Ljubljanski zapor na Povšetovi je skoraj 200-odstotno zaseden. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski zapor na Povšetovi je skoraj 200-odstotno zaseden. Foto: MMC RTV SLO
Zapor
Razmere v nekaterih slovenskih zaporih so nevzdržne. V ljubljanskem zaporu se v sobah, velikih 16 kvadratnih metrov, gnete do šest zapornikov. Foto: MMC RTV SLO

Zemljišče za nov ljubljanski zapor je predvideno ob ljubljanski obvoznici v naselju Bizovik, ki pa za zdaj še sameva. Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v odhodu Tomaž Smole je dejal, da je glavna težava v namembnosti zemljišča, ki pa naj bi se jeseni s prostorskim načrtom spremenila. Ministrstvo za pravosodje ima namreč zemljišče v lasti že skoraj tri leta, a se do zdaj v zvezi z novim zaporom ni zgodilo nič, poroča TV Slovenija.

Zemljišče namreč še vedno ni zazidljivo, pač pa je kmetijsko, zeleno luč za gradnjo pa mora prižgati Mestna občina Ljubljana. Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da z lokacijo zapora soglašajo, zemljišče je v lasti ministrstva za pravosodje, sprememba prostorskega načrta pa je v zaključni fazi in bo letos potrjena.

Veliko ovir in veliko neznank
A s tem boj z birokracijo še ne bo končan. Treba je pridobiti še gradbeno dovoljenje, pripraviti projektno nalogo. Najtežje pa bo najverjetneje pridobivanje finančnih sredstev v okviru proračuna za naslednji dve leti. Še posebej zato, ker v okviru ministrstva za pravosodje že poteka ena velika investicija, to je gradnja sodne palače, ki bo stala 100 milijonov evrov, in naj bi trajala tri leta.

Koliko časa bo trajala gradnja zaporov, za zdaj ne ve nihče. V zvezi z zaporom pa ostaja še mnogo neznank. Od tega, kako velik bo zapor, do tega, ali bodo vanj prepeljani samo zaporniki s Povšetove ali tudi od drugod.

Minister za pravosodje Aleš Zalar sicer opozarja, da so zdajšnje kapacitete zaporov v Ljubljani premajhne, razmere za paznike in kaznjence pa na meji znosnosti, zato bi si želeli vsaj za 100 odstotkov povečati kapacitete ljubljanskih zaporov.