Katarina Kresal:
Katarina Kresal: "To, kar v LDS-u pričakujemo je, da se bo DeSUS jutri končno in dokončno odločil, ali je v koaliciji ali je zunaj nje, ker potem bo vsem nam precej lažje delati in delati načrte za naprej." Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Žerjav zatrjuje, da SLS ne bo vstopil v vladno koalicijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kako trdna je koalicija?
Ministrica Trobec Bučanova odstopila
Erjavec zapušča koalicijo?

komentirala predsednica LDS-a Katarina Kresal.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je prepričan, da je Trobec Bučanova odstopila zato, ker ni mogla ničesar storiti. "Skušala je 'spucati' tako človeške slabe kadre kot tudi navlako, ki se je nabirala od samega začetka. Hotela je narediti nekaj konkretnega. Seveda ni naletela na pravi posluh na vladi, kajti vlada je sama sebi dovolj in jo ne zanima nič drugega."

Kar zadeva izstop DeSUS-a iz koalicija pa je Jelinčič prepričan, da vlada ne bo nič na slabšem, "saj ima ljudsko stranko, ki daje glasove, ki jih koaliciji ne daje DeSUS".

"Ministrica mora pojasniti nepravilnosti"
Radovan Žerjav
, predsednik SLS-a, je zatrdil, da bi morala ministrica pojasniti, kaj na ministrstvu ne deluje, glede na to, da je v odstopni izjavi dejala, da ni mogla opravljati svojega dela v skladu s prisego. "Očitno se je od prejšnjega vladnega mandata moralo marsikaj spremeniti na slabše, saj je dr. Žagar brez težav štiri leta dokazljivo uspešno črpal evropska sredstva. Ta pojasnila gotovo pričakuje tudi javnost," ocenjuje Žerjav.

Žerjav je komentiral tudi napoved, da bo DeSUS izstopil iz aktualne vladne koalicije. "DeSUS praktično vsak mesec enkrat do dvakrat napove svoj izstop iz aktualne vlade, kar pač ni resna drža odgovorne vladne stranke oz. odgovorne politične stranke nasploh – znova in znova napovedovati izstop, sprožiti ugibanja in spustiti meglo na konkretno delo tako vlade kot stranke same in si potem znova in znova premisliti. Sicer pa bi bilo tako ali tako najbolje, da bi kar vse stranke izstopile iz tega cirkusa, ki mu komajda sploh še lahko rečemo vladna koalicija."

SLS po njegovih besedah ne bo vstopil v vladno koalicijo v primeru izstopa DeSUS-a. "Kot sem že neštetokrat javno dejal in tudi zapisal, te navedbe v SLS-u v celoti odločno zavračamo. Slovenska ljudska stranka ne bo vstopila v aktualno vladno koalicijo in bo do konca tokratnega mandata delovala v opoziciji," je zatrdil.

NSi: Najboljša izbira predčasne parlamentarne volitve
V Novi Sloveniji so za STA zatrdili, da "vedno večja nesoglasja vladnih strank, zmeda na posameznih ministrstvih in nezaupanje državljanov v koalicijo dokazujejo, da v tem trenutku vlada ni več sposobna upravljati z državo". Po njihovem mnenju je rešitev za izhod iz politične krize, odstop vlade Boruta Pahorja. Najboljša izbira pa so predčasne parlamentarne volitve, dodajo.

Odstop Trobec Bučanove po njihovem mnenju kaže, da v Sloveniji vladajo "gospodarski in politični lobiji" in zatrjujejo, da je bil odstop ministrice pričakovan že ob ugotovitvi "kršenja pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice".

"LDS se je pripravljen pogovarjati o vsem"
Biti minister ni lahko, zato niti ni čudno, če tu in tam kateri odstopi, je pojasnila predsednica LDS-a Katarina Kresal in dodala: "Če je pa to razlog za izstop stranke iz koalicije, še posebej, če minister ne zdrži niti tri mesece, je pa drugo vprašanje. To, kar v LDS-u pričakujemo je, da se bo DeSUS jutri končno in dokončno odločil, ali je v koaliciji ali je zunaj nje, ker potem bo vsem nam precej lažje delati in delati načrte za naprej."

Kresalova je prepričana, da je razmere v državi mogoče presekati s tem, da ne bo edina strategija posameznih političnih strank ta, kako učinkoviteje vzeti aktualno koalicijo za talca, zato da si bodo nabirali politične točke.

Meni, da se je v tem trenutku treba usmeriti v sprejemanje pokojninske reforme. Če tudi to ne bo šlo, bo po njenem mnenju treba razmisliti o vsem. "Mi smo se pripravljeni pogovarjati o vsem. O rekonstrukciji, o umiku vlade kot take, o predčasnih volitvah. Ker nekaj bo treba narediti, ker tako enostavno ne gre več," sklene predsednica LDS-a.
Golobič: Odstop je očitno del igre
Po mnenju vodje stranke Zares Gregorja Golobiča je Erjavčeva napoved preračunljivo dejanje, ki ga je očitno imel v mislih že pol leta nazaj, a dejanskega stanja v ničemer ne spremeni. V neki preračunljivi igri vidi tudi odstop Trobec Bučanove, pri čemer meni, da "gre bolj za neko nezmožnost opravljanja tega dela, kot pa za pomanjkanje podpore s strani predsednika vlade, ki je bila po moje večja, kot bi si jo ministrica zaslužila".
Po Golobičevih besedah se bo treba zdaj spoprijeti z realnostjo, v kateri so se znašli vlada, koalicija in politika. Resneje pa bodo morali poslušati tudi stranko Zares in skupaj z njimi iskati konstruktivne rešitve. Na pripombo, da se to sliši, kot da bi lahko Pahorja z odhodom DeSUS-a izsiljevali, je Golobič odvrnil: "Kako naj rečem. Žal ne obvladam dolenjskega naglasa ... to so vaše domneve."
Podprl je tudi ministrico Darjo Radić v njenih prizadevanjih za odstavitev vodstva AUKN-ja. Po njegovem mnenju je poteza agencije "neka ponovitev kazino kapitalizma v katerem se denar iz realnega sektorja namenja za špekulativne posle". Prepričan je, da je tovrstno ravnanje kratkovidno in je šlo povsem mimo sektorske politike za energetiko, posledice pa bomo čutili vsi. Zavoljo tega je za jutri tudi že zahteval sklic posebenega koalicijskega sestanka.
Potrč: Neodgovorno bi se bilo umakniti zdaj
Po mnenju Mirana Potrča (SD) bi bilo neodgovorno od DeSUS-a, če bi se umaknili zdaj, ko bi morali do konca mandata opraviti posel. "Vendar pa vsak ravna kot ve, da njemu najbolj odgovarja," je povedal Potrč, ki še ne ve, kako se bodo v DeSUS-u na koncu odločili.

"Tisti, ki pride na ministrstvo, bi se moral zavedati razmer, moral bi tudi vedeti, pod kakšnimi pogoji lahko dela, ne pa da po treh mesecih odstopi," je dodal. Takšno ravnanje ne kaže na zrel odnos in na odgovornost do nalog, ki jih je nekdo sprejel, je še zatrdil Potrč.

Černač: Z DeSUS-om ali brez njega je vlada neoperativna
Po mnenju Zvonka Černača (SDS) je Slovenija "na nek način talka koalicije Boruta Pahorja". Spomnil je, da so premierja že pred dvema letoma pozvali k oblikovanju tehnične vlade. O morebitnem odhodu DeSUS-a s koalicije je Černač dejal, da je vlada že nekaj časa neoperativna "z DeSUS-om ali brez njega", saj naj ne bi bila sposobna uveljaviti potrebnih odločitev, "ki jih Slovenija potrebuje".

"Jankovićeva nezaupnica ima posledice"
Odstop Trobec Bučanove in napovedani izstop DeSUS-a sta za MMC komentirala odgovorni urednik Mladine Grega Repovž in komentator Reporterja Ivan Puc.

Puc vidi dve možnosti za odstop Trobec Bučanove, ker je govorila o pritiskih, meni, da bi lahko bil njen odstop povezan z razpisom ministrstva za šolstvo na katerem je denar dobila MOL za stadion Stožice "glede na Jankovićevo demonstriranje bi to lahko sodu izbilo dno, ker nezaupnica, ki jo je izrekel Janković, ima posledice, lahko pa je odstop povezan tudi z njeno sposobnostjo oziroma nesposobnostjo, ki se kaže v predlogu pokrajin - škofij, vendar pa mislim, da je bolj verjetna prva teorija", pove Puc. Repovž ne razume razlogov, ki jih Trobec Bučanova navaja kot razlog za odstop, predvsem se mu zdi nenavadno, da je govorila o pritiskih, konkretno pa po njegovem mnenju ni povedala nič.

"Erjavec je človek izračunov"
Repovž meni, da je napovedani izstop DeSUS-a poteza, ki jo Erjavec očitno ocenjuje kot najboljšo mogočo potezo v tem trenutku. "Erjavec je izrazito človek izračunov in njegova računica mu kaže, da v tem trenutku ne bo izpadel kot rešitelj stabilnosti, ampak kot tisti, ki se ne gre več in se mu zdi, da je trenutno najbolj učinkovita poteza," ocenjuje Repovž, ki je prepričan, da to ne bo imelo velikih posledic za vlado. Po njegovih besedah bi se bilo treba že zdaj vprašati, ali je DeSUS res v vladi.

"Recimo, da je to lepo, ker bo nasprotoval vladi pri referendumski kampanji proti pokojninski reformi, ki je ključen zakon, in bi bilo zelo shizofreno, če bi on znotraj te vlade tej zadevi nasprotoval," je o napovedanem izstopu DeSUS-a povedal Puc, ki je prepričan, da bi v primeru izstopa DeSUS-a iz koalicije dobili manjšinsko vlado in stopnjevanje ter povečevanje politične krize, ki bi lahko pripeljala do glasovanja o zaupnici in posledično tudi do predčasnih volitev.

Kako trdna je koalicija?
Ministrica Trobec Bučanova odstopila
Erjavec zapušča koalicijo?