Koalicijski partnerji so bili po vrhu na Brdu pri Kranju zadovoljni s predstavljenimi projekti. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji so bili po vrhu na Brdu pri Kranju zadovoljni s predstavljenimi projekti. Foto: BoBo

Predsedniki strank so bili po vrhu zadovoljni s predstavljenimi načrtovanimi ukrepi, čakajo pa še na ukrepe s področja zdravstva. Predvsem čakajo na novega ministra za zdravje in pričakujejo, da bo čim prej zagrizel v delo in predstavil nujno potrebne ukrepe. "Verjamem, da bo, ko bo minister potrjen, zagrizel v delo," je dejal premier Marjan Šarec na novinarski konferenci po končanem posvetu vladne ekipe in koalicijskih poslancev. Vrh koalicije je označil za konstruktiven, po njegovem mnenju je dosegel svoj namen, ministri so namreč predstavili projekte, ki potekajo.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je predstavil spremembe na davčnem področju, s katerimi so se ueleženci vrha v večini strinjali, ministrica za delo Ksenja Klampfer je predstavila predlog sprememb zakonov na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa večje infrastrukturne projekte, med drugim drugi tir železniške povezave Divača-Koper, izgradnjo druge cevi v predoru Karavanke in 3. razvojno os.

Ministri, ki pripravljajo določene zakonske podlage, so po Šarčevih besedah dobili dovolj pripomb in predlogov, da jih lahko vključijo v nadaljnje delo pri pripravi zakonodaje, in to se mu zdi pomembno. "Če komunikacija ne teče, potem so lahko težave," je izpostavil in ocenil, da je bila današnja razprava zelo dobra in konstruktivna. Kot je dejal, so ugotovili, da po pol leta delovanja vlade ni razlogov, da ne bi dela nadaljevali. "Verjamem, da bomo tudi v bodoče imeli še takšen vrh, vsaj pred sestavo proračuna 2020, 2021," je dejal in dodal: "Verjamem, da bo delo teklo naprej, ne bom rekel nemoteno, vedno lahko pridejo takšne ali drugačne težave, ampak zato smo tukaj, da jih razrešujemo."

"Verjamem, da bomo tudi v bodoče imeli še takšen vrh, vsaj pred sestavo proračuna 2020, 2021," je po koncu vrha dejal Šarec. Foto: BoBo

Koalicijski partneri zadovoljni z razpravo

Z razpravo so bili zadovoljni tudi ostali koalicijski partnerji. Predsednik SD-ja Dejan Židan je bil zadovoljen s srečanjem, ki ga zapuščajo optimistično razpoloženi. Kot je dejal, ugotavljajo, da se zakoni, ki so navedeni v koalicijskem sporazumu, pripravljajo. Vsi ministri, ki so danes govorili, so po njegovi oceni kakovostno predstavili svoje delo.

V SMC so po navedbah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča zadovoljni z delom posameznih ministrstev ter ocenjujejo, da je predlagana zakonodaja takšna, da bo izboljšala socialno varnost državljanov. Po njegovem se pomembno odgovarja tudi na določena vprašanja trga dela, dobili pa so tudi zadovoljive odgovore glede bodočega davčnega prestrukturiranja in nekaterih večjih infrastrukturnih projektov.

Sorodna novica Financiranje zasebnih šol po Pikalovi predstavitvi koaliciji še nejasno

Tudi predsednica SAB-a Alenka Bratušek je bila zadovoljna z napovedjo ukrepov. Med drugim so zadovoljni z rešitvami za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja šolstva ter veseli sprememb na področju davčne in socialne zakonodaje. Pričakujejo pa, da bodo v prihodnje ustrezno uskladili vprašanje regresa upokojencev ter to umestili v sistemski zakon. Tudi sama je izpostavila, da so danes manjkali ukrepi na področju zdravstva. "V SAB si želimo, da čim prej dobimo novega ministra in da bo čim prej zavihal rokave ter predložil konkretne rešitve," je dejala.

Podobno je dejal prvak DeSUS Karl Erjavec in izpostavil, da jih v zdravstvu čakajo veliki izzivi. V DeSUS so sicer zadovoljni z rešitvami, ki jih je pristojna ministrica predstavila na področju pokojnin, kar je po Erjavčevih navedbah dobra podlaga za razpravo. Posvet je po njegovem mnenju prišel ob pravem času, saj "je sedaj čas, da začnemo s konkretnimi ukrepi". Spomnil je, da imajo na določenih področjih težave, ob čemer pa ocenjuje, da jim bo vlada kos skupaj z Levico.

Kaj bo s sporazumom z Levico?

Glede sodelovanja z Levico je Šarec dejal, da se mu zdi podpora dokaj trdna, glede na to, da je Levica podprla rebalans proračuna. A če bodo državni svetniki v sredo izglasovali veto na rebalans, bo šel zakon nazaj v državni zbor, kjer za ponovno potrditev potrebuje 46 glasov, to pa bo po njegovih besedah "trenutek resnice za vse".

Dejan Židan ob prihodu na vrh. Foto: BoBo
Dejan Židan ob prihodu na vrh. Foto: BoBo

Pred srečanjem koalicije na Brdu je namreč završalo zaradi različnih stališč o podpisu sporazuma sodelovanja z Levico med omenjeno stranko in koalicijskim SD-jem. Ob prihodu na vrh se je namreč prvak SD-ja Dejan Židan odzval na izjavo koordinatorja Levice Luke Meseca, da v stranki pričakujejo čimprejšnji podpis sporazuma o sodelovanju z vlado v takšni obliki, v kakršni je. "Sami so se pogajali skoraj dva meseca, brez SD-ja in drugih političnih strank. Dali so nam v podpis nekaj, kar so sami uskladili," je bil do LMŠ-ja in Levice oster Židan. Po njegovih besedah so vsi partnerji jasno slišali, kaj pomeni parafa sporazuma. Med drugim to, da lahko dokument obravnavajo organi stranke, je pojasnil Židan in spomnil, da v SD-ju o takšnih zadevah odloča konferenca stranke. V SD-ju so napovedali tudi nekaj predlogov za dopolnitev sporazuma, ki ga sicer načelno podpirajo. "Partnerstvo je, da si prisoten, da se dogovarjaš in dogovoriš," je dodal.

Židan je po ponedeljkovi seji predsedstva pojasnil, da bo konferenca stranke, na kateri bodo odločali o podpisu sporazuma z Levico, sklicana drugi ali tretji teden v aprilu. To pa bi utegnilo zaplesti dokončno potrditev rebalansa proračuna, ki so ga v Levici pretekli teden podprli šele po parafiranju sporazuma s koalicijskimi partnerji. V sredo bo namreč DS odločal o vetu na rebalans, kar pa bo, če bo veto izglasovan, za njegovo ponovno potrditev zahtevalo najmanj 46 poslanskih glasov. Koalicija brez Levice jih ima 43.

Levica pričakuje podpis v najkrajšem mogočem času

Levica pričakuje podpis parafiranega besedila, toda v SD-ju nameravajo sporazum dopolniti, kar pomeni, da je parafa padla v vodo. Foto: BoBo
Levica pričakuje podpis parafiranega besedila, toda v SD-ju nameravajo sporazum dopolniti, kar pomeni, da je parafa padla v vodo. Foto: BoBo

V Levici pa želijo sporazum o sodelovanju z vlado, v takšni obliki, v kakršni je, podpisati čim prej, je na novinarski konferenci povedal koordinator Levice Luka Mesec: "Pričakujemo, da bomo sporazum podpisali v najkrajšem mogočem času. To je sporazum za leto 2019 in ne moremo privoliti v to, da ga podpišemo sredi junija. Če to storimo, se podre časovnica in nič od zapisanega ne bo izvedenega," je poudaril Mesec. Po njegovih besedah je sporazum samo izvedba koalicijske pogodbe oz. akcijski načrt, narejen na podlagi koalicijske pogodbe, usklajen z ministrstvi.

Spomnil je, da so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z vsemi resornimi ministrstvi ter kabinetom predsednika vlade pred potrditvijo rebalansa proračuna v DZ-ju prejšnji teden in da so dobili tudi zagotovila vseh vodstev koalicijskih strank, vključno s SD-jem, da bodo o takem sporazumu odločali organi strank in da bo potrjen. "V njem so opredeljene stvari, ki jih slovenski politiki desetletje, dve desetletji ali celo več ni uspelo rešiti," je dodal.

Na vprašanje, kako bo negotovost SD-ja vplivala na njihov glas ob morebitnem vnovičnem potrjevanju rebalansa proračuna, če se državni svetniki odločijo za veto in če sporazum ne bo podpisan, Mesec ni neposredno odgovoril. "Ne bi želel prejudicirati," je dejal.

Sporazum o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca za letos vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, predvsem o odpravljanju prekarnega dela ter stanovanjski politiki. Pred podpisom morajo sporazum potrditi še na nekaterih organih stranke, med drugim tudi v SMC-ju, kjer pred potrditvijo na izvršnem odboru pričakujejo zagotovila o javnofinančni vzdržnosti ukrepov, ki jih predvideva sporazum.

Koalicijski poslanci in vladna ekipa na posvetu na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Koalicijski poslanci in vladna ekipa na posvetu na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo