Slovenija
James Mattis in Andreja Katič
Ameriški obrambni sekretar je z vojaškimi častmi sprejel slovensko obrambno ministrico, ki opravlja tekoče posle. Foto: EPA
James Mattis
Mattis je pohvalil sodelovanje Slovenije v zvezi Nato, a jo tudi pozval k večanju izdatka za obrambo. Foto: EPA
Andreja Katič
Katičeva je Mattisu sporočila, da se je trend finančnih rezov na področju obrambe zdaj obrnil. Foto: EPA
VIDEO
Katičeva v Washingtonu o...

Dodaj v

Katičeva in Mattis pohvalila sodelovanje Slovenije in ZDA na področju obrambe

Mattis ceni prispevek Slovenije v Natu, a si želi več slovenskih izdatkov za obrambo
7. april 2018 ob 16:25
Washington - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Obrambna ministrica Andreja Katič, ki opravlja tekoče posle, je delovni obisk v ZDA sklenila s srečanjem z ameriškim obrambnim ministrom Jamesom Mattisom, ki je Slovenijo spodbudil k večanju obrambnih izdatkov.

Ministra sta na srečanju v Pentagonu ocenila, da so diplomatski odnosi med Slovenijo in ZDA tudi po 26 letih od vzpostavitve izredno prijateljski in potekajo na številnih področjih sodelovanja. Sogovornika sta govorila o bilateralnem sodelovanju, razmerah v Evropi in na Zahodnem Balkanu ter o sodelovanju znotraj zveze Nato, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vse od osamosvojitve Slovenije poteka tudi odlično sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju, ki je za našo državo strateškega pomena, saj sta državi zaveznici in partnerici v Natu.

"Cenimo prispevek Slovenije v misijah Nata na Kosovu in v Afganistanu. Prepoznavamo politična prizadevanja za vzdrževanje mednarodnih razmer v tujini z vašimi oboroženimi silami, medtem ko imate težave tudi doma, zato se vam zahvaljujemo za vašo podporo koaliciji v boju proti Islamski državi in na drugih področjih, kjer služimo skupaj," je delovanje Slovenije v Natu in vojaško sodelovanje pohvalil Mattis.

Tesno zavezništvo, partnerstvo in prijateljstvo se kažejo tudi skozi odlično sodelovanje z Narodno gardo iz Kolorada, ki prav tako intenzivno poteka že 25 let, so na ministrstvu za obrambo poudarili v sporočilu za javnost.

Slovenija hvaležna za izobraževalno podporo
Kot je poudarila ministrica, je Slovenija ZDA hvaležna za intenzivno podporo in pomoč na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja, ki potekata skozi številne programe, skupne vojaške vaje in druge vzpostavljene mehanizme.

Ministrica se je zahvalila za pomoč ZDA pri vzpostavitvi šole za usmerjevalce združenega ognja (AGOS) in podporo pri izvajanju regionalnega programa usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja (JTAC). Ta mednarodni program Slovenska vojska v Cerkljah ob Krki uspešno izvaja tako za svoje potrebe kot tudi za številne udeležence iz drugih zavezniških držav, tudi iz ZDA.

Mattis pozval k povečanju obrambnih izdatkov
Ministra sta spregovorila tudi o delitvi bremen v zavezništvu, pri čemer je obrambni sekretar Mattis poudaril nujnost izpolnjevanja političnih zavez glede povečanja obrambnih izdatkov. Na te zaveze je treba gledati z vidika zagotavljanja sredstev za izboljšanje nacionalnih obramb zaveznikov, kar posledično pomeni tudi večjo varnost Nata kot celote, je sporočil Mattis.

Katičeva in Mattis sta izmenjala tudi stališča do varnostnih razmer v širši evropski regiji, vključno z Zahodnim Balkanom. Krepitev varnosti na Zahodnem Balkanu je za Slovenijo strateškega pomena, zato tudi največji delež pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah ohranjamo prav v tej regiji, je povedala Katičeva.

Slovenija podpira angažiranje Nata v tej regiji, prav tako je močno naklonjena rešitvi odprtega vprašanja glede imena Makedonije in podpira njeno vključitev v Nato. Prav tako Slovenija podpira začetek akcijskega načrta za članstvo Bosne in Hercegovine, kar bi pozitivno vplivalo na stabilnost v tem delu Evrope, so še sporočili z MORS-a.

Katičeva obljublja povečanje sredstev
Ministrica je obrambnega sekretarja Mattisa tudi seznanila, da je Slovenija izvedla strateški pregled obrambe v letu 2016, v okviru katerega je bila ena najpomembnejših ugotovitev potreba po povečanju finančnih sredstev.

Glede prihodnjega razvoja in modernizacije Slovenske vojske je ministrica ameriškemu kolegu povedala, da je vlada v tem mandatu zaustavila padanje obrambnih izdatkov in trend obrnila navzgor. Tako je Slovenija že zagnala program modernizacije predvsem v okviru gradnje dveh bataljonskih bojnih skupin, katere temelj so osemkolesniki, je poudarila.

"S sekretarjem Mattisom sem govorila tudi o nameri Slovenije, da se pridruži mednarodni organizaciji OCCAR (Organizacija za sodelovanje na področju skupnega oboroževanja, v kateri so Belgija, Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija), in na kakšen način bomo potem nadaljevali modernizacijo Slovenske vojske," je povedala Katičeva.

Slovenska vojska v mednarodnih operacijah
Slovenija je s pripadniki in pripadnicami Slovenske vojske navzoča v številnih mednarodnih operacijah in misijah. Največji delež je na Zahodnem Balkanu, s 50 pripadniki v kanadskem bataljonu pa sodelujemo tudi v Natovi misiji Prednja prisotnost v Latviji. Navzoči ostajamo tudi v Afganistanu in Iraku, s čimer prispevamo k širši varnosti mednarodnega okolja, poudarjajo na MORS-u.

"Če se primerjamo z drugimi članicami Nata, je Slovenija po sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah v samem vrhu. Naš prispevek je zelo cenjen," je povedala ministrica.

Pojasnila je, da o negativni oceni, ki jo je Slovenska vojska dobila v Sloveniji, z Mattisom nista govorila. "Vse vojske se srečujejo z bolj ali manj uspešnimi preizkusi, tako da se je tudi to, kar se je zgodilo v Sloveniji, že zgodilo tudi v drugi državi članici zavezništva," je še dejala Katičeva in izrazila pričakovanje, da se bodo te pomanjkljivosti že v kratkem času odpravile.

Mattis naj bi nekoč vrnil obisk
Ministrica je obrambnega sekretarja Mattisa povabila na obisk v Slovenijo, general pa po ministričinih besedah povabila ni zavrnil in prepričana je, da obisk nekega dne zagotovo bo. Sestanek z obrambnim sekretarjem Mattisom je bil sicer prvi obisk na tako visoki ravni v mandatu Cerarjeve vlade, po besedah Katičeve pa je srečanje potekalo bistveno dlje, kot je bilo sprva načrtovano.

V delegaciji ministrice Katič je bil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder. Pred pogovori v Washingtonu je ministrica na povabilo načelnika Narodne garde Kolorada generalmajorja Michaela Loha skupaj z delegacijo obiskala Denver, kjer so med drugim skupaj zaznamovali 25 let sodelovanja s Slovensko vojsko.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 07.04.2018 ob 16:38
Katičeva in Mattis pohvalila sodelovanje Slovenije in ZDA na področju obrambe

Dokler ameriška vojska nastopa po svetu kot okupator in podpira terorizem nam je sodelovanje zgolj v veliko sramoto!
zeuss-zeng
# 07.04.2018 ob 16:50
Katičeva in Mattis pohvalila sodelovanje Slovenije in ZDA na področju obrambe
-------
shopping potovanje ??
redwinger
# 07.04.2018 ob 16:53
Je šla po še malo inštrukciji,kolk starega USA železja moramo še odkupit.
generacija56
# 07.04.2018 ob 16:48
Ne Katičevi, ne Matisu, imenovanem še "stekli pes" ni potrebno držati obljub.
Bosta potonila na smetišču zgodovine.
Pa kakšen suvenir kupi, gospa Katič.
Redkost je imeti čast potovati tako daleč na stroške Slovencev.
oliva
# 07.04.2018 ob 16:43
"In pred kom točno se branimo oz. nas branijo, če pa smo v srcu Evrope, obkroženi s članicami EU in NATA?"

Se pridružujem.
opat
# 07.04.2018 ob 16:47
Ostanite doma. Vaši obiski so dragi in ne prinašajo nič dobrega. Tisti je ubog, ki hodi kači v brlog!
penzl
# 07.04.2018 ob 16:40
Katičeva in Mattis pohvalila sodelovanje Slovenije in ZDA na področju obrambe

In pred kom točno se branimo oz. nas branijo, če pa smo v srcu Evrope, obkroženi s članicami EU in NATA?
SamoRes
# 07.04.2018 ob 17:12
The Matrix
# 07.04.2018 ob 16:59
Itak! Kaj lahko sploh drugega pričakuješ od slo levičarjev kot to, da bodo sedaj zmetali več kot milijardo ojrov za NATO železje!!

Šaljivec, saj veš, da bi vi desničarji dali dve milijardi, če bi ukazale ZDA.
SD je pa kaviar leva sredina, edina prava levica je Levica, ki pa zahteva referendum o 1,2 milijardnem nakupu oklepnikov.
SamoRes
# 07.04.2018 ob 16:56
Zahtevamo izstop iz Nata.
Mirno gledate kako nam vojsko spreminjajo v nekakšen rezervni pomožni ameriški bataljon za izzivanje na ruskih mejah in za blodenje po puščavah.
Za povrh pa še obljubljajo povečanje izdatkov za nakup orožja, ki ga za lastno obrambo ne potrebujemo.
Želite slovensko ali Nato vojsko?
zeuss-zeng
# 07.04.2018 ob 16:54
Katičeva in Mattis pohvalila sodelovanje Slovenije in ZDA na področju obrambe
--------------
ne razumem zakaj je bilo naši ministrici opraviti tako dolgo pot čez lužo tik pred koncem njenega ministrovanja . Jasno je seveda da opsesija ,,videti ameriko in umreti ,, še vedno nekako živi med slovenclji ampak vseeno .....
SMERŠ
# 07.04.2018 ob 18:25
G. Katičeva, vi nimate kaj obljubljat, saj stolčka ministrice ne boste več videli!
garmond
# 07.04.2018 ob 17:12
Zaželjeni so samo proameriški in protiruski komentarji. Zato se naj spoštovane komentatorke in komentatorji držijo pravil, sicer se bo tudi ta članek znašel v igri, ki se ji reče skrivalnica. Tako kot se je danes to že zgodilo z enim drugim člankom... MMCdebata...
Se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
DrMatilda
# 07.04.2018 ob 17:39
Po kakšni logiki smo bolj varni, odkar sodelujemo z ZDA?
Verjetno ministrica misli na naše imperialistične podvige, v državah, za katere prej sploh nismo vedeli, da obstajajo.
Morda misli na razne represivno nadzorne ukrepe in eksperimente na ljudeh, ki jih izvaja vojska, brez nadzora Slovenske javnosti.
runcajz
# 07.04.2018 ob 17:06
".......medtem ko imate težave tudi doma,...... "

O kakšnih težavah pa govori ta Mattis ?
A sedaj se bo že vsak ameriški uradnik vtikal v naše življenje in nam solil pamet. Naj si uredijo najprej svoje lastne težave s stabilno nestabilnim Donaldom.

Dokaz, da nas imajo za lu le ke pa je, da bo nekoč ( ali ob svetem nikoli) obiskal Slovenijo ali po domače, dol mi visi vaše povabilo! Toliko o pomembnosti obiska in veljavi .Obisk pri njem je verjetno trajal dlje le zato, ker je Katičeva govorila počasi in se je pogovor zavlekel za nekaj minut.
mirror
# 07.04.2018 ob 18:31
Pred koncem mandata pa ministrica zasluži izlet v ZDA na državne(naše) stroške. Stanje naše vojske pa ni pomembno.
Gepard007
# 07.04.2018 ob 18:03
Hahaha obrambno sodelovanje hahaha
pan
# 07.04.2018 ob 18:34
Smo šli pridno mahat z repkom?
unitrode
# 08.04.2018 ob 08:13
Pol leta čakam na specialistični pregled (zato ker za to ni dovolj denarja), ta oseba pa prostodušno obljublja 1,2 MLR € za nepotrebno železje, ki je povsem neuporabno na našem ozemlju. Pa naj me prepriča, da bo moje življenje bolj ogroženo če ne bomo nabavili oklopnikov, kot pa zaradi prepoznega pregleda. Priporočal bi ji, da si ogleda Onkološki inštitut dopoldne, ko se bo prebijala skozi množice čakajočih bolnikov in bo nemara pomislila (če je vsaj povprečno inteligentna), da umiramo radi (pre)dolgega čakanja ne pa zaradi pomanjkanja oklepnikov. Pa kaj smo naredili z 70 MIO € vredno "investicijo" v Avganistanu?, razen tega da se je povečala proizvodnja heroina? Če bi ta denar vložili v odpravo čakalnih vrst bi verjetno rešili nekaj tisoč tistih , ki to plačujejo.
Rasta75
# 08.04.2018 ob 08:49
Ven iz NATO takoj!
Moj glas gre izključno tisti stranki, ki ima v programu izstop iz te mednarodne kriminalne združbe.
zapravico
# 08.04.2018 ob 09:30
Komedija
koperton
# 08.04.2018 ob 07:21
...ogroženi smo od trenutne politike in bomo še bolj, če se ne oddaljimo od nje in spregledamo pravega sovražnika. Večina se tega zavedamo, le naši vladi marsikaj ni jasno....Čim prej ven iz NATO-a !
torcida_ce
# 08.04.2018 ob 12:34
Prevedeno v vsakdnevni jezik: smo poslušni cucek naših tujih gospodarjev. Pa kot cigani star pleh zbiramo
Lunatix
# 08.04.2018 ob 09:30
A je lepo kimala?
zapravico
# 08.04.2018 ob 09:29
A jim je katičeva prodala puške iz 2sv
Sandalovina
# 08.04.2018 ob 01:04
"Kot je poudarila ministrica, je Slovenija ZDA hvaležna za intenzivno podporo in pomoč na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja, ki potekata skozi številne programe, skupne vojaške vaje in druge vzpostavljene mehanizme."

Ne vem, zakaj me ob branju te novice ne obdaja občutek varnosti. Nasprotno, srh me spreletava.
m72
# 07.04.2018 ob 23:46
Ravno zdaj mora ta babnica tam bluzit. Sramota!
bori
# 07.04.2018 ob 23:35
Mattis naj bi nekoč vrnil obisk

Ni potrebno.
zapravico
# 08.04.2018 ob 09:27
Sej ni res
Digitalija
# 08.04.2018 ob 08:10
Poklicali so nas malo na "pogovor", ker smo se drugače kot ostali odzvali na izgon ruskih diplomatov. Kot tretješolčka k ravnatelju, ker je učiteljici rekel, da se z njo ne strinja. Ti, ti pobalin.
samogledam
# 08.04.2018 ob 05:21
od koga smo mi ogroženi da potrebujemo večja sredstva ? od ilegalnih tujcev ki vdirajo v Slovenijo ?
mb128
# 08.04.2018 ob 10:25
Wou, šla na obisk k bogomoljki=Mantis, pardon Mattis in preživela?! Mislim, vsaka čast!
Sicer pa, jep potrebno bo kupiti več orožja. Po možnosti starega ameriškega seveda. Pa tisto z bokserji je bila verjetno tudi napaka.
Manjša seveda.
Mimogrede. Zadnje čase so pa kar pogosti uradni stiki med Zda in nami. Kako to?! Mislim, hehehe.....
koperton
# 07.04.2018 ob 23:18
Samores
Devetnajstega avgusta leta 1946 sta lovski letali JAK-3 iz 254. letalskega....
---------------------
Ne glede na to, da trenutno spadamo v EU in NATO, to še ne pomeni, da moramo slepo in ponižno sprejemat vse napačne oz. zavajujoče odločitve "zaveznikov". Po komentarjih se vidi, da imamo večina še vedno hrbtenico, ne bi pa trdil za manjšino oz. zagovornike kolaborantov z druge vojne, ki nadaljujejo s klečeplazenjem in so brez ponosa.
Robiland
# 07.04.2018 ob 19:32
NATO go home!
Nato, pelji domov!
Sandalovina
# 07.04.2018 ob 23:07
The Matrix

"Itak! Kaj lahko sploh drugega pričakuješ od slo levičarjev kot to, da bodo sedaj zmetali več kot milijardo ojrov za NATO železje!
Mislim, pa kdo to voli??"

Žan Mahnič. Pravi, da bo treba še več porabiti za NATO železje.
amigo
# 07.04.2018 ob 18:54
Ministra sta spregovorila tudi o delitvi bremen v zavezništvu, pri čemer je obrambni sekretar Mattis poudaril nujnost izpolnjevanja političnih zavez glede povečanja obrambnih izdatkov.

Kupite, kupite! Poceni damo, samo da prodamo!
agenda21
# 07.04.2018 ob 20:29
Twilight zone... Upam, da se kmalu zbudimo.
generacija56
# 07.04.2018 ob 18:52
Kar bi Sloveniji prišlo prav, kar tako, da bi lahko sama nadzorovala svoje nebo in ne bi plačevala Italijanom, bi bili trije SU-35S.
Dovolj.
gitano
# 08.04.2018 ob 18:19
fveza

# 08.04.2018 ob 13:42
Več denarja, več varnosti, čudno se to sliši, vedno sem smatral, da je potrebno denar smotrno uporabljat, ne samo večat izdatke.
----------------------
US-NATO zločincem in njihovim hlapčkom noben denar ne bo pomagal. Če pride do prave vojne bodo EU in USA že v enem tednu prah in pepel. Zahodni zločinci se pa obnašajo tako kot da se bo to zgodilo le Rusiji in Kitajski oni bodo pa nedotaknjeni slavili zmago in končno zasužnjili ves planet. Res butasto.
DrMatilda
# 07.04.2018 ob 17:45
Nihče na svetu ne rabi več varnosti, imamo globalne trge, trgi so tisti, ki jih jew treba neprestano varovati, obnavljati in širiti. Sem spada tudi Zakon, blago je občutljivo in se hitro pokvari, treba ga je nekam tovoriti in nekje skladiščiti, predvsem pa je treba paziti, da ni goljufij in se ljudje ne pričkajo.

Ni imen, ni problemov.

Danes živimo v globalnem svetu, ki deluje zgolj ali izključno zato, ker relativnosti ni mogoče razumeti brez qvantne mehanike, te pa ni mogoče razumeti brez relativnosti.
Ronck'n roll je mrtev, danes rabijo ljudje sladkor, medije in trerapijo.
Murko
# 08.04.2018 ob 20:47
Torej so želeli reči: "Hlapci, ne drznite se ozirati k Rusiji".
gitano
# 08.04.2018 ob 18:12
Britanska in španska vojaška ladja US-NATO okupatorjev v Kopru.
veza
# 08.04.2018 ob 13:42
Več denarja, več varnosti, čudno se to sliši, vedno sem smatral, da je potrebno denar smotrno uporabljat, ne samo večat izdatke.
firtoh
# 08.04.2018 ob 09:54
Katičeva še ni slišala za poslovno urejeno pričesko.Lasje,če so dolgi, bi naj bili speti.Po svetu hodi kot,da je poslovodja kmetijske zadruge in ne obrambna ministrica.
trdnjava
# 07.04.2018 ob 18:12
General in ženska kvota. Sramota.
redrose*
# 10.04.2018 ob 17:47
Me prav zanima, kako je dejansko zgledal sestanek občinske tajnice občine Velenje z ameriškim generalom, današnjim obrambnim sekretarjem Mattisom, ki je poveljeval v več bitkah in ima izkušnje na tem področju.
Amenhotep
# 09.04.2018 ob 19:35
Še danes sem tako zelo ponosen, ker sem na referendumu glasoval za vstop v NATO.
Binder Dandet
# 07.04.2018 ob 21:48
Navdaja me s ponosom, da je decva iz saleske doline prisla tako dalec, da ji na sprejemu pri ameriskem napadalnem ministrstvu muziko svirajo.
mataj-finance
# 07.04.2018 ob 18:49
Sem takoj za povečanje obrambnih izdatkov- pod pogojem, da orožje kupujemo od Rusov.
biberkopf
# 07.04.2018 ob 23:25
tudi napadi na jugoslovanske karaule v času informbiroa so bili,jugoslovanska vojska je imela več kot 1000 mrtvih v spopadih z napadalci iz držav ki so bile pod stalinovo kontrolo,še dobro da je šel tito po svoji poti in nas ohranil svobodne
biberkopf
# 07.04.2018 ob 23:11
amerika nas je obranila pred stalinom,vsaj toliko smo ji lahko hvaležni,da nismo rasli v stalinističnem siibirskem taboriščnem svetu ampak v dosti bolj svobodnem svetu jb tita,ki je vseeno raje imel zahodni luksus kot pa sovjetske gulage
Kazalo