Slovenija
(9)
zapor
V sindikatih opažajo, da so se tudi vodilni začeli zavedati, da so razmere ušle izpod nadzora, vendar so po mnenju sindikalistov do te ugotovitve prišli prepozno. Foto: BoBo
       Pravosodni policisti so tako postali zaporniki, zaporniki pa osebe z vsemi pravicami       
 SDOS in SDP

Dodaj v

Kaotično stanje v zaporih, sindikalisti zahtevajo odstop vodilnih

Kadrovska podhranjenost
11. junij 2018 ob 15:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Razmere v slovenskih zaporih so po navedbah SDOS-a in SDP-ja kaotične, sindikalisti odgovornost za nastale razmere pripisujejo vodstvoma ljubljanskega zapora in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in zahtevajo njihov odstop.

Pravosodni policisti v ljubljanskem zaporu zaradi kadrovskega primanjkljaja razmer ne obvladujejo, nič bolje pa ni v drugih zaporih po Sloveniji. Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) in Sindikat delavcev v pravosodju (SDP) na slabe razmere opozarjajo že desetletja, a stanje še nikoli ni bilo tako slabo kot je zdaj.

Med drugim opominjajo, da vsem zaprtim osebam niso zmožni zagotoviti spremstva na sodišče, zato nekaterim od njih neupravičeno podaljšujejo trajanje pripora. Od začetka leta do konca maja so tako morali odpovedati več kot 130 spremstev zaprtih oseb.

Varčevanje na račun policistov
Opozarjajo tudi na predolge razpisne postopke za pravosodne policiste. V devetih mesecih, kolikor trajajo, si namreč mnogi kandidati premislijo ali najdejo drugo zaposlitev. Tudi sicer je prijavljanja na prosta delovna mesta v ljubljanskem zaporu iz leta v leto manj. Na drugi strani pa bo več pravosodnih policistov v prihodnjih letih izpolnilo pogoje za upokojitev.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij si je po njihovih besedah dolgo zatiskala oči. Pristojni so varčevali "na račun in na plečih pravosodnih policistov". Z novim zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij in aneksom k pogodbi o zaposlitvi o neenakomerno razporejenem delovnem času so spremenili pravosodne policiste v sužnje sistema. "Pravosodni policisti so tako postali zaporniki, zaporniki pa osebe z vsemi pravicami," so poudarili v sindikatu.

Vse več bolniških staležev
Da so zadeve ušle izpod nadzora, so se začeli zavedati tudi vodilni, vendar prepozno. Pravosodni policisti so vse bolj izgoreli, število bolniških dopustov se povečuje, vse več je tudi odsotnosti zaradi psihične in delovne preobremenjenosti. Policisti se spoprijemajo tudi z vse več grožnjami zapornikov, grožnje pa večinoma ostajajo nekaznovane, redki niso niti fizični napadi na pravosodne policiste, še navajajo v sindikatih.

Vodstvi ljubljanskega zapora in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij sta po njihovem mnenju v celoti odpovedali, saj nista pravočasno zagotovili ustreznih kadrovanj. Zato v sindikatih pričakujejo njihov odstop in zagotovitev ukrepov za vzpostavitev normalnega stanja, je še navedeno v sporočilu, pod katerega sta se podpisala predsednik sindikata SDOS v ljubljanskem zaporu Dalibor Didović in predstavnik SDP pri upravi Marcel More.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 11.06.2018 ob 15:27
Pravosodne policiste zlorabljajo tudi sodniki, kot smo nedavno lahko videli,....
Bivši uporabnik
# 11.06.2018 ob 16:59
miro cerarju so se z njegovo levo vlado smc, sd in desus kljub 5% gospodarski rasti in milijoni več denarja v državni blagajni sesuli vsi državni podistemi. to uspe res samo nesposobnim ali pa načrtno nesposobnim.. začuda to narod ponovno voli
theone
# 11.06.2018 ob 17:01
seveda pravosodje vodi minister klemenčič ki je na ministrskem stolčku za nagrado za afero patrija, briga njega za pravosodstvo kaj šele za zaposlene v pravosodju. vlada nam birokratsko uradniška buržoazija, ki je celo življenje prisesana na državni denar dela pa nič.
ampak kar voliš to imaš
KajtiMar
# 11.06.2018 ob 18:29
samo to bom rekel: zapor naj bo zapor
bistri smrk
# 12.06.2018 ob 09:11
Franc Verk
Gre za skrajno izčrpavanje in preobremenjevanje pravosodnih policistov, ki morajo delati 56 ur na teden kar pomeni 7 x 8 ur ali (4 x 12 ur) +4 ure oziroma na delovnik tudi po 4 ure dnevno in podobno, brez dneva počitka. Poklic pravosodni policist sodi v kategorijo varnostno rizičnih in zdravju škodljivih poklicev in nekdaj beneficiranih poklicev 12/16, ki ga ni mogoče opravljati tako dolgo kot druge poklice, zato se pravosodni policisti upokojijo približno pet let (nekdaj deset let) prej kot drugi javni uslužbenci, V noveli Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij so iz varčevalnih razlogov specialno določili, da pravosodni policisti svoje opravljajo v neenakomerno razporejenem delovnem času, kar pomeni da za njih ne veljajo splošna določila Zakona o delovnih razmerjih, ko gre za delovni čas in zagotavljanje pravice do počitka med delovnimi dnevi. Pravosodni policisti že 25 let obvezno opravljajo nadure, ker je ni bilo vlade, ki bi se odločila za primerno število pravosodnih policistov (PP) in prenehala varčevati na zdravju in socialnem življenju PP, zato so v zaporski upravi (URSIKS) sprava zmanjšali število PP pri varovanjih zapornikov po zaporih in zunanjih varovanjih, ko pa je kadrovska podhranjenost doživela svoj višek, so se spomnili specialne zakonske ureditve z NEENAKOMERNO RAZPOREJENIM DELOVNIM ČASOM, ko lahko PP prisilijo, da so jim je vseskozi na razpolago, ko jih rabijo, pa tako PP iz Jesenic, Kočevja, Zasavja hodijo v službo tudi le za 4 ure in dodatne štiri ure porabijo za pot v službo in domov. V isti sapi ko odhajajoča vlada zaposluje svoje politične kadre na visoko ovrednotenih in nepotrebnih delovnih mestih, pravosodni policisti državi ZA DROBIŽ prodajajo svoje zdravje in socialno življenje.
ivod
# 11.06.2018 ob 21:02
pa je en, kvalificiran ... ki bi to porihtal na nivo ... vsaj tako, kot je bilo zanj ...
dego47
# 11.06.2018 ob 18:46
m72,mogoče pa bo?
galoper
# 11.06.2018 ob 19:20
Lahko bi zahtevali znižanje plač vzgojno-izobraževalnemu kadru, ki je s slabim delom vzrok za množico prestopnikov.
m72
# 11.06.2018 ob 18:41
Bo janez to rešil. Tako, za vsak slučaj :-)
Kazalo