Na klepetu smo gostili direktorja urada za mladino. Foto: MMC RTV SLO
Na klepetu smo gostili direktorja urada za mladino. Foto: MMC RTV SLO

Direktor Urada RS za mladino Peter Debeljak je v okviru serije spletnih klepetov z naslovom Na mladih svet stoji v MMC-jevi klepetalnici predstavljal nacionalni program za mladino, ki naj bi pomagal okrepiti zlasti zaposlovanje mladih.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

Znano je, da je vlada junija sprejela resolucijo o nacionalnem programu za mladino od 2013 do 2022. Zdaj je poslana v obravnavo v državni zbor. Kaj prinaša ta dokument? Predvsem usklajene ukrepe za izboljšanje položaja mladih na področju izobraževanja, zaposlovanja, podjetništva, bivanjskih razmer, zdravja in dobrega počutja.

"Ne kakršna koli, ampak kakovostna zaposlitev"
Osrednje vprašanje nacionalnega programa za mladino je zaposlovanje, pojasnjuje Debeljak. "Analize kažejo, da je za uspešno osamosvojitev mladih ključna kakovostna zaposlitev. Ne kakršna koli, temveč kakovostna. Teh pa v Sloveniji ne ustvarjamo," opozarja in dodaja, da smo prvi v EU-ju po začasnih oblikah zaposlitev, poleg tega pa je lani brezposelnost mladih v Sloveniji zrasla najbolj izmed vseh držav članic EU-ja. "Tukaj imamo resen strukturni problem. Po moje ne bo dovolj, da zgolj z novimi in novimi subvencijskimi shemami ohranjamo status quo, temveč bo treba poseči tudi v sistemsko ureditev na trgu dela," je prepričan, pri čemer mladim še: "Vi ne potrebujete subvencij."

Eden od problemov je tudi bolonjski sistem študija, priznava, a poudarja, da to ni ključna težava: "Primerjalno imamo vseeno relativno soliden izobraževalni sistem, ki pa je kot mnogi drugi subsistemi potreben prevetritve. Poglejte samo podatek, koliko redno zaposlenih tujih profesorjev imamo na naših univerzah. Vam ta podatek kaj pove? Meni osebno zelo veliko."

"Ključ je v trgu dela"
Sam je sicer prepričan, da bo v družbi treba doseči nov medgeneracijski dogovor: "Danes je ključ v trgu dela. Če imate stabilno, solidno plačano zaposlitev, ne potrebujete posebnih ukrepov na področju stanovanjske politike. Analize kažejo, da mladi ne želijo živeti pri starših, vendar so v to prisiljeni. Mladi danes ste prva generacija po drugi svetovni vojni, ki očitno ne morete računati na altruizem družbe."

1. oktobra je bil gost klepetalnice Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenija. 15. oktobra ob 11. uri bo gostja Darja Jamnik z Zavoda RS za zaposlovanje, 22. oktobra pa dr. Mina Paš iz DrogArta. 29. oktobra ob 11. uri bo dr. Evita Leskovšek iz Inštituta za varovanje zdravja odgovarjala na vprašanja v povezavi s spolnostjo.