Ministrstvo za kulturo zagovarja politiko, da imajo vsi kulturni centri pravico do kandidature na različnih področjih, za katere je odgovorno ministrstvo. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za kulturo zagovarja politiko, da imajo vsi kulturni centri pravico do kandidature na različnih področjih, za katere je odgovorno ministrstvo. Foto: RTV SLO
Hostel Celica
Hostel Celica je zelo prepoznaven element ljubljanske turistične ponudbe. Foto: RTV SLO

Metelkovci pravijo, da je po številu prireditev v Ljubljani AKC Metelkova takoj za Cankarjevim domom, kar bi lahko pomenilo pomemben prispevek h kulturnemu dogajanju. Na kulturnem ministrstvu odgovarjajo, da ta primerjava ni umestna, saj je CD javni zavod, katerega soustanoviteljica je država. Dodajajo, da se kakovost programa ne meri le s številom prireditev, ampak bolj morda s številom obiskovalcev.

Rušenje kot sekanje drevesa
V prid Metelkovi govori stališče Zavoda za turizem Ljubljana. Njegova direktorica Barbara Vajda je dejala, da je v Ljubljani kopica drugih objektov, ki bi si prej zaslužili rušenje. Rušenje je pospremila z besedami: "To je tako, kot če posekaš drevo."

"Metelkova v turistični ponudbi Ljubljane pomeni pomembno točko, ki je kar pogost cilj tistih turistov, ki v Ljubljani ostajajo več kot dva dneva. Je pogost cilj mladih turistov, ki jih je v Ljubljani vse več in brez izjeme so nad Metelkovo navdušeni," je dejala Vajda.

Največkrat je bilo prehrupno
Odkar je Metelkova organizirana kot mladinski kulturni center, naj bi se na tem območju zmanjšalo število policijskih intervencij. Tega na PU Ljubljana niso mogli potrditi, so pa priskrbeli podatke o posredovanju policije na tem območju med januarjem in avgustom letos. Največ kaznivih dejanj, in sicer tatvin torbic, denarnic in mobilnih telefonov, se je zgodilo v hostlu Celica na škodo gostov. Policija je 35-krat posredovala zaradi kršitev javnega reda, od tega 25-krat zaradi preglasne glasbe. Podatki iz prejšnjih let nam niso znani.

Večkrat je bilo sproženo tudi vprašanje (ne)varnosti objektov za obiskovalce. Iz direktorata za policijo in varnostne naloge so sporočili, da oni niso bili pristojni za varovanje obiskovalcev, saj prireditve niso bile prijavljene kot javna zbiranja.

A. J.