Kaj se dogaja na ministrstvu pod okriljem Duše Trobec Bučan? Foto: Ukom
Kaj se dogaja na ministrstvu pod okriljem Duše Trobec Bučan? Foto: Ukom

Kaj se dogaja v vladni službi za lokalno samoupravo in regionalni razvoj? Po nekaterih informacijah vladajo tam nevzdržne razmere, odkar jo vodi Duša Trobec Bučan. Od svojih delovnih mest so se morali posloviti trije direktorji strokovnih uradov, na druga delovna mesta je bilo premeščenih osem uslužbencev. V ponedeljek pa je ministrica osebno pozvala še direktorico urada za kohezijsko politiko Matejo Čepin, naj si najde novo službo, je za TV Dnevnik poročal Gregor Drnovšek.

Ministrica trdi, da so se dogajale nepravilnosti
Trobec Bučanova je namreč še v ponedeljek zatrjevala, da v njeni službi ne divja nikakršen kadrovski cunami, saj je poudarila, da so vse kadrovske spremembe potekale "na podlagi sporazuma s celotno ekipo" in da do zdaj ni bilo niti ene "kazenske premestitve".

Pri vseh premestitvah na drugo delovno mesto je šlo za premestitve "izključno iz razlogov racionalizacije delovnega procesa". Dela je veliko, tudi na področju črpanja sredstev, treba ga je opraviti "in enostavno v soglasju z direktorji organizirati tako, da bo teklo nemoteno".

Ministrica je situacijo tokrat opisala nekoliko drugače. "To ne bo držalo, nekaj premestitev je res bilo iz razloga racionalizacije delovnih procesov in izključno sporazumno. Kar se pa tiče ene izjeme, ki pa očitno ne bo šla sporazumno, pa ne bi želela komentirati," je dejala Trobec Bučanova. Zatrdila je še, da bodo informacije kmalu prišle v javnost in da bo nato jasno, zakaj je sprejela to odločitev.

Ministrica zamenjala tudi ekipo za obveščanje javnosti
Dva direktorja uradov pod okriljem vladne službe, Jure Meglič in Dimitirij Pur, naj bi uradno sicer zaprosila za premestitev na drugo delovno mesto, neuradno pa je mogoče slišati, da sta bila v to prisiljena.

Ministrica je zamenjala tudi celotno ekipo, ki je skrbela za obveščanje javnosti, prav tako vodjo sektorja za informacijski sistem in vodjo splošne službe. Še v torek je ministrica branila tudi strokovno odločitev Mateje Čepin, direktorice urada za kohezijsko politiko, ki je pripravila poročilo o nepravilnostih pri dodeljevanju sredstev za športni kompleks v Stožicah, a ji je nato še isti dan jasno povedala, da si lahko poišče drugo službo.

Predsednik vlade ministrico podpira
Čepinova je trenutno na bolniškem dopustu in izjav ne daje, poslala nam je le kratko pisno sporočilo, v katerem pojasnjuje, da sploh ni bila seznanjena s tem, kaj je naredila narobe in česa je obdolžena. "Vse aktivnosti izvajamo strokovno, pošteno, skladno z vso veljavno zakonodajo. Namernih nepravilnosti zagotovo nismo storili. V kolikor pa je prišlo do kakšne napake, sem zanjo pripravljena prevzeti polno odgovornost in smiselno bi se mi zdelo, da bi me ministrica o tem vsaj seznanila," je zatrdila.

Predsednik vlade Borut Pahor za zdaj izraža podporo ministrici.