Med šestimi stebri je pet prelivnih polj, ki so bila usodna za veslače. Foto: MMC RTV SLO
Med šestimi stebri je pet prelivnih polj, ki so bila usodna za veslače. Foto: MMC RTV SLO

Podslapja so v osnovi oblikovana kot veliki tolmuni, v katerih je tok čim bolj turbulenten (vrtinčen), ker se na ta način sprosti največ energije.

HESS o usodnih tolmunih
HE Blanca
Veslači so se spustili po prelivnem polju med dvema stebroma elektrarne. Foto: MMC RTV SLO
HE Blanca
Zapornice pred prelivnimi polji so bile odprte, ker elektrarna še ni končana in se gladina akumulacije še ne sme dvigniti. Foto: MMC RTV SLO

Na družbo Hidroelektrarne na spodnji Savi in njenega direktorja Bogdana Barbiča smo naslovili nekaj vprašanj o tem, kako je zgrajena elektrarna in kaj pomenijo nekateri termini, o katerih ste se v komentarjih spraševali tudi uporabniki.

Po poročanju medijev naj bi čolni s ponesrečenci zapeljali skozi prelivno polje elektrarne. Kaj sploh je prelivno polje?

Jezovno zgradbo HE-ja Blanca sestavljajo strojnica, prelivna polja in priključna zgradba. Preliv, ki ga sestavlja pet prelivnih polj, opremljenih z zapornicami, ima vlogo reguliranja gladine v akumulacijskem bazenu in pretokov Save, zlasti ob povečanih pretokih Save, in ima izrazito varnostno vlogo.


Prelivna polja na hidroelektrarnah so namenjena prevajanju visokih pretokov in so ob normalnem delovanju HE-ja zaprta. Popolnoma odprta so le v času zelo visokih pretokov (na Savi nad 1500-2000 m3/s, odvisno od stopnje verige) ali v primeru nujnih del v bazenu, ki pa v življenjski dobi elektrarne nastopijo morda enkrat ali dvakrat.

Zakaj so bila prelivna polja odprta?
Na HE-ju Blanca so bila prelivna polja odprta zato, ker bazen Blanca še ni zgrajen in se gladina akumulacije še ne sme dvigniti, tako se vsa voda prevaja prek prelivnih polj. Pretok Save v času dogodka je bil ca. 100 m3/s, kar je zelo malo (prelivi morajo biti sposobni prevajati tudi 3600 m3/s in več), tako je bil pretok skozi posamezno prelivno polje okoli 20 m3/s. Pri takšnem pretoku in odprtih vseh 5 prelivnih poljih je globina vode na prelivnem pragu približno 70 cm, globina vode v najgloblji točki podslapja pa je v takšnih razmerah približno 9 m. V teh okoliščinah se je voda spustila prek praga za približno 1,5 metra.

Kako je torej zgrajen del elektrarne, kjer se je zgodila nesreča?
Prelivna polja so sestavljena iz petih prelivnih polj z zapornicami in šestih stebrov. Polja so širine 15,0 m in stebri 3,0 m. Skupna dolžina prelivnih polj v smeri prečno na rečni tok je 93 m, v smeri rečnega toka pa 56,85 metra. V smeri rečnega toka so prelivna polja HE-ja sestavljena iz prelivnega praga, prelivnega hrbta ali drče in podslapja. Prelivni prag in hrbet s svojo obliko zagotavljata hidravlično najugodnejše prevajanje pretoka, podslapje pa je namenjeno sproščanju odvečne potencialne energije, ki bi sicer v strugi pod elektrarno povzročala erozijo.

V vodi naj bi bile tudi nekakšne "betonske prizme". Ali to drži in čemu služijo?
Podslapje je namenjeno sproščanju odvečne potencialne energije, ki bi sicer v strugi pod elektrarno povzročala erozijo. Zaradi tega so podslapja v osnovi oblikovana kot veliki tolmuni, v katerih je tok čim bolj turbulenten (vrtinčen), ker se na ta način sprosti največ energije. Podslapja imajo v dnu vgrajene tudi tako imenovane »razbijače«, betonske kvadre, dimenzij ca. 1.5 x 3 x 3 m, ki povečujejo učinek tolmuna.

Koliko od kraja dogodka so nameščene turbine elektrarne?
Jezovno zgradbo HE-ja Blanca predstavljajo strojnica, prelivna polja in priključna zgradba. Posamezni deli objekta so v liniji prečno na tok reke Save. Na levi strani (gledano dolvodno) so prelivna polja, na desni strani pa je strojnica. Oddaljenost turbine 1 (najbližja turbina) od mesta nesreče je več kot 20 metrov. Velja omeniti, da turbine še niso v obratovanju.

Kakšen je bil časovni potek spremembe struge reke Save, saj naj bi tok reke po nekaterih podatkih prek elektrarne spreljali že pred tremi tedni?
Dne, 12. 6. 2008, je bila izvedena t. i. potopitev gradbene jame, dne, 14. 6., je bilo izvedeno miniranje obodne stene gradbene jame, dne, 30. 6. 2008, pa sta bila izvedena zasip stare struge reke Save in preusmeritev reke Save na prelivna polja.

Ali drži, da pred elektrarno ni opozorilnih tabel, da je gibanje na tem območju prepovedano?
Gradbišče HE-ja in akumulacijskega bazena je ograjeno oz. označeno, da je nepooblaščenim osebam dostop na gradbišče in posledično do reke Save prepovedan. Označevanje v strugi je nemogoče zaradi nihanja vodostaja reke, zaradi visokih voda, zaradi naplavin in drugih hidravličnih oz. hidroloških omejitev.

Aleksandra K. Kovač



Podslapja so v osnovi oblikovana kot veliki tolmuni, v katerih je tok čim bolj turbulenten (vrtinčen), ker se na ta način sprosti največ energije.

HESS o usodnih tolmunih