Privatizacija že poteka, osnutka strategije za prodajo državnih naložb pa koalicijske partnerice še niso prejele. Foto: BoBo
Privatizacija že poteka, osnutka strategije za prodajo državnih naložb pa koalicijske partnerice še niso prejele. Foto: BoBo

V sklopu proračuna so pereča tema sredstva za aktivno politiko zaposlovanja, za kar je za leto 2015 trenutno na voljo 47,2 milijona evrov. Lani je bilo na voljo 104,6 milijona.

Kot je že decembra pojasnila ministrica, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, je tako malo sredstev na voljo zaradi prehoda v novo finančno perspektivo 2014-2020. Sredstva iz te perspektive namreč še niso vključena in bi bila lahko najhitreje septembra.

Ob oblikovanju rebalansa proračuna za letos se bodo dogovorili o notranjih prerazporeditvah in za aktivno politiko zaposlovanja zagotovili dodatna domača sredstva, je prepričana ministrica Kopač Mrak. Če bi na voljo ostalo le 47,2 milijona evrov, bi se to po njenih besedah kmalu poznalo na stopnji brezposelnosti.

SDH in privatizacijo pod lupo
Zadnje dni je pozornost usmerjena tudi v imenovanje članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), obenem pa tudi v strategijo upravljanja državnih naložb, ki jo pripravlja vlada.

Kot je povedala vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer, osnutka strategije za prodajo državnih naložb še niso prejeli, koalicijske partnerice pa ga po njenih besedah pričakujejo zelo kmalu.