Majhna občina ne more zagotoviti anonimnosti, so prepričani v krovni manjšinski organizaciji. Foto: Wikipedija
Majhna občina ne more zagotoviti anonimnosti, so prepričani v krovni manjšinski organizaciji. Foto: Wikipedija
Rezija: Pritisk na Slovence

Po mnenju Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), ki je krovna organizacija slovenske manjšine v Italiji, gre za "dvomljivo" in nedemokratično dejanje, s katerim naj bi občina ugotavljala morebitna "slovenska čustva". SKGZ zato zavrača metode, ki bi lahko spominjale na zloglasne etnične izgone in čistke, ter obsoja pritiske na občane, so zapisali v sporočilu za javnost.

Občina premajhna za popolno anonimnost
Po mnenju manjšinske organizacije v vprašalni poli izstopajo predvsem vprašanja o narodni pripadnosti, predanosti državi in verski pripadnosti posameznika. Hkrati opozarjajo, da čeprav je vprašalnik anonimen, anonimnost tovrstnih anket zaradi majhnosti občine ni zajamčena.

"Ne bomo molčali"
Gre za "izrazito tendenciozno in za občinsko upravo zakonsko skrajno dvomljivo dejanje, ki izkazuje namen, da občina kot ustanova karakterizira občane, ugotovi morebitna slovenska čustva in jih zaznamuje vsaj kot nezaželena", meni SKGZ in dodaja, da ne bo molčal "ne v Sloveniji, ne v italiji in niti pri pristojnih evropskih organih".

Vprašalnik so prebivalcem poslali po izdaji prve dvojezične italijansko-slovenske osebne izkaznice, ki so jo izdali konec julija, občina pa pojasnjuje, da je namen vprašalnika dobiti "čim bolj celovite informacije o občanih". Izdajo dvojezičnega dokumenta so sicer spremljali manjši protesti.

Rezija: Pritisk na Slovence