Slovenija
Janez Janša
Stranki SDS grozi, da bo, če bo ugotovljena kršitev zakona o financiranju političnih strank, dobila od 4.200 do 21.000 evrov globe, Janša je včeraj dejal, da bodo vrnili denar in plačali kazen, če so grešili in kršili zakon o financiranju političnih strank. Foto: BoBo
Od kod Đuđićevi toliko denarja? Foto: Televizija Slovenija
Pomislek, ali ni morda v ozadju tudi pranje denarja. Foto: Reuters
VIDEO
Kdo je Dijana Đuđić?

Dodaj v

Kje je Đuđićeva našla toliko denarja, kje je SDS našel Đuđićevo?

Gre pri spornem posojilu stranki SDS za pranje denarja?
10. januar 2018 ob 16:29,
zadnji poseg: 10. januar 2018 ob 19:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, Televizija Slovenija

Še vedno ni znan izvor denarja, ki ga SDS-u posoja neznana 32-letnica iz tvegane države. V Sloveniji ima za seboj tri podjetja, izbrisana iz poslovnega registra.

Ni jasno, od kod milijoni, ki jih predvsem poslovnežem v težavah posoja neznana Dijana Đuđič, sicer menda odvetnica, o kateri pa ni mogoče izvedeti praktično ničesar, razen da nastopa v različnih zgodbah o "missing traderjih" oziroma davčnih utajah DDV-ja.

In kdo torej je Dijana Đuđić? Novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek je govoril z nekdanjo finančno ministrico vlade Republike srbske Svetlano Cenić. Ta je povedala, da je nemogoče, da bi 32-letnica, ki je še pred enim letom delala v katastrskem uradu Geodetske uprave v Prijedoru, lahko na pošten način zaslužila toliko denarja in ga nato pod ugodnimi pogoji posojala naprej.

Delala v katastrskem uradu, vozi luksuzni avtomobil
"Izvedelo se je, da je hči direktorice območne enote geodetske uprave Prijedor in da je bila do pred letom dni tudi sama delala v katastrskem uradu. Seveda nikakor ni mogla zaslužiti 450.000 evrov, da bi jih posojala pod kakršnimi koli ugodnimi pogoji. Prijedor je majhno mesto, ljudje hitro opazijo, da njihova someščanka, ki je do pred kratkim živela skromno, danes vozi luksuzni avtomobil," opozarja Ceničeva.

Bosna in Hercegovina je med Slovenci sicer pravi hit pri ustanavljanju podjetij, ki se večinoma ne ukvarjajo z nobeno dejavnostjo, še nadaljuje Ceničeva.

"Ne bi izključila možnosti, da je ta denar prišel iz podjetij, registriranih v Republiki Srbski. Mislim, da se bo to tudi izkazalo, 450.000 evrov ni majhna vsota. Iz letala se vidi, da je to povsem nezakonito, da tudi ona ne more dokazati, kako je to zaslužila. Od kod ji denar? se sprašuje.

Kje so našli Đuđićevo?
Postavlja se vprašanje, kako so v SDS-u sploh prišli do sodelovanja z njo. Je imel pri tem morda vlogo razvpiti strokovnjak za davčne utaje Rok Snežič, ki je na odprtem oddelku zapora Dob prestajal kazen sočasno kot predsednik stranke Janez Janša in prav tako posluje v BiH-u?

Sam je za Večer zatrdil, da je ne pozna, vseeno pa so se pojavile informacije, da naj bi lani vsaj trikrat skupaj potovala v Bosno in Hercegovino ali iz nje, še dodaja novinar Drnovšek.

V Sloveniji so ji zaprli račun
Đuđićeva je v Sloveniji poslovala prek računa pri Novi KBM, njihova komitentka je bila vse od leta 2014, a so ji tam - po zadnjih informacijah, zato ker ni znala ustrezno pojasniti izvora denarja - pred nekaj meseci račun zaprli, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc.

Njeno zdaj že ugasnjeno podjetje ŽML naj bi bilo eno takšnih, ki je nastopalo kot vmesni člen med hrvaškim in slovenskim podjetjem in ni plačalo davka na dodano vrednost v višini več kot 300.000 evrov. Zadevo preiskuje celjska policijska uprava.

Je tudi lastnica izbrisanega podjetja Moj kafein v Hočah. Na prijavljenem naslovu ni nikdar opravljala dejavnosti, okoliški podjetniki pa potrdijo, da je tam več nabiralnikov.

Bo preverjen tudi notar?
Na generalni policijski upravi za zdaj sporočajo le, da trenutno preverjajo informacije v smislu preveritve obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo v konkretnem primeru storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Niso pa pojasnili, ali bodo pod drobnogled vzeli tudi notarja Jožeta Sikoška, ki so ga kriminalisti zaradi podobno sumljivih poslov preverjali že pred leti. Takrat so mu očitali več kot 20 kaznivih dejanj, a so na notarski zbornici menili, da je šlo le za lažje kršitve, zato je zadržal licenco.

Na notarsko zbornico je Radio Slovenija sicer naslovil vprašanje, ali bodo preverili tudi tokratno ravnanje notarja Sikoška - predsednik stranke SDS Janez Janša namreč trdi, da je za zakonitost posla pristojen notariat, a odgovora do zdaj še niso dobili.

Lokalna policija v Prijedoru v Bosni in Hercegovini je pridržala novinarsko ekipo Sveta in 24UR. Dva novinarja in snemalca so na terenu iskali podatke o Dijani Đuđić. Medtem ko so po poročanju 24 ur intervjuvali mimoidoče, je do njih pristopila lokalna policija in jih na podlagi suma terorizma odpeljala na zaslišanje. Nato so jih izpustili.

Zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil, da so takoj, ko so izvedeli za dogodek, zahtevali informacijo od slovenskega veleposlaništva v BiH-u, kjer so opravili poizvedbo na policiji.

Povedali so, da je policija na podlagi anonimnih prijav prebivalcev, ki so se prestrašili, ker niso vedeli, kdo so ljudje, ki poizvedujejo in sprašujejo, novinarsko ekipo peljala na policijsko postajo. Opravili so informativni pogovor.

Ko so videli, da gre za slovenske novinarje, pa so jih takoj izpustili, je dodal.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Wasabi
# 10.01.2018 ob 16:37
Janez je rekel, da ima Dijana boljši sloves od naših bank/posojilnic, tako da ne vem, kaj spet delate zgodbo, ki je ni. Čudni tiči si pač od čudnih tičev gnar sposojajo:)
Ples
# 10.01.2018 ob 16:39
... in tudi čudne notarje najemajo :o)
Nadja92
# 10.01.2018 ob 16:39
Lokalna policija v Prijedoru v Bosni in Hercegovini je pridržala novinarsko ekipo Sveta in 24UR. Dva novinarja in snemalca so na terenu iskali podatke o Dijani Đuđić. Medtem ko so po poročanju 24 ur intervjuvali mimoidoče, je do njih pristopila lokalna policija in jih na podlagi suma terorizma odpeljala na zaslišanje. Nato so jih izpustili.

Tejle komediji pa ni konca.
blutigen stein
# 10.01.2018 ob 16:42
ivan bo zopet jokal,da mu nekaj podtikajo iz murgel a sam rine v težave.
friks
# 10.01.2018 ob 16:40
Vsekakor obstajajo veliki indici, da gre za pranje denarja.

1. kredit z nizko obrestno mero in neustreznim zavarovanjem - veliko tveganje kreditojemalke za nizko poplačilo je navadno znak, da gre za sporen posel. Obstaja velika verjetnost, da sredstva sploh niso njena. V več podobnih primerih sredstva celo izvirajo iz črnega fonda kreditojemalca, ki jih želi na ta način oprati in spraviti v svoje legalne bilance.

2. Sredstva izvirajo iz področja, kjer je vir sredstev praktično nemogoče preveriti.

3. Pogodba je sklenjena s kompromitirano osebo in v sodelovanju z notarjem, ki je bil v preteklosti že obravnavan za sporno poslovanje. Gre za tveganje ugleda, ki ga izpostavljena oseba kot je Janez Janša sprejme le, če je prepričan, da ne bo prišlo do spora, ki bi se moral obravnavati javno na sodišču. Najbolj verjetna razlaga, ki izgaja iz tega je, da sredstva niso dejansko last posojilodajalke, ampak je v poslu zgolj pobrala neko provizijo za podpis na pogodbi. Tako se seveda nikoli ne bo pritožila, če jih ne bo dobila nazaj ampak bo uradno sprejela konverzijo v delež podjetja, ki je vrednostno seveda povsem neprimerljiv.
friks
# 10.01.2018 ob 16:42
To, da je pa v osrednji informativni oddaji izjavil, da je sumljiva tuja državljanka bolj kredibilna kot slovenske banke, je pa spet tipično blatenje države in njenih institucij.

To zna seveda najbolje.
borut-blas
# 10.01.2018 ob 16:46
janša pa s sestričnami in očitno tudi podjetnicami res nima sreče...
nima sreče, a mi z njim tudi ne
mi slovenci nasploh nimamo sreče kadar se ukvarjamo s raznimi mahinacijami
mi slovenci smo rojeni za delo in pošteno prigaran denar nam prinese srečo
vse ostalo pa je naš konec
--- resnično bo treba naše politike , ki po pravici povedano v 25 let stari državi niso več mladeniči spraviti v pokoj in naj v domu za ostarele obujajo spomine na svoja herojska dejanja in naj se prepirajo do smrti
mi, normalni ljudje pa raje razmišljajmo kako bom z delom zaslužili mirno in srečno življenje
SamoRes
# 10.01.2018 ob 16:47
Janša je včeraj dejal, da bodo vrnili denar in plačali kazen, če so grešili in kršili zakon

Aha, če te ne dobijo vse v redu, sicer pa plačaš kazen in se greš dalje posle z balkanskimi podjetji, ki jih preiskujejo utaje davkov?
Bežite že s tem, država kjer je po anketah na prvem mestu stranka, ki počne takšne stvari tako nima prihodnosti.
Pa desničarji, vam ne smrdi balkanski denar, ki migrira po vaših strankah?
uros23
# 10.01.2018 ob 16:47
Ne vem, ali so res tako nesposobni, ali se nalašč sabotirajo, da bodo spet lahko igrali žrtve. Ali pa gre za zaroto iz Murgel?
furbo
# 10.01.2018 ob 16:41
Gre ja za pranje denaja. Samo ce se pri Patriji koncalo s tozbo SDSa za odskodnino - z vsemi možnimi dokazi iz tujine, je lahko vsem jasno, kako se bo koncalo tu.
Gams
# 10.01.2018 ob 16:42
Pranje ali ne tako se ne dela ampak do volitev bodo eni pozabili na te čudne posle kot vedno.
jurica
# 10.01.2018 ob 16:58
SDS verniki pa spet po starem!
Saj 450.000 sploh ni veliko, koliko so pa ta levi pokradli...
Janšo so res dobili pri relativno mali vsoti, a ovce vprašajte se raje kolikokrat je Janši uspelo oprati denar pa ga niso dobili...
Nikoli več janšizma!!
Nadja92
# 10.01.2018 ob 16:50
Dejmo za hec mal špekulirat.

Teoretično, da bi se Janez kdaj umaknil (kar še v sanjah močno dvomim), kaj se zgodi z SDSom? Se sesujejo sami vase, sledi medsebojno mesarsko klanje ali so se sposobni reorganizirat?
pepar
# 10.01.2018 ob 17:00
Vsak ki voli to Janšino stranko,pri polni zavesti (ali pa tudi ne)podpira še večjo kriminalizacijo Slovenije kot jo imamo sedaj.
la.sonrisa
# 10.01.2018 ob 16:52
kako pa je lahko tak notar še vedno notar? več kot 20 čudnih poslov so mu že našli, on pa še naprej veselo opravlja to svojo najboljšo službo na svetu? a ni tako, da je ful težko postat notar in prit zraven? če je res cela vrsta kandidatov, ki čakajo, da bi postali notarji, zakaj se tega modela ne nabrca v rit in da šanso enemu, ki morda ne bo pokvarjen?
sicer so bile kao manjše kršitve (me zanima definicija "lažjih kršitev"), ampak kjer je dim, tam je ogenj. oh moja Slovenija.
direndaj
# 10.01.2018 ob 16:58
Titomir
# 10.01.2018 ob 16:46
Novinarji pdelate iz muhe slona samo zato, ker gre za SDS. V najslabšem primeru bo stranka plačala kazen v višini 21.000 eur to je pa to.


A bejž no bejž.........Cerar mora na ustavno sodišče zaradi frizerja, ko sds dela kazniva dejanja pa delamo iz muhe slona.
Bivši uporabnik
# 10.01.2018 ob 16:54
Ko je zraven Snezic potem je velika verjetnost da gre za pralnico denarja, od kod je pa izvor tega denarja pa me je kr strah razmisljat.

Sds ima okoli sebe veliko dobrih ljudi, ampak tisti ki so slabi so tako slabi da prekasajo vse ostale dobre.
woodoo
# 10.01.2018 ob 17:04
hehe ... aktualni oblasti očitajo balkansko-ruske naveze namesto ameriško-višegrajske. Sami si pa denar sposojajo na balkanu, račun stranke pa imajo odprt pri ruski banki.
No comment! :)
SamoRes
# 10.01.2018 ob 17:03
NE-levici
# 10.01.2018 ob 16:58
Hhahahaha leviačrji na aparatih mislijo, da bo tole kaj vplivalo na volitve hahaha naivneži bogi.

Ne bo vplivalo. Večina Janše ne bi volila že brez tega, nenavadno pa bi res bilo da bi ga kdo po tem odkritju. Vernikov tu ne štejem, v božanstvo se ne dvomi, tudi če je situacija nenavadna so tu na delu palčki iz Murgel in podobna mitološka bitja.
Ples
# 10.01.2018 ob 16:49
Kok je pa potem nakazala denar,če je je račun na NKBM zaprt?

Kovček?
royayers
# 10.01.2018 ob 16:53
Ljubljeni vodja je povedal, da je bil denar nakazan iz Slovenije. Pravi, da so si sposodili od fizične osebe, katere podjetje je fursu dolžno več kot 300k, ki jih itak nikoli ne bo plačalo. Je doktor utaje davkov, JJev prijatelj, res tako vsemogočen!?

Če ne bi vedel, da se z dr. poznata, bi še rekel, da pametni kakršne so, so pač smotani. Tako pa si mislim, da je to lopovščina, domoljupna lopovščina. Opa JJ style.
firtoh
# 10.01.2018 ob 16:44
Kok je pa potem nakazala denar,če je je račun na NKBM zaprt?Pravzaprav se ji na vsak v Sloveniji odprt račun usede davkarija zaradi neplačanega davka,razen če ima na njem več kot 300 jurjev. Ker pa je še vedno dolžna pomeni,da denarja na računu nima,še manj pa da bi z njega posodila 450 oz. 150 jurjev.
el CARTEL
# 10.01.2018 ob 17:18
32-letnica iz rep. srbske, ki ima toliko denarja d alahko posodi 450k €,
medtem pa ima tri propadla (fiktivna?) podjetja v sloveniji...

res, nič sumljivega hahaha
Ples
# 10.01.2018 ob 16:51
Se sesujejo sami vase, sledi medsebojno mesarsko klanje ali so se sposobni reorganizirat?
Najprej točka 2, potem točka 1. Točka 3 nikakor.
bleeeee
# 10.01.2018 ob 17:39
SLObloodpatriot: Njihove lovke želijo Janšo onesposobiti, tu ni nobenega dvoma, ker se bližajo naslednje volitve in jih želijo zopet ukrasti z nekimi namišljenimi, lažnimi aferami.

Pri SDS-u je hudič, ker so volitve vedno blizu oz. se vedno bližajo. Če pogledamo zadnje deseltetje:

Janša, 4. december 2011, takoj po porazu na predčasnih volitvah 2011: Verjetno se Sloveniji zopet obetajo predčasne volitve pred koncem mandata.

Janša, 30. september 2013:
Imeli bomo predčasne volitve

Janša, 8. maj 2014:
Predčasne parlamentarne volitve bodo julija [2014]

Janša, 8. julij 2014:
Predčasne volitve spet čez eno leto

Janša, 29. november 2014:
Cerar bo v 2015 padel

Janša, 15. februar 2015:
Predčasne volitve bodo prihodnje leto

Janša, 11. april 2015:
Cerarjeva vlada bo do konca leta zamenjana, v letu 2016 pa spet predčasne volitve

Janša, 24. september 2016:
Ne bodite presenečeni, če se predčasne volitve zgodijo drugo leto

Janša, 20. april 2017: Volitve so blizu in Murgle spet udarjajo z repom
jakosol
# 10.01.2018 ob 17:05
Ta notar je bil pred nekaj leti vpleten v nezakonite posle skupaj z umorjeno partnerko glavnega obsojenca za rop SKB.
http://www.delo.si/novice/kronika/zaradi-delovnih-dovoljenj-preiskujejo-notarja.html
Jao, v kakšne vode je šla SDS.
pepar
# 10.01.2018 ob 17:09
Bi pa rekel,da se SDS gabi tudi ostalim strankam na desnici in preprosto ne razumem volivcev desnice,kako lahko še volijo to leglo sršenov,ko pa bi lahko kako drugo stranko desnice,ki ni tako hudo v dreku.
ps11
# 10.01.2018 ob 17:37
Ne ljudje, vse je laz. V resnici je nekdo iz Murgel hipnotiziral celoten stab SDS, tako da niso vedeli kaj pocnejo. V bistvu gre za zaroto iz Murgel.
SamoRes
# 10.01.2018 ob 17:10
Častni doktorat iz ekonomije ne uide.
Po sestričenskem obvodu še balkanska inovacija.
Ramus
# 10.01.2018 ob 17:08
Spet Janša,... kdaj pa so ga spustili iz zapora??!
oblaktom
# 10.01.2018 ob 16:55
JJ in SFS sramota za Slovenijo!
ni maitre
# 10.01.2018 ob 16:51
firtoh
Posojilo naj bi se črpalo iz računa pri Sberbank... Kako pa je gospa odprla račun glede na tvojo razlago je pa misterij.
jnovak69
# 10.01.2018 ob 17:21
Ma kašno pranje denarja. Dejte prosm janeza že pr mir pustit k tazga poštenjakarja pa svet že dolg ni vidu, hhhaaaaaahhhhaaaa....
direndaj
# 10.01.2018 ob 17:21
Kako to gre v demokratičnih državah:
Iz leta 2000

Nekdanji nemški kancler Helmut Kohl je sinoči po pozivu vodstva stranke odstopil z mesta častnega predsednika krščanskih demokratov. Odstop je povezan z obtožbami o skrivnem financiranju stranke, ki jo je Kohl vodil četrt stoletja, zdaj pa iz lojalnosti noče izdati imen tistih, ki so financirali stranko. Krščansko-demokratski .uniji zaradi škandala močno padel ugled.

Pa je bil Kohl BOG takrat v Nemčiji in vsi vemo kaj je naredil za Nemce in Nemčijo.
Slovenija bo zaradi vernikov velikega vodje še dolgo v temi!
direndaj
# 10.01.2018 ob 17:02

Nadja92
# 10.01.2018 ob 16:50
Teoretično, da bi se Janez kdaj umaknil (kar še v sanjah močno dvomim), kaj se zgodi z SDSom? Se sesujejo sami vase, sledi medsebojno mesarsko klanje ali so se sposobni reorganizirat?


Odprli bodo verigo pralnic in avtopralnic po celi Sloveniji. S pranjem imajo veliko izkušenj vse od osamosvojitve tako da obvladajo.
darkwader
# 10.01.2018 ob 17:12
Ok pa dejmo na stran dejstvo da gre za stranko površnega populizma, človeka ki je bil najslabši premier v samostojni Sloveniji, da ne gre za klasično pranje denarja.. Da v bistvu gre za to da je SDS kršila zakone ( pomotoma, zanalašč, ni važno),ki so jasni kot beli dan. Zdaj vas pa vprašam, je to res stranka, ki bi si jo želeli voliti na naslednjih volitvah???
TineB
# 10.01.2018 ob 17:20
Ah, ne ....

To, da neka brezvezna bosanska državljanka z običajno službo, brez podjetja in vrednega premoženja, slovenskim državljanom in strankam posoja stotisoče ali milijone evrov, katereh izvora ne zna pojasniti, je pa ja običajna posojilna praksa. Vse čisto. Kot vedno v SDS. Btw, Rok Snežič - doktor utaje davkov- preko Dijane Duđić pošilja pozdrave iz BiH v SLO.

SDS pa ... sami poštenjaki. Že od vedno. Up Slovenije ... Jao nam!
Guinness
# 10.01.2018 ob 17:17
Vredno ogleda, upam, da končno spregledate.

To pa je res sokantno. Jansa se je po dolgem casu prikazal na delovnem mestu.
direndaj
# 10.01.2018 ob 17:29
V sds so nenavadno tiho...........kaj ne bo izredne seje, interpelacije..........
Ko jih dobijo z prsti v marmeladi so tiho kot miške in se zavlečejo v luknje. ko negdo drug samo narobe prdne, je pa direndaj in štala, češ v levo prdi.......jej jej.
SamoRes
# 10.01.2018 ob 17:14
Kako je bil včeraj živčen Gorenak ob vprašanju, besen kot ris na novinarje, nenavaden odziv
Joker
# 10.01.2018 ob 20:20
Vaški stražar,

Mediji, sramota ste. Vtikate nos v zasebne posle ljudi z njihovim lastnim denarjem, posle, ki se vas niti najmanj ne tičejo

A se sploh zavedaš, kaj si tule napisal?
Seveda ne, pa ti pojasnim: da si je JJ sposodil denar, ki ga je sam zaslužil iz poslov z orožjem in ga poskusil oprat, za to pa je zlorabil stranko SDS.
Pa ste ti in tebi podobni res tako brezupno neumni, ali se samo norce delate?
el CARTEL
# 10.01.2018 ob 17:21
zato ker ni znala ustrezno pojasniti izvora denarja - pred nekaj meseci račun zaprli.

še ena ki ne zna pojasniti izvora denarja
LOL

prislužila s težkim delom in 20 letno delovno dobo..
bleeeee
# 10.01.2018 ob 17:44
Dejansko je edino leto v tem desetletju, za katerega nisem uspel najti nobenega Janševega sklicevanja na bližajoče se volitve, leto 2012. Čisto slučajno je to tudi leto, ko je vladal.
RAZOČARAN
# 10.01.2018 ob 17:32
Čudi me, da si ni denarja sposodil na Kosovu
Ples
# 10.01.2018 ob 17:14
@NE-levici
PRVO NAJ DRŽAVA PLAČA JANEZU JANŠI ODŠKODNINO V VIŠINI 900 000 EUR

Kaj pa drugo? Spominsko obeležje? Aja, saj to bo že sam ...
Partizan Miha
# 10.01.2018 ob 17:33
"Đuđićeva je v Sloveniji sicer poslovala prek računa pri Novi KBM"

Nkbm, bankomat desnice.
fiston
# 10.01.2018 ob 17:25
NE-levici PRVO NAJ DRŽAVA PLAČA JANEZU JANŠI ODŠKODNINO V VIŠINI 900 000 EUR

Za kaj odškodnino, a zato ker v tem času ni mogel krasti ko je bil v arestu. Tak arest kot ga je imel, bi moral on državi plačat. Normalno je dobival poslansko plačo, napisal celo knjigo, dobival inštrukcije in veze od raznih Snežičev....
Mislim zahtevati še odškodnino za to je res perverzno.
bernr
# 10.01.2018 ob 17:23
Ma res so pravi Kekci. Stranka ki se gre za nekega moralneža in vedno obsoja prejšnji ter sedanji sistem, ki je kao podaljšek starega sistema, je v bistvu še dosti slabša.
Zjesenic
# 10.01.2018 ob 17:17
JJ je znan kot velik ljubimec. Mogoče mu je pa denar dala na lepe in zapeljive oči ?
jnovak69
# 10.01.2018 ob 17:29
Če bi ljudje znal sešte 2 + 2 bi jim blo vse jasno. Denar od Patrije, za katerega so v Patriji povedal da so dal kot provizijo se pač enkrat mora pojavit na tržišču in tako je najlažje al bo pa janez spet reku da je imel miljonski ponatis svoje knjige in opala poglej ga zlomka miljoni so spet tu....
Kazalo