SLS je izgubil že petega predsednika. Foto: MMC RTV SLO
SLS je izgubil že petega predsednika. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Šrot
Bojan Šrot je o odhodu razmišljal dalj časa. Foto: MMC RTV SLO

Z odstopom Bojana Šrota je SLS izgubil že petega predsednika od njegove sodobne ustanovitve leta 1992. V sedemnajstih letih so se namreč pred njim na vodilnem položaju zvrstili že Marjan Podobnik, Franc But in Janez Podobnik. V tem času so sicer od februarja 2007 do novembra 2008 preživeli v petih zaporednih vladah.

Marjan Podobnik: preživeli že številne preizkušnje
Marjan Podobnik je za MMC povedal, da čas Šrotovega odstopa ni ugoden, po drugi strani pa je stranka v preteklosti že imela številne preizkušnje, vse pa je tudi preživela. Zato verjame, da bo tako tudi v prihodnje. Prav tako verjame, da bo Šrot tudi naprej sodeloval pri vodenju stranke, glede njegovega naslednika pa ugotavlja, da ima najširšo podporo Radovan Žerjav, ki bo po njegovem mnenju tudi naslednji predsednik.

Na to, da je imela stranka v 17 letih že pet predsednikov, ne gleda z odobravanjem, saj meni, da ni dobro, če so prepogoste menjave na vrhu. Zdi se mu škoda, da se ljudi, ki so v svojih najboljših letih, poveže z kakšno zadevo, za katero se potem izve, da je bila manipulacija oziroma medijski linč. S tem namreč izgubijo voljo in energijo do delovanja, kar se je do zdaj že velikokrat zgodilo.

Zato upa, da bo stranka v prihodnje razvila določene notranje mehanizme, da bo zaščitila svojega predsednika pred zunanjimi pritiski in mu s tem tudi dala večjo samozavest.

Janez Podobnik: Predsednikom premalo podpore
Janez Podobnik, tudi sam nekdanji predsednik stranke, je o svojem nasledniku manj zgovoren. Kdor koli se bo odločil voditi stranko, zasluži spoštovanje, prednost pa naj bi imeli kandidati, ki so obenem tudi poslanci, je dejal za MMC.

Glede Šrotove odločitve je dejal, da je bila osebna, je pa zdaj že nekdanji predsednik o njej razmišljal že nekaj časa. Sicer pa je jasno, da nenehne menjave vodstva na na politično življenje nimajo najboljšega vpliva. Drži sicer, da stranka izrazitega liderstva nima, da skušajo vzpostaviti timsko vodenje, po drugi strani pa so predsedniki tudi dragoceni ljudje, ki jih je treba podpreti. Morda je bilo te podpore doslej premalo, ugotavlja Podobnik.

Blaž Kosovel
Erna Strniša