Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Slovenska vojska
"Poklicni vojaki se prostovoljno odločijo za opravljanje vojaške službe, pri čemer so seznanjeni s pogoji zaposlitve, dela in življenja v vojski ter tudi s tem, da je to zaposlitev za določen čas," so dejali na ministrstvu za obrambo. Foto: BoBo/Bobo

Dodaj v

Kaj se zgodi z vojakom po 45. letu?

MORS zavrača očitke Sindikata vojakov Slovenije
20. april 2018 ob 20:37,
zadnji poseg: 20. april 2018 ob 20:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za obrambo zavrača očitke Sindikata vojakov Slovenije, da se razporejanje vojakov, ki so dopolnili 45 let, na ustrezna delovna mesta ne izvaja.

V Sindikatu vojakov Slovenije so namreč zapisali, da se pravica vojakov do razporeditve na ustrezna dela na ministrstvu ali v drugem državnem organu, ko dopolnijo starost 45 let, ne izvaja. Ministrstvo za obrambo pa je odvrnilo, da za vojake po 45. letu izvajajo vrsto dejavnosti, težave pri prezaposlovanju pa nameravajo rešiti z novim zakonom o službi v Slovenski vojski. V skladu z zdajšnjim zakonom pa po trditvah MORS-a izvajajo individualne priprave za odhod iz vojaške službe in uveljavitev pravic, ki jih ima vojak ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi starostne omejitve.

Težava pri prerazporejanju v druge državne organe naj bi bila sicer v 71. členu zakona o javnih uslužbencih, ki prepoveduje prerazporejanje javnih uslužbencev, zaposlenih za določen čas, na delovna mesta za nedoločen čas brez javne objave. Predlog zakona o službi v SV pa je to problematiko reševal, a je v obstal v prvi obravnavi v državnozborski proceduri, so še dodali na ministrstvu.

Vojakove pravice po 45. letu
Že leto pred dopolnjenim 45. letom ministrstvo vojaka pokliče na informativni pogovor, na katerem ga seznani s pravicami, ki jih ima ob odhodu iz vojske. MORS vojakom išče možnost prerazporeditve znotraj ministrstva in državne uprave, a vsem zaposlitve ni mogoče najti. Klub temu vojaku ob odhodu iz SV pripada pravica do usposabljanja za civilni poklic, pokritje prispevkov delodajalcu ali enkratni znesek sredstev. Vsakemu vojaku, ki se mu ni moglo zagotoviti ustrezno delovno mesto, pripada tudi odpravnina.

Vojaki so na informativnih pogovorih seznanjeni tudi z možnostmi zaposlitve zunaj državne uprave, pri čemer jim pristojni organ pomaga pri vzpostavitvi stika z zavodom za zaposlovanje oziroma morebitnimi delodajalci. Kot so pojasnili na ministrstvu, so navezali več stikov z delodajalci po Sloveniji, da bi vojakom že na informativnem pogovoru lahko ponudili možnosti izbire novega delodajalca.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
rubin
# 20.04.2018 ob 22:57
Kaj se zgodi pa športniku, pa raznim težaskim poklicem, ko starejši ne zmorejo več, pa tam kjer poklic izumre, pa voznikom tovornjaka če vid opeša itd? Zakaj bi bili državni uslužbenci izjeme in jim je treba do penzije zagotoviti delo? Spet bi hoteli biti privilegirani. Zakaj pa na delovno mesto nekega uradnika mora priti prej bivši vojak kot nekdo ki bolj ustreza iz gospodarstva? Same nebuloze in ne sistemske rešitve. Naj da zavod zastonj prekvalifikacije in konec!
patriot1970
# 20.04.2018 ob 21:15
Upam da bo naslednja vlada zagotovila vojakom varno prihodnost,.... tudi po njihovem 45 letu!
FRKA
# 20.04.2018 ob 21:13
Začne se spraševati , kako je lahko bil tako neumen.
felipesko
# 20.04.2018 ob 22:02
Kaj se zgodi z vojakom po 45. letu?

Kot vsa ostala raja,začne razmišljati o penziji in se istočasno sprašuje zakaj mu je tega trebalo....
casar
# 20.04.2018 ob 21:42
Vojsko so degradirali mistri kot so bili Janša, saj je bilo takrat določeno kakšno vojsko bomo imeli.

Zadnja leta bil sprejet noben zakon o vojski.

Potrebno bi uvesti služenje vojaškega roka za dobo 6 mesecev kjer bi se mladi naučili rokovat z orožjem in bi se naučili kake vojaške taktike katera bi jim prišla prav tudi v nadaljnjem življenju. Če ne drugo bi se discipline naučili in poslušati druge.
Bivši uporabnik
# 21.04.2018 ob 01:22
In zakaj jih ne uporabijo za varnostnike, paznike, pravosodne policiste?

Možnosti je veliko. Samo ritko je potrebno dvigniti in se zmigati.
primos
# 20.04.2018 ob 23:18
Ponujajo jim najslabše plačane službe
Če je nekdo kot vojak v 24 ali 26 razredu mu ponudijo 16 razred in vzemi ali pusti

o tem pa Katičeva molči
SamoRes
# 20.04.2018 ob 21:53
Stanje kot ga imamo je posledica starih strank in članstvo v Natu.
Levica je v svojem programu dobro ocenila stanje:

Profesionalizacija vojske je velik del prebivalstva izločila iz skrbi za obrambo države in deloma tudi zaščite in reševanja. Posledica tega je, da širše prebivalstvo ni usposobljeno za vojaško obrambo in pogosto tudi ne za ukrepanje v primeru naravnih in drugih katastrof. Obenem je bil ustvarjen nov prekaren poklic vojaka s slabim plačilom, ki se mu preneha zaposlitev v primeru poslabšanja psihofizičnega stanja oziroma samodejno s 45. letom starosti. Oborožene sile niso sposobne zagotavljati obrambe ozemlja, ker je zanimanje za vojaški poklic premajhno, število vojakov pa ne dosega kritične mase (obseg stalnesestave se stalno krči).
molodec
# 20.04.2018 ob 21:50
Uvesti naborništvo. Ker s temi plačanci tako ni nič.
patriot1970
# 20.04.2018 ob 21:12
Že leto pred dopolnjenim 45. letom ministrstvo vojaka pokliče na informativni pogovor, na katerem ga seznani s pravicami, ki jih ima ob odhodu iz vojske. MORS vojakom išče možnost prerazporeditve znotraj ministrstva in državne uprave, a vsem zaposlitve ni mogoče najti.

Pa kdo pri zdravi pameti se bo odločil za poklic vojaka,......če te država po odsluženi uporabi zavrže z besedami,.....vsem zaposlitve ni moč najti.
Vsaka čast vladi in predvsem SD-ju,....da vam je uspelo povsem degradirati Slovensko vojsko!
Anves
# 21.04.2018 ob 09:21
V SV bodo v prihodnosti prisiljeni razmišljati o kombinaciji profesionalne vojske z kombinacijo aktivne rezerve, ki bo izhajala iz obveznega 3 mesečnega osnovnega usposabljanja vojaških obveznikov. Dejstvo je , da je vojaški poklic v Sloveniji za iskalce zaposlitve v obstoječi obliki nezanimiv. Po dugi strani pa bo država zaradi spreminjajočihse politično varnostnih razmer v regiji in širši okolici prisiljena v ta ukrep.
Binder Dandet
# 21.04.2018 ob 06:18
V vojski je toliko razlicnih zadolzitev, da sgarejsim vojakom res ne bi smelo manjkati idej, kaj delat. Lahka gredo v varnostne vode, logistiki v logisticna podjetja, inzenirji v inzenirska itd.. Res ne vem kje je problem. Razen ce nihce v vojski ni primeren za nobeno opravilo in poklic.
gre888
# 20.04.2018 ob 22:59
Lahko odpre čistilni servis, saj je v vojašnici večinoma čistil svoje orožje.
Sci-fi
# 20.04.2018 ob 21:32
Miro CMERA

tule si pa močno brcnil v temo. znano mi je delo v vojski, imam tudi stik z pogodbeno rezervo. mater se nasmejiš. rezervisti so leni, ne počutijo se zmožne za polurni pohod, itd, itd... da ne govorimo o izvajanju neke naloge; vojak jo na povelje izvede brez nadaljnjega, rezervist, ki prihaja iz realnega sektorja, pa prvo zamudi, potem se mu ne da, prosi za pavze ... da ne naštevam več. vsem vojakom vsaka čast, vejo kaj je red in si zaslužijo več, kot jim javnost pripiše.
Miro CMERA
# 20.04.2018 ob 21:13
Res me zanima kateri delodajalec izven javnega sektorja pa hoče zaposlit vojaka?? Pa sej nič ni počel produktivnega v vojski, kako se bo znajdu v gospodarstvu..nima izkušenj..nima delovnih navad, nič od nič... Ker starega konja nemoreš nič naučit, žal tako je.
mmeeddoo
# 22.04.2018 ob 03:45
Ne grejo v penzijo? Kako to?
klemenmo
# 21.04.2018 ob 14:55
Zakonsko določena starostna omejitev za zaposlitev vojakov v Slovenski vojski je 45 let.

Predlagam da se vojake, ko dopolnijo 45. let prezaposli v podjetju Pošta Slovenije (https://www.posta.si/o-nas/novice/zaposlimo-pismonosa-pismonosinjo).

Njim tako ne bo potrebno iskati kadrov po celotnem Balkanu...

https://www.rtvslo.si/izbor-novice/prvi-srbski-delavec-hitro-zapustil-svojega-gazdo-posto-slovenije-taksne-delodajalce-lahko-najdem-v-srbiji/451905

https://www.vecer.com/posta-slovenije-pismonose-in-voznike-isce-v-srbiji-6285250
Noreja
# 21.04.2018 ob 10:09
casar
Vojsko so degradirali mistri kot so bili Janša, saj je bilo takrat določeno kakšno vojsko bomo imeli.
Zadnja leta bil sprejet noben zakon o vojski.

Čisto zavajanje, to zakonsko ureditev (leta 1995 ) , da vojak po 45 letu izgubi službo smo dobili pod vlado LDS , minister za obrambo (1994-1997) pa je bil Jelko Kacin iz kvote LDS. Predsednik vlade je bil Drnovšek, prav ta predsednik vlade je leta 2002 sprejel odločitev o profesionalizaciji vojske , brez novega zakona oz. da bi na tem področju kaj spremenili. Prav nihče si ni s tem belil las saj je do sedaj lepo šlo . Vojaka izženeš , vržen na cesto in stvar rešena, sedaj ko nihče več noče delati v SV pa naj bi to bil problem, ko je ogrožen obstoj vojske.
ivavalant
# 21.04.2018 ob 09:23
Kaj pa bivši športniki, ki se po koncu športne karijere parkirajo v vojski? Ali tudi njim po 45. letu preneha delavno razmerje?
firtoh
# 21.04.2018 ob 04:25
V zahodnih državah se s tem ne ubadajo.V ZDA je dosti bivših vojakov celo brezdomcev.Zato sem proti,da se plačanci obravnavajo kot javni sektor
opat
# 20.04.2018 ob 22:21
Ja kam pa boš lahko zaposlil vojaka? V starem Rimu je šel vojak po 20 letih službe v plačan pokoj. Dali so mu še zamljo in rento. Prosim vas... vojak pri 45 letih naj gre v pokoj!
klemen2610
# 21.04.2018 ob 07:00
v ameriški vojski jih pocepijo, tako da večina ne dočaka penzije
DrMatilda
# 21.04.2018 ob 01:12
Še to je preveč.
Pa kaj potem , če so vojska, kakšna vojska, to je pomembno. Jaz jih ne rabim, lahko mirno ukinemo tisto patetično ministrstvo za... za obrambo zagovoto ne.
Ampak nekdo predstavlja najvišjo silo v tej državi, ne bi rekel, da smo razpuščena banda. Kako je to mogoče, če vse odrasle moške odpustijo iz vojske, policija gre pa kakšnih pet let za njimi v penzijo, kdo potem bdi nad Slovenijo? Hrvati? Srbi? Nato ali rusi mogoče? Že vem, velika Nemčija. Morda bitanija, ki se bo kmalu poslovila. Američani itak. Mosad in Tujsko legijo sem že omenil?
Vsekakor je več slovencev zaposlnih kot agentje vseh prej naštetih kot v poklicni sestavi, pa nihče ne sprašuje o penzijah. Nimajo časa, saj so še druge stvari...
Mimogrede, kam ste dali pa duševno bolne uboge reveže, zgleda so azaprti oddelki psihiatričnih bolnišnic napol prazni, tudi za te se nihče ne sprašuje kam z njimi, po 45.letu starosti.

Za mene, ste vsi isti.
Kazalo