V vodstvu poudarjajo, da ne gre za nagrade. Foto: BoBo
V vodstvu poudarjajo, da ne gre za nagrade. Foto: BoBo
Ovadbe za 10 zaposlenih na RTV-ju

Šlo naj bi za sporne posle v vrednosti več milijonov evrov. V anonimnem obvestilu o vloženih kazenskih prijavah zoper 10 oseb je edini izpostavljeni direktor Televizije Slovenija, Janez Lombergar.
Prijavitelj jim očita oškodovanje javnih sredstev, nevestno delo v službi, zlorabo uradnega položaja in uradnih pravic, goljufijo in ponarejanje listin."Ta trenutek meni ni znano niti, kdo bi ovadbe vložil, niti kdo so ovadene osebe," je dejal Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija.
Na policiji bodo ukrepali, če bodo obstajali razlogi za sum kaznivih dejanj.
Se pa te dni vodstvo RTV-ja otepa očitkov o izplačilu 55 tisoč evrov bruto nagrade šestim vodstvenim delavcem. Največ - okoli 10.200 evrov bruto - je prejel generalni direktor zavoda, ki odgovarja: "Gre za majhne zneske, skupaj s plačo 2.800 evrov neto na mesec, ki sem si jih zaslužil. Imam čisto vest, mislim, da to ni denar, ki bi bil ukraden, ni mi pa vseeno, kaj o tem mislijo moji sodelavci," je pojasnil.
O morebitni odpovedi temu denarju pa: "Zaenkrat bi to najraje dobro skomuniciral in pojasnil, kako je do tega prišlo in zakaj, potem pa naj padejo odločitve."

"V času krize, ko marsikdo na RTV-ju še vedno dela za honorarne pogodbe, ki jih lahko vsak čas prekinejo, ni prav, da vodstvo sebi izplačuje nagrade," pa je do vodstva kritičen Marko Golja, podpredsednik koordinacije sindikatov novinarjev RTV SLO.
Z izplačilom nagrad se bo jeseni ukvarjal tudi Programski svet RTV-ja. Po besedah svetnika Mirana Lesjaka bodo med drugim preverili, ali so bile nagrade upravičeno izplačane, hkrati pa bodo tudi zahtevali pojasnila, kako, če sploh, se je v istem obdobju nagrajevalo ostale zaposlene.

Ovadbe za 10 zaposlenih na RTV-ju