Lestvice veljajo za izračun dohodkov za leto 2014. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lestvice veljajo za izračun dohodkov za leto 2014. Foto: MMC/Miloš Ojdanić


Ob tem je vlada ministrstvu za finance naložila, da pripravi spremembe zakonodaje, s katerimi se katastrski dohodek za iste površine ob nespremenjeni dejanski rabi ne bo povečeval za več kot 10 odstotkov letno, so po seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje. Z uredbama se tako omogoča prvi izračun katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na panj.

Tako bo za vsako kmetijsko in gozdno zemljišče izračunan katastrski dohodek in po parcelah pripisan v zemljiški kataster, vsakemu čebeljemu panju v registru čebelnjakov pa bo pripisana pavšalna ocena dohodka na panj.

Lestvice bodo podlaga za izračune v letu 2014, za letos pa se bo katastrski dohodek izračunal tako, kot določa letos novelirani zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka. Če bo izračun za parcele pokazal za več kot deset odstotkov višji katastrski dohodek, se bo torej ta zvišal za deset odstotkov. Usklajevanje obeh uredb je zaradi številnih pripomb Kmetijsko gozdarske zbornice in drugih stanovskih organizacij ter ministrstev sicer trajalo več mesecev.