Poslanci bodo o novostih odločali po nujnem postopku. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci bodo o novostih odločali po nujnem postopku. Foto: MMC RTV SLO

S spremembo zakona želi vlada spremeniti kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe in njenih sprememb. Kolektivna pogodba in njene spremembe bi tako lahko veljale tudi, če jih ne podpiše večina reprezentativnih sindikatov, ampak le manjše število sindikatov iz štirih različnih dejavnosti, katerih članstvo presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je v zvezi s tem povedala, da so spremembe nujne, sicer do 1. oktobra ne bo mogoče uveljavljati aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovora na področju plač. Z aneksom pa se bo zamaknila odprava plačnih nesorazmerij v čas, ko bo v Sloveniji vsaj triodstotna gospodarska rast.

Prvega oktobra bi morala namreč vlada izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, za katero sicer ima denar, vendar ga ne bo mogla zagotoviti v letu 2011. V letih 2011 in 2012 bi morali, tako Kamnarjeva, za plače javnih uslužbencev zagotoviti dodatnih 200 milijonov evrov, kar pa bi ogrozilo javnofinančno vzdržnost.

Podpis prispevalo le šest sindikatov
Od 29 sindikatov javnega sektorja jih je aneks in dogovor podpisalo le šest, od tega jih je pet članov Konfederacije sindkatov javnega sektorja Slovenije. Drugi del sinidkatov pod vodstvom Janeza Posedija in policijski sindikat pa podpisov niso prispevali.

Tanko: Ultimativni pristop ni primeren
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je v zvezi s tem vladi očital, da nujnega postopka ni argumentirala ter da ni prisluhnila sindikatom. Predlagal je, da se zavrne nujni postopek in da se predlog zakona vrne vladi. Kot meni, ultimativni pristop vlade, ki zadevo rešuje s spremembo zakona, in ne s pogojanji, ni primeren.

A kljub SDS-ovim pomislekom so preostale poslanske skupine podprle nujni postopek in sklic izredne seje v torek.