Knovs je med drugim na prvih dveh sejah pregledal program dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Foto: Pixabay
Knovs je med drugim na prvih dveh sejah pregledal program dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Foto: Pixabay
NSi-jev poslanec Janez Žakelj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
NSi-jev poslanec Janez Žakelj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po seji je predsednik komisije Janez Žakelj (NSi) izrazil zadovoljstvo, da se je z začetkom dela komisije vendarle vzpostavil civilni nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, kakor tudi, da so člani komisije brez dodatnih dopolnil sprejeli omenjena poročila.

Sorodna novica SDS-ove stolčke začasno zasedel NSi, Knovs lahko začne delati

Kot je znano, je oblikovanje Knovsa spremljal zaplet z imenovanjem članov komisije. Stranka SDS ob začetku mandata aktualnega sklica DZ-ja v Knovs namreč ni imenovala svojih članov in predlagala kandidatov za vodenje komisije, saj se niso strinjali s sprejetim razrezom mest v delovnih telesih, po katerem je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ pripadlo NSi-ju, in ne njim.

Da bi Knovs postal operativen, so se vodje poslanskih skupin pred slabim mesecem dni dogovorili, da mesta SDS-a začasno prevzamejo poslanci NSi. Komisija ima zdaj sedem članov, od tega pripadajo štiri mesta NSi, koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica pa imajo v komisiji vsaka po enega člana.

Sorodna novica Člani Knovsa vendarle imenovani, poslanci SDS-a pred glasovanjem zapustili dvorano

Bojkot SDS-a komisije ne ovira

Na novinarsko vprašanje, ali to, da SDS v komisijo ni imenoval svojih članov, ta hip kakor koli ovira delo komisije, je Žakelj poudaril, da je komisija operativna.

"Ima sedem članov in lahko z vsemi pooblastili odloča tako o pregledih kot o preostalih zadevah," je poudaril. Če si bodo v SDS-u premislili in bodo pripravljeni sodelovati, pa jim pripada tako mesto predsednika in skladno z izračunom tudi mesta članov komisije, je dodal Žakelj.

Člani Knovsa so danes sprejeli tudi nekaj sklepov, ki komisiji omogočajo nadaljevanje dela v povezavi z nadzorom nad obveščevalno-varnostnimi službami. Novost je, da so po novem za izvajanje nadzora nad varnostno-obveščevalnimi službami pooblaščeni vsi člani Knovsa, skladno s poslovnikom komisije pa morajo biti pred vsakim posameznim nadzorom imenovani.