Nadzor na italijanski meji na Škofijah. Foto: BoBo/Tomaž Primožič
Nadzor na italijanski meji na Škofijah. Foto: BoBo/Tomaž Primožič

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta obiskala mejna prehoda Obrežje in Rigonce, kjer sta se seznanila z delom policistov pri nadzoru notranje meje s Hrvaško, ki ga je Slovenija skupaj z nadzorom madžarske meje vzpostavila v soboto.

Minister je poudaril, da policisti delajo dobro, in izrazil zadovoljstvo nad selektivnim nadzorom. "Ne nazadnje so mi pravkar povedali, da so na področju Policijske uprave Novo mesto že prejeli tihotapca na mejnem prehodu," je poudaril in dodal: "Sem vesel, da je policija normalizirala delo tudi za ljudi ob meji. Tisti, ki živijo na eni in drugi strani, ne čutijo nekih večjih posledic zaradi tega ukrepa."

Podobno brez težav po Poklukarjevih besedah poteka prehajanje meje z Italijo, minister tudi na meji z Madžarsko ne pričakuje večjih težav.

Policisti so na omenjenem območju vstop v državo zavrnili 20 državljanom tretjih držav, ki niso izpolnjevali pogojev, je poročal Radio Slovenija.

Samostojni policijski inšpektor David Kaučič s PU-ja Maribor pa je na mejnem prehodu Gruškovje pojasnil, da policisti mejni nadzor "izvajajo ciljno, samo na vstopu v Slovenijo". "To pomeni, da na podlagi kazalnikov tveganja presodijo, katero osebo oz. potnika bodo pogledali," je pojasnil in dodal, da nato policisti ugotavljajo, ali imajo potniki ustrezne dokumente in ali izpolnjujejo pogoje za vstop v Slovenijo, je še razložil.

Od začetka začasnega ukrepa so obravnavali šest tujcev, ki so jim zavrnili vstop v državo. Šlo je za štiri državljane Turčije in dva državljana Indije. Poleg tega pa so obravnavali še voznika iz Jordanije, ki je v vozilu prevažal tri državljane Sirije, ki niso imeli osebnih dokumentov. Ob tem glede na prihajajoče praznične dni, ko se pričakuje povečanje prometa na mejnih prehodih, ljudem svetuje, da se pravočasno odpravijo na pot in da ne pozabijo na ustrezne dokumente za prestop meje.

Poklukar namignil, da bo nadzor na mejah verjetno treba podaljšati

Poklukar namignil, da bo ukrep podaljšan

Poklukar je v izjavi za javnost sicer namignil, da bo treba ukrep zaradi terorističnih groženj podaljšati. "Konflikt na Bližnjem vzhodu je nepredvidljiv, ne vemo, kako se bo razvijal. In tudi zaradi tega smo še toliko previdnejši. Verjamem, da so ti ukrepi pravilni, predvsem pa sorazmerni," je poudaril. V naslednjih dneh pričakuje intenzivno mednarodno sodelovanje na tem področju. V začetku novembra odhaja v Trst, kjer se bo sešel z italijanskim in hrvaškim kolegom, prav tako v začetku novembra pa bo sprejel tudi ministra za varnost Bosne in Hercegovine (BiH), s katerim bo spregovoril o možnostih misije Evropske mejne in obalne straže (Frontex) v BiH-u. "To so dejavnosti, ki jih zagotavljamo tako za varnost Slovenije kot za varnost držav Zahodnega Balkana in seveda EU-ja," je dejal Poklukar.

Dodal je, da je po zadnjih podatkih število nezakonitih prehodov meje upadlo, kar je po njegovem mnenju posledica dobrega dela in sodelovanja slovenske in hrvaške policije, pa tudi prehoda v jesen in zimo, ko se trend običajno umiri. Nezakoniti prehodi se po njegovih besedah pojavljajo po celotni državi, na vseh mejah. Če bodo mejni prehodi bolj nadzorovani, bo teh prehodov več na zeleni meji, se zaveda, "saj tihotapci vedno najdejo svoje poti". "Tukaj bo policija še dejavnejša, seveda v sodelovanju z drugimi policijami," je napovedal.

Mejni nadzor je Slovenija znova vzpostavila v soboto. Foto: BoBo
Mejni nadzor je Slovenija znova vzpostavila v soboto. Foto: BoBo

Preprečevanje terorizma

Jušić je pojasnil, da je glavni poudarek slovenske policije na meji s Hrvaško in Madžarsko preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete, pri tem pa skrb za pretočnost prometa in lajšanje življenja ljudem na obmejnem območju. Kot je navedel, so slovenski policisti od sobote vstop v Slovenijo zavrnili 20 ljudem. "Gre za državljane tretjih držav, ki niso izpolnjevali pogojev," je pristavil. Zatrdil je, da se dejavnosti policije na zeleni meji zaradi ukrepa niso zmanjšale, prav tako ne dejavnosti mešanih slovensko-hrvaških patrulj na zunanjih mejah schengena.

Poklukar in Jušić sta nato obiskala še mejni prehod Rigonce. Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, sta se tam sešla z županom občine Brežice Ivanom Molanom. Skupaj so se sprehodili skozi vas Rigonce in se seznanili s tamkajšnjim stanjem.

Slovenija je nadzor notranje meje EU-ja s Hrvaško in Madžarsko uvedla zaradi povečanih terorističnih tveganj. Sprva bo trajal do 30. oktobra, nato ga lahko vlada podaljša. Poklukar je v soboto sporočil, da nadzor poteka brez posebnosti. Po podatkih, ki mu jih je posredoval generalni direktor policije, je bil tudi promet večinoma tekoč. Daljša kolona vozil je nastala le na mednarodnem mejnem prehodu Pince.

Kako poteka nadzor na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč
Kako poteka nadzor na mejah?