Slovenija
Za obrambno ministrico Andrejo Katič je bila ocena pripravljenosti vojske pričakovana. Foto: BoBo
Načelnik generalštaba Alan Geder, ministrica Andreja Katič in vrhovni poveljnik in predsednik Borut Pahor ob predaji poročila. Foto: BoBo
       Nujno je, da se vojaški poklic znova ovrednoti, tako glede statusa kot plačila. Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic v naši državi.       
 Borut Pahor o zapostavljenosti
Po Pahorjevem mnenju se Slovenija lahko zanese na profesionalnost in predanost vojakov in častnikov SV ne glede na nizko oceno pripravljenosti. Foto: BoBo

Pripravljenost Slovenske vojske v vojni nezadostna, v miru dobra

Letno poročilo pripravljenosti vojske
30. marec 2018 ob 12:42,
zadnji poseg: 30. marec 2018 ob 17:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pripravljenost Slovenske vojske (SV) za delovanje v vojni je nezadostna, za delovanje v miru pa višja kot lani - dobra, je sporočil predsednik republike in vrhovni poveljnik Borut Pahor.

Poročilo o lanski pripravljenosti vojske sta slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju izročila obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV Alan Geder. Pahor je na novinarski konferenci po predaji dejal, da je "letošnje poročilo za odtenek boljše, vendar morajo biti ti občutki previdni".

Dejavniki, ki so vplivali na izboljšanje ocene za delovanje v miru, so povečana popolnitev z vojaško opremo in strelivom, izboljšano usposabljanje, povečan obseg vojaških vaj in pozitiven trend na področju vzdrževanja oziroma razpoložljivosti vojaške tehnike. Delno je to posledica povečanega finančnega vlaganja v SV.

Ob tem pa je izpostavil dve večji težavi, in sicer popolnjenost enot SV s kadri in ključnimi sistemi oborožitve in tehnike ter status in položaj slovenskega vojaka.

Pahor: Vojaški poklic mora biti cenjen
"Nujno je, da se vojaški poklic znova ovrednoti, tako glede statusa kot plačila. Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic v naši državi," je dejal Pahor.

Še vedno je najpomembnejši razlog za stanje pripravljenosti nizek proračunski izdatek za SV, je dejal predsednik republike in dodal, da se je padanje sicer ustavilo in lani obrnilo v pozitivno smer. Takšno gibanje naj bi se tudi nadaljevalo. A je vseeno Pahor presodil, da dinamika in obseg povečevanja proračunskih sredstev ne zadoščata za bistveno izboljšanje pripravljenosti SV.

Profesionalnost SV ni vprašljiva
Po Pahorjevem mnenju se Slovenija lahko zanese na profesionalnost in predanost vojakov in častnikov SV ne glede na nizko oceno pripravljenosti. Kljub nižji kadrovski popolnitvi je SV številčneje angažirana za zagotavljanje miru in stabilnosti v mednarodnem okolju. Z okoli petimi odstotki stalne sestave je v letu 2017 delovala v 12 mirovnih operacijah in misijah.

"Ponovno je pokazala svoj humani obraz pri ujmi v lanskem letu. Še vedno zagotavlja podporo pri varovanju naše južne meje. Še bolj je bila angažirana pri reševanju življenj. Samo s helikopterji je bilo opravljenih petina več reševalnih akcij kot v letu prej," je poudaril.

Dotaknil se je tudi negativne ocene preverjanja bataljonske bojne skupine 72. brigade, ki je pred kratkim odmevala v javnosti. Slabi izkazi preverjanja bojne sposobnosti prispevajo k nezadostni oceni vojske za delovanje v vojni, je dejal.

Pričakovana ocena in načrt izboljšanja
Pahor od Gederja pričakuje, da bo do novega sklica DZ pripravil konkreten načrt izboljšanja pripravljenosti, skupaj z natančno oceno potrebnih virov in tveganj, predvsem pa njegov predlog obsega in strukture SV do leta 2030.

Za ministrico Katičevo je bila takšna ocena pripravljenosti SV pričakovana. Veseli jo, da se je ocena za delovanje v miru izboljšala, medtem ko se ocena za delovanje v vojni v tako kratkem času z omejenimi kadrovskimi in finančnimi viri še ni mogla izboljšati.

Spomnila je na ukrepe, ki jih je ministrstvo izvajalo lani. Tako je za SV namenilo več sredstev in zagotovilo stabilno financiranje, a za dosego ciljev bo potrebnih še več sredstev, je dodala. Ob tem je opozorila, da so vsi predvideni ukrepi izvedljivi le ob sodelovanju vseh deležnikov. Njihovo uresničevanje namreč zahteva medresorsko sodelovanje, sodelovanje vseh sistemov nacionalne varnosti, pa tudi DZ-ja. Ob tem je izrazila obžalovanje, da predlogoma zakonov o obrambi in o službi v SV ni uspelo pridobiti zadostne podpore.

Prihodnja vlada bo tako morala pripraviti učinkovite ukrepe za boljše sodelovanje podsistemov. "To je zelo občutljiv sistem, ki ne dopušča politične preračunljivosti in tekmovalnosti, ki smo jima žal prepogosto priča, temveč zahteva sodelovanje vseh deležnikov v korist nacionalne varnosti," je še poudarila ministrica.

Geder: SV potrebuje izdatnejša finančna sredstva
Po Gederjevih besedah pa se je lani zaustavilo padanje proračuna za SV, kar je pozitivno vplivalo na njeno kredibilnost v mednarodnem okolju, ni pa bistveno vplivalo k dvigu stopnje pripravljenost SV v vojni. "Brez kadrovske popolnitve in razvoja ter izgradnje zmogljivosti, s katerimi bi povečali ognjeno moč, je pripravljenost SV ostala nespremenjena," je dejal.

Opozoril je, da bodo rezultati modernizacije pri oceni pripravljenosti vidni takrat, ko bo SV lahko zgradil celotne sklope zmogljivosti, ne pa le posameznih delov. "S tem imam v mislih potrebo po znatnejših finančnih zagotovitvah, s katerimi bo omogočena gradnja dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin," je dodal Geder.

Da bi SV lahko zagotavljal nacionalno vojaško obrambo, potrebuje izdatnejša finančna sredstva, saj bodo le tako zagotovili ustrezno opremo, ki omogoča tudi izpolnjevanje mednarodnih zavez. "Na ta način in ob ustreznem vrednotenju vojaškega poklica bomo v SV lahko zgradili profesionalni in bojni karakter," je sklenil načelnik.

VIDEO
Vojska pripravljena le za delovanje v času miru
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
kotzi
# 30.03.2018 ob 12:46
Ocena o pripravljenosti Slovenske vojske v vojni je nezadostna, o pripravljenosti v miru dobra." To je tako, kot bi rekel, da je ocena zdravstva, ko si zdrav, zelo dobra, ko si bolan, pa nezadostna. Bravo ministrica Andreja Katič.
tone7
# 30.03.2018 ob 12:53
Pripravljenost Slovenske vojske v vojni nezadostna, v miru dobra....??????????

.......izjava predsednika iz Butal. Tole vsekakor spada v rubriko:" saj ni res, pa je"
koust
# 30.03.2018 ob 12:55
"Pripravljenost Slovenske vojske v vojni nezadostna, v miru dobra"

Hmmm. Idealna politična logika za vse namene.
Tudi največji revež ima dovolj denarja, razen ko mora kaj kupit.
Vsi smo zdravi, razen bolnih.
Vsi smo srečni, razen nesrečnih.
Vsi vemo vse, razen tistih, ki ne.
Če prenesemo na maketo o drugem tiru ... Cena je točno taprava, samo maketa je premajhna.
gorcin
# 30.03.2018 ob 12:55
Ta izjava je kot da bi jo napisal Alan Ford "Pripravljenost Slovenske vojske v vojni nezadostna, v miru dobra"
rsk
# 30.03.2018 ob 12:50
Super Barbie zdej jih pa kr pošl na Rusko fronto, magari v opankah...
tone7
# 30.03.2018 ob 12:56
Absolutno se strinjam z komentarjem, da je Pahorju uspelo združiti naše državljane, kajti vsaj 80% Slovencev je proti njemu
SF0100
# 30.03.2018 ob 12:54
super, da je ministrica pristojna za to odstopila....

aja ni?!

banana republika
el CARTEL
# 30.03.2018 ob 12:53
Pahor je tako zaslepljen s svojim francosko-nemškim vlakom in "zavezniki",
da bi se moral prijaviti kot tuj agent.

človek navira na to da damo NATU 2% BDP in da izženemo ruske diplomate, kljbu temu da to oboje škodi sloveniji (proračunu in trgovanju s precej pomembno trgovninsko partnerico).

skratka, pomembno je služiti.
mogoče čaka služba v bruslju
Danebislucajno
# 30.03.2018 ob 13:09
Svetloba pregorele žarnice je ponoči nezadostna, podnevi dobra.
Franc Jozef
# 30.03.2018 ob 13:01
V miru imamo gasilce. Takšno neumnost, kot je naslov tega članka, pa res lahko izusti samo Pahor.
Franc Jozef
# 30.03.2018 ob 13:09
A res ni možnosti, da državljani dosežemo odstavitev tega pajaca, ki dela sramoto naši državi na mestu predsednika države? Ko že misliš, da je z današnjim pahorizmom dosegel vrhunec, presegel Busha, Trumpa, celo Cimerotiča, te vsak naslednji dan, ko se oglasi, vedno znova preseneti.

Če se ga že ne da odstaviti, pa se mu mora vsaj prepovedati govoriti. Naj ostane pri poziranju in selfijih, pa brez pripisanih komentarjev.
grenadir
# 30.03.2018 ob 13:08
Kakšna vojska neki.. Dajte no že nehat trobezljat o neki usposobljenosti realno dveh bataljonov... Ne se smešit, ker teh par plačancev tako ali tako , nihče ne jemlje resno... Ta vojska je bistveno premajhna, bistvena premalo in preslabo opremljena in predvsem popolnoma brez kakršnega koli motiva razen nekaj malega denarja, kar pa ob resni krizi ne pomeni popolnma nič...
Nikec3
# 30.03.2018 ob 13:09
Pripravljenost Slovenske vojske v vojni nezadostna, v miru dobra

Hahahaha, kaka izjava. Tudi jaz sem v miru čisto dovolj dober za branit Slovenijo.
nemoremsespomnit
# 30.03.2018 ob 13:19
Pripravljenost Slovenske vojske v vojni nezadostna, v miru dobra
--------------------------------------------------------------------------------------

Že dolgo se nisem tako od srca nasmejal... :))

Včasih se je kakšne smešne "znebil" Jerovšek. Tudi Pukšič je bil zanimiv.
Danes prevladuje Pojbič, no, tudi Karli ne zaostaja kaj dosti.

Ampak, gospod predsednik, povozili ste "konkurenco"... :)
apn6
# 30.03.2018 ob 13:04
Bravo Pahor!
Polepšal si nam praznike s tole veleumno izjavo :))))))))))))
Orionstar
# 30.03.2018 ob 13:01
B.Pahor 29.3.2018...da Slovenija za razliko od Avstrije NI nevtralna država, saj smo člani Nata...

Aha, torej je potrebno ven iz Nata, če želimo ostati samemu sebi zvesti in iskreni?!
ciracara
# 30.03.2018 ob 12:55
Pomoje bi Slovenija morala imeti drugačno vojsko. Bolj v smislu visokotehnološkega razvoja. Skupaj povezano z gospodarstvom.

Da se razvije nekaj kar drugi nimajo.
unitrode
# 30.03.2018 ob 12:54
Ker je načelnik generalštaba končal fakulteto za šport so verjetno vsaj kondicijsko dobro pripravljeni, kar je za mirnodobno stanje dovolj. Za vojno pa seveda ne, kar izhaja iz poročila in dejstva da z omenjeno fakulteto ne obvladaš vojaških veščin.
Druga Švica
# 30.03.2018 ob 18:02
NOT MY PRESIDENT!!!!
AlFe
# 30.03.2018 ob 15:15
Ma smo idioti, da smo take tipe izvolili!
nonparel
# 30.03.2018 ob 13:18
V kateri vrsti vojne, Pahorček? Ali v tej, ki jo zdaj pripravljajo amigosi v sklopu ameriškega NATA, ali v vojni, kjer bi bila Slovenija napadena? V prvi vojni ki sem jo omenil bi bila Slovenija zli agresor, v drugi vojni pa bi Slovenija častno in upravičeno branila svoje meje.
Knight Kant
# 30.03.2018 ob 13:05
In kako bo sedaj, ko se vrhovni poveljnik naše vojske pripravlja, da napove Rusiji vojno?
smartass2011
# 30.03.2018 ob 14:00
Ko je Borut tiho, izpade dobro. Ko odpre usta, izpade budala.
SpicyWeiner
# 30.03.2018 ob 14:59
Slovenska vojska je kot pokvarjena potapljaška oprema - Za pod vodo ni, za poziranje na obali je pa v redu
Dvomljivec
# 30.03.2018 ob 14:38
Kot pokvarjena marela - za v dež ni, ob lepem vremenu je pa še dobra
Rasta75
# 30.03.2018 ob 13:30
Pahor: Vojaški poklic mora biti cenjen

Dokler so vojaki SV navadne NATO oprode pač ne bo.
Fleaa
# 30.03.2018 ob 13:04
podobno kot slovenski smučarji letos....
na treningu super, na tekmi pa polne hlače
ga_moram_imet
# 30.03.2018 ob 18:49
največjo škodo morebitnemu sovražniku lahko naredimo, da jim z letalom odvržemo boruta...

Tega ne smemo, sej smo podpisali konvencijo o prepovedi kemičnega orožja.
m72
# 30.03.2018 ob 15:10
Ni čudno, da je Alan Ford prenehal izhajati, ker imamo vsakodnevno predstavo v živo :-)
PONOS
# 30.03.2018 ob 13:35
Sem pogledal datum pa še ni prvi April.
Se pravi po tej izjavi predsednika je to tako kot bi rekli za gasilce ko so v pripravljenosti so ok.ko pa gori pač vse pogori.
Takoj se pojavi vprašanje,zakaj.potem sploh potrebujemo vojsko oziroma zakaj splih potrebujemo predsednika države..stand up komika imamo na tv dost...
ranger
# 30.03.2018 ob 13:24
od sedaj se prijavim na vsako delovno mesto;
- ali ste usposobljeni za to delo?
jaz; "seveda, dokler trega ni treba delati" :)
Lev Trotsky
# 30.03.2018 ob 18:00
Treba je od američanov nabavit, to je to, pol bodo vsi srečni...
gitano
# 30.03.2018 ob 14:50
Na kozlanje mi gre, ko gledam tega sluzastega NATO hlapca. Kot poveljnik SV sigurno fantazira o tem kako skupaj z generali v Pentagonu pripravlja napad na Rusijo.
grenadir
# 30.03.2018 ob 13:38
"V NATO smo šli predvsem zato, da okrepimo vojsko z moderno tehnologijo. Kar je tudi napram bivši jugi tudi uspelo. Potem se je pa začela kraja vojske iz strani ideologov." ... Jaz res ne vem, kako plitvo mora imeti nekdo možgansko dno, da napiše tako bedarijo.... Kakšna moderna tehnologija je okrepila Slovenijo... Še tisto nekaj malega, ki bi si jo lahko privoščili v državah, ki niso NATO ne smemo kupovat, medtem ko je v državah NATO, pa precenjena.... Praktično Slovenija nima ne samo moderne, nima NOBENE tehnologije... Še tisti precenjeni 8x8 traktorji so namenjeni predvsem našim hlapčevskim exurzijam in ne Slovenski obrambi..
PONOS
# 30.03.2018 ob 13:29
Ocena o pripravljenosti Slovenske vojske v vojni je nezadostna, pripravljenosti v miru dobra."

Ta pa je ocvirk leta.Včasih imam občutek da živim v nekem norčavem reality showu.
boro007
# 30.03.2018 ob 13:19
@ciracara

Pomoje bi Slovenija morala imeti drugačno vojsko. Bolj v smislu visokotehnološkega razvoja. Skupaj povezano z gospodarstvom.

Da se razvije nekaj kar drugi nimajo.


Sicer imaš prav, kljub temu ena majhna državica težko tekmuje z biljoni ki jih druge dajejo za razvoj...

Bom pa malo potrolal... Če "imamo nekaj kar drugi nimajo" obrneš, potem to že imamo... "Nimamo nečesa kar drugi imajo", pripravljeno vojsko namreč...

Tisti naši vrli gospodarstveniki ki so to postali takoj po slovenski samostojnosti, ko so si politično razdelili podjetja in fabrike (Razni Bavčarji, Šroti itd...) ... Se pravi "naši" gospodarstveniki so odnesli bogastva čez mejo, in očitno potem ozemlja znotraj meja ni potrebno branit. Mi se bomo borili za naše uboge domove oni bodo pa tako ali tako ušli na Bahame itd... Tudi Pahor je del tega kolesja, tako da je že prav smešno ko v stavek skupaj spraviš besede Borut Pahor in vrhovni poveljnik.

Vse skupaj je že prav tragikomično... Ampak to imamo, to je naša realnost. Ko ni denarja za kulturo in vojsko morata parlament in predsednik poskrbeti za komične predstave, in vsaj to jim gre žal dobro od rok.
patriot44x2
# 30.03.2018 ob 12:54
Torej imamo neke hipi vojake ne pa vojske.
AlFe
# 30.03.2018 ob 16:04
@ henodarling Gorenjc je v neki šali dejal: saj je žarnica res pregoreta, ampak za podnevi je pa še dobra!!! HA, HA, HA....!


Gorenjc v šali, naš predsednik pa zares! Saj ne morem verjeti!
redwinger
# 30.03.2018 ob 15:45
Izjava za BOB leta
watwat
# 30.03.2018 ob 14:55
V miru sem tudi jaz dober vojak. Drugače pa oklestiti to vojsko...ne rabimo tega v takšnem obsegu.

Ni mi jasno kaj nam bo poklicna vojska? Elegantna rešitev je, da fantje po sredni šoli gredo za 3 mesece na urjenje ali pa se to nadomesti s pol leta civilnega služenja za fante, ki ne želijo. In na urjenje v normalno situacijo, ne pa v tiste ogabne jugo vojske v katere so morali naši očetje, kjer je potem nek desetnik iz Zenice, s končano osnovno šolo, kričal na razne zdravnike, profesorje in pravnike. Poklicne vojske pač ne rabimo. Sam strošek je, pa še ta na vojno ni nič kak bolj pripravljena kot pa vaške milice.

AMFIBIJA...KATASTROFA.
SpicyWeiner
# 30.03.2018 ob 14:37
Bravo SD! uspešno zhebali vse, česar ste se lotili.
P1X3L
# 30.03.2018 ob 14:07
Sej nevem a bi se smejal ali jokal, ko poslušam to našo politiko.
KovacevaKobila
# 30.03.2018 ob 14:06
Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic v naši državi," je dejal Pahor.

Hm. Kako je lahko poklic ‘konkurenčen’, če je 100% subvencioniran?.

Tudi zagotavljanje ‘cenjenosti’ vojaškega poklica je milo rečeno problematičen koncept. Navsezadnje gre za popolno dehumanizacijo človeka. Ljudi se uči učinkovito ubijat, izpolnjevat še tako nesmiselne ukaze brez ugovorov, robotsko marširat itn.
abi normal
# 30.03.2018 ob 14:06
Za nas bi blo čist zadost da na obmejne table dolepimo POZOR HUD PES
grenadir
# 30.03.2018 ob 13:41
"Le kako je bil potem spet izvoljen?"... Pozabljaš na državljanKE ...Posebej tiste nad 50...
severna zvezda
# 30.03.2018 ob 13:11
Za ohranjanje samostojnosti in krepitev lastni interesov.

Današnja slo. vojska je zgolj za v spomin na osamosvojitvene čase.

Kako je pa z ''lastnimi interesi'', nam je v zadnjih dveh dneh razložil sam poveljnik SV ..... Borut, that is. :))
josh k.
# 30.03.2018 ob 13:08
"Pripravljenost Slovenske vojske v vojni nezadostna, v miru dobra."

Čudno, da ni rekel odlična.
SamoRes
# 30.03.2018 ob 13:07
Nato vojska ni slovenska vojska.
Če pošiljamo vojake izven države na ruske meje in v irak smo ogroženi tako od Rusije kot od terorizma.
Zahtevamo izstop iz Nata, pokončnost in ne ponižnost naše politike ter delovanje za slovenske interese.
Pahor je svoje povedal v moledovanju naj se pridružimo ponižnim državam v izgonu ruskih diplomatov.
KmečkaPamet
# 30.03.2018 ob 23:03
cairnis,

Lepo napisano.

Sem eden izmed rezervistov, v rezervo sem šel, ker sem po profesionalnem služenju enostavno moral v "gospodarstvo". Z tisto miloščino se ni dalo preživeti družine,razen če si bil po misijah...a to ni življenje.

Pahor je bil takrat predsednik vlade.Naredil ni nič.Tudi edini minister, ki je kadarkoli kaj vedel o vojski ga ni uspel prepričati o posledicah njegovega ravanja, Ljubica Jelušič, namreč.Raje so se je znebili...

Kakorkoli, v teh dneh, ko smo dobivali pozive za razgovor, smo od raznih, z vsem spoštovanjem , FDV kardom, kateri niti služili niso roka domovini, kaj šele da bi imeli bojne izkušnje, dobili lekcijo,kako iz nas, malo starejših narediti bojno skupino, katera bi se vključila v skupne ofenzivne akcije.

Veliko se nas je "izpisalo". Pripravljeni smo bili in še vedno najbrž smo, pomagati domovini v primeru agresije na nas, nikakor pa ne, da se gremo Pahorjeve igrice.

Zato g. predsednik,bravo, razsuli ste še tisto malo kar smo imeli.
Homer.
# 30.03.2018 ob 21:12
In da ne bo pomote...
Izvolila ga je desnica!
Kazalo