Vodilni sindikalisti največje sindikalne centrale so razkrili želje, ki bi jih morala vlada uresničiti v letu 2015. Foto: BoBo
Vodilni sindikalisti največje sindikalne centrale so razkrili želje, ki bi jih morala vlada uresničiti v letu 2015. Foto: BoBo
Sindikalisti od vlade tudi zahtevajo, da izvede izredno uskladitev pokojnin, saj so izpolnjeni pogoji zato (dvig BDP-ja). Prav tako bi moralo priti do zakonskih sprememb na področju minimalne plače, saj je po njihovem mnenju krivično, da je vanjo všteto tudi nočno ali praznično delo. Foto: MMC RTV SLO
ZSSS: Plače naj se zvišajo, pokojnine uskladijo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je predstavila svoja pričakovanja v letošnjem letu. Prvi mož ZSSS-ja Dušan Semolič je povedal, da pričakuje sprejetje socialnega sporazuma, saj so pogajanja v zadnji fazi oz. so na vrsti najbolj pereča odprta poglavja, kot so davki, prispevki, minimalne plače …

Izrazil je tudi upanje, da bodo politiki ubrali drugo pot kot v kriznih letih, ko se je zmanjševal standard prebivalstva, še najbolj ogroženim skupinam, kot so upokojenci, mladi … Ob tem je Semolič dejal, da so opravičila v slogu, da je "Slovenija Bruslju obljubila," izpeta in da so politiki dali obljube tudi svojim volivcem in da so na njih pozabili ter tako izgubili verodostojnost.

"Politiki bi se morali vprašati, kaj dati ljudem, ne kaj jim vzeti," je poudaril prvi mož ZSSS-ja, ki je tudi obžaloval, da temeljne odločitve, kako priti iz krize, niso sprejeli naši poslanci, temveč so jih različne mednarodne institucije, kot so EU, Mednarodni denarni sklad ali pa bonitetne agencije. "Želimo, da bi šli po drugi poti in da bi bili politiki tako odločni kot pri dokapitalizaciji bank, tudi pri dokapitaliziranju standarda ljudi," je dejal.

Nujna uskladitev pokojnin
V ZSSS-ju od vlade zahtevajo, da izvede izredno uskladitev pokojnin, saj so zato izpolnjeni pogoji (dvig BDP-ja). Prav tako bi se morale zgoditi zakonske spremembe na področju minimalne plače, saj je po njihovem mnenju krivično, da je vanjo všteto tudi nočno ali praznično delo.

Vlada pa bi morala spremeniti tudi prevzemno zakonodajo, tako da pri prodaji tujcem ne bo pomembna zgolj kupnina, temveč tudi zaščita delavcev oz. njihovih pravic. "Upamo, da bodo spremenili odnos do državnih podjetij, ki prinašajo dobičke v proračun," je o prodaji uspešnih podjetij v državni lasti menil Semolič.

Med sindikalnimi zahtevami je navedel še dvig minimalnega dohodka (trenutno znaša okoli 270 evrov), "saj je meter za socialne pomoči in povečuje revščino pri ljudeh, ki si tega ne zaslužijo." Na področju stečajev bi morali spremeniti zakonodajo tako, da bi bili najprej poplačani delavci propadlih podjetij, šele nato banke upnice, saj bi se tako trudile, da podjetja ne bi šla v stečaj.

Odprava anomalij na trgu dela
Izvršni sekretar ZZZS-ja Goran Lukič je opozoril na različne anomalije na trgu dela, ki bi jih morali odpraviti letos, kot na primer prostovoljno pripravništvo ter izdaja dovolilnic za migrantske delavce. Prav tako po njegovem mnenju nastajajo številne kršitve na trgu dela, saj so delodajalci vedno bolj "kreativni", inšpektorjev za delo pa je premalo.

ZSSS: Plače naj se zvišajo, pokojnine uskladijo