Tonin meni, da bi zakon omogočil uporabo referenduma le ob najbolj ključnih vprašanjih. Foto: BoBo
Tonin meni, da bi zakon omogočil uporabo referenduma le ob najbolj ključnih vprašanjih. Foto: BoBo

Če bo zakon, ki za sprejem potrebuje podporo dveh tretjin navzočih poslancev, sprejet, bodo v NSi-ju znova premislili o predlogu o 35-odstotni udeležbi na referendumu. Toliko naj bi bilo po novem potrebno za veljavnost referenduma. Tolikšno udeležbo namreč zahtevajo nekatere druge stranke.

Po besedah vodje poslanske skupine NSi-ja Mateja Tonina so novelo vložili zato, da bi bilo težje zahtevati referendum in da bi bil ta razpisan le ob res ključnih vprašanjih.

Da bi bilo treba za začetek postopka zbiranja podpisov za razpis referenduma zbrati 5.000 overjenih podpisov, se NSi-ju zdi smiselno tudi zato, ker enak pogoj velja za predlog zakona, ki ga vložijo volivci. Podpise bi bilo po predlogu sicer treba zbrati v enem tednu, šteli pa bi v končno kvoto potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Opozicija nad novelo ni preveč navdušena
Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber meni, da koalicija z novelo povzroča dodatno nestabilnost v državi. V stranki so prepričani, da je treba najprej dati priložnost strokovni skupini, ki preučuje mogoče spremembe ustave na področju referendumske ureditve, da pripravi predlog sprememb.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer pa je dejal, da mora biti vstopni prag za referendum relativno lahek, saj da so dovolj zahtevni že vsi nadaljnji postopki. Za zdaj po mnenju PS-ja 2.500 podpisov zadostuje za začetek postopka zbiranja podpisov za referendum.