival zaupanje, da je bil postavljen na to mesto, je pojasnil Kokl. "Kaj so bile njegove osebne zadeve, kaj osebno počne, pa mi študenta ne moremo zavrniti," je dejal. Željko Urumović, predsednik Študentskega zbora Univerze na zelo oškodovani.

Garmond in Duval povezana s Koklom?
Podjetji Garmond in Duval tako najdemo med ponudniki študentske prehrane, s knjigotrštvom in gostinsko dejavnostjo zasedata prostore UP-ja, nastopata pa tudi kot posrednika pri najemu študentskih nepremičnin in še bi lahko naštevali. Kokl ne zna pojasniti, zakaj se toliko govori o teh podjetjih. Čudi ga, da se ne govori veliko tudi o petdesetih ali stotih drugih podjetjih, s katerimi ŠOUP v vsem letu deluje ali posluje. Dodal je, da ŠOUP ni podvržen javnemu naročanju.

Številni namigujejo, da se za omenjenima podjetjema skriva sam direktor Kokl. To naj bi med drugim dokazovala tudi dva podpisa, eden izmed teh pa se je znašel na dokumentu, kjer je plačilo odobril predstavnik Garmonda. Urumovič je pojasnil, da je jasno razvidno, da je s tem, ko je Kokl s svojim podpisom Sambtu odobril plačilo dveh računov iz enega od teh dveh podjetij, tretjemu podjetju oziroma samostojnemu podjetniku jasno, da ima na poslovanje vsaj enega od teh podjetij vpliv tudi Kokl. Kokl je po razkritju podpis označil za ponaredek, a dejanja ni prijavil policiji.

Zukić je ob tem dejal, da so študenti že toliko časa opozarjali na nepravilnosti, da je čas, da se določene institucije znotraj države lotijo tega vprašanja. K temu je pozval predvsem Računsko sodišče, davčno inšpekcijo in kriminaliste.

Kokl ŠOUP zadolžil za več sto tisoč evrov
Mnogi menijo, da je vse to mogoče zaradi tesnih povezav med politiko in študentsko organizacijo, v kateri kar velik del kadrovske zasedbe prihaja iz vrst SD-ja. "Število zaposlenih na ŠOUP-u, ki izhajajo neposredno iz SD-ja, niti ni bilo tako visoko." Večina se jih je stranki pridružila z nastopom Koklovega mandata, kar Urumovič označuje kot nekakšen pogoj za sodelovanje s Koklom oziroma za izkazovanje lojalnosti.

Kokl, ki je skozi leta svojega delovanja ŠOUP zadolžil za več sto tisoč evrov, pa je o sebi dejal, da je uspešen toliko, kolikor je v tem trenutku to mogoče. Dodal je, da stoji za vsemi dejanji s svojim imenom in priimkom. Mnenja drugače mislečih pa vidi kot podtikanja in natolcevanja, vsako nenaklonjeno medijsko poročanje pa kot nenaklonjenost njemu osebno.