Šušteršič (levo) pravi, da ga komisija o postopku ni obveščala. Foto: MMC RTV SLO
Šušteršič (levo) pravi, da ga komisija o postopku ni obveščala. Foto: MMC RTV SLO
Goran Klemenčič
Goran Klemenčič pravi, da so dokumenti korektni in strokovno utemeljeni. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Boris Šuštaršič pravi, da so dokumenti komisije o korupcijskih tveganjih v Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) sporni.

Bili naj bi nestrokovni, zavajajoči in demagoški, komisija pa je po njegovem mnenju spregledala nekatere zakone in ni obravnavala tudi humanitarnih organizacij. Komisija je tudi, tako Šuštaršič, delovala časovno usklajeno s politiko, kar ni zakonito.

Utemeljeni sumi navzkrižja interesov
V komisiji po drugi strani trdijo, da so v dokumentih natančno povzete sodbe upravnega sodišča in poročila računskega sodišča. Utemeljeno in korektno so navedli razloge, zakaj je zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije potreben nujnih sprememb, poudarjajo.

Prav tako se v oceni korupcijskih tveganj po njihovih navedbah niso mogli izogniti temu, da je Šuštaršič med drugim član sveta Fiho in hkrati v različnih vlogah član več delovnih teles, ki bolj ali manj neposredno odločajo tudi o delitvi javnih finančnih sredstev, s katerimi razpolaga fundacija.

Obenem je predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije, podpredsednik sveta vlade za invalide, predsednik NSIOS, državni svetnik in ima več različnih funkcij v invalidskih organizacijah in gospodarskih subjektih, ki so porabnik sredstev Fiha, pojasnjujejo. Ob tem dodajajo, da so ključno vlogo pri sprejemanju novele zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije igrali prav dokumenti komisije.

Komisija: Šušteršiča nam ni bilo treba obveščati
Na Šuštaršičevo opozorilo, da bi jih morali kot prizadeto stran v postopku o tem obvestiti in jim dati možnost sodelovanja v postopku, pa v komisiji odgovarjajo, da so izdelavo načrta integritete začeli in ga nadaljujejo na podlagi odredbe, ki jo je sprejel nekdanji direktor Fiha. Po zakonu je odgovorna oseba Fiha njegov direktor, Šuštaršič pa to ni, zato ne more biti sogovornik komisije pri izdelavi omenjenega načrta, so pojasnili.