Katarino Kresal in Mira Senico naj bi Durs sumil davčne utaje. Foto: MMC RTV SLO
Katarino Kresal in Mira Senico naj bi Durs sumil davčne utaje. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova in Senica utajila davke?

Predmet dokumentacije, ki naj bi jo Durs na ljubljansko državno tožilstvo poslal na začetku oktobra lani, je pet dražjih avtomobilov, katerih končna kupca sta Katarina Kresal in Miro Senica. Durs tožilstvu predlaga, da naj ukrepa v skladu s pristojnostmi, piše v dokumentih, ki jih je objavil spletni portal Požareport.

Nakup petih avtomobilov višjega cenovnega razreda
V dokumentu je opisana pot petih avtomobilov višjega cenovnega razreda od prodajalca do končnega kupca z vmesnimi postajami, za katere je Durs prepričan, da gre za t. i. "missing traderje", s pomočjo katerih so se v procesu prodaje in nakupa vpleteni izognili plačilu davka na motorna vozila in DDV-ja. V dokumentih se pojavljajo tudi "slamnati kupci" v Sloveniji, ki naj bi svoje ime "posodili" le za registracijo vozila v Sloveniji in nato avtomobil "prodali naprej". Kresalova in Senica sta navedena kot končna kupca avtomobilov aston martin DB9, audi A8, mercedes benz S 500L, porsche cayenne in še en audi A8.

Durs zaradi varovanja davčne tajnosti molči
Na Dursu nam konkretnega vprašanja o vpletenih zaradi varstva davčne tajnosti niso želeli potrditi, na vprašanje, ali lahko potrdijo, da so primer suma davčne utaje v zvezi z nakupom avtomobilov iz tujine odstopili tožilstvu, pa so znova odgovorili, "da na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti" in da "v skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek".

Kresal: Sodi naj se me po dejanjih, ki sem jih res storila
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je že zanikala kakršno koli utajo davkov ali ponarejanje listin. Posebej je poudarila, da je Durs v odstopu anonimne prijave tožilstvu, v kateri je navedena tudi vrsta drugih oseb, izrecno zapisal, da ne razpolaga z dokazi, da bi bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU-ja v Slovenijo.

"Ugotavljam, da za nekatere očitno velja pravilo, da je dan brez afere s Katarino Kresal izgubljen dan. Zanimivo in zgovorno ob tem pa tudi je, da se je tovrstni bombastični zapis pojavil ravno v času, ko se na novo razčiščuje trgovina z orožjem in ugotavlja prirejanje arhivskih dokumentov," je še zapisala. Kot opozarja, ima pravico, da se jo sodi po dejanjih, ki jih je storila, ne pa po tistih, ki jih ni. Dokumenti, nastali na podlagi anonimne prijave, po njenih besedah služijo le blatenju in povzročanju politične škode.

Senica je v odzivu prav tako opozoril na ugotovitve Dursa, ki jih navaja Kresalova. Na Dursu samem pa pravijo, da konkretnih dejstev zaradi davčne tajnosti ne morejo navesti.

Kresalova in Senica utajila davke?