Koalicija Žerjavovo napoved obžaluje. Foto: BoBo
Koalicija Žerjavovo napoved obžaluje. Foto: BoBo

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant pravi, da Žerjavovo odločitev obžaluje, ker sta zelo dobro sodelovala. "Žerjav je človek dialoga, z njim se je mogoče dogovarjati, je razumen politik in mi je škoda, da odhaja," je dejal in dodal, da je žalostno, da "najbolj razumni, zmerni politiki, usmerjeni v dialog in kompromis, izgubljajo voljo". "Nad tem bi se morali kakšni drugi politiki resno zamisliti."

Odločitev, ali naj Žerjav ostane minister ali ne, saj z izjemo Viranta vsi predsedniki koalicijskih strank sedijo v vladi, pa Virant prepušča SLS-u in predsedniku vlade Janezu Janši.

Stranka SDS je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da obžalujejo Žerjavovo odločitev, več izjav pa niso dali. Podobno pravijo tudi v DeSUS-u. Prvi mož stranke Karl Erjavec meni, da je Žerjav dobro vodil stranko, a da je zagotovo znotraj vsake stranke težko voditi ravnotežje.

Stabilnost vsake koalicijske stranke pomembna za vlado
V NSi-ju menijo, da je Žerjavova napoved notranja stvar stranke SLS. Je pa po prepričanju vodje poslancev NSi-ja Mateja Tonina stabilnost vsake koalicijske stranke pomembna za vlado. Ob tem verjame, da bodo v SLS-u tudi po kongresu ostali stabilna stranka.

Čeprav je Žerjav dejal, da je pripravljen ostati minister za gospodarstvo, nekateri že ugibajo o morebitnem začetku rekonstrukcije vlade. Po Toninovem mnenju pa gre za ločene zadeve in Žerjavove napovedi z morebitno rekonstrukcijo vlade ne povezuje.

Žerjav je odločitev, da na marčevskem volilnem kongresu stranke ne namerava več kandidirati za predsednika, sporočil v soboto. Razlogov za odločitev je, kot je navedel v pismu članstvu SLS-a, veliko - od tistih znotraj stranke in tistih, ki so "posledica stanja duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike", do čisto osebnih. Ob tem je zapisal, da je pripravljen še naprej opravljati delo ministra.