Marko Golob in Danilo Grašič sta želela priti na sejo komisije, je dejal poslanec SD-ja Janko Veber, a se je komisija odločila, da so njuni argumenti del gradiva, ki ga je AUKN poslal v državni zbor. PS je zaradi te odločitve sejo obstruiral. Foto: MMC RTV SLO
Marko Golob in Danilo Grašič sta želela priti na sejo komisije, je dejal poslanec SD-ja Janko Veber, a se je komisija odločila, da so njuni argumenti del gradiva, ki ga je AUKN poslal v državni zbor. PS je zaradi te odločitve sejo obstruiral. Foto: MMC RTV SLO
Janez Šušteršič
Finančni minister Janez Šušteršič je prepričan, da je razlogov za razrešitev dovolj. Foto: EPA

Člani komisije so predlog podprli z 11 glasovi za in enim proti, ob praznih sedežih članov iz Pozitivne Slovenije, ki so sejo obstruirali. Jani Möderndorfer (PS) je namreč predlagal, da na nadaljevanje seje povabijo tudi Goloba in Grašiča, saj bi tako omogočili soočenje vseh vpletenih in dali poslancem možnost za korektno odločitev. Predlog je podprl tudi poslanec SD-ja Janko Veber.

Veber je še dejal, da predsednica komisije Sonja Ramšak (SDS) in vlada državni zbor in javnost namerno držita v nevednosti, in dodal, da bi bilo zato nujno, da sta Člana uprave AUKN-ja povabljena na sejo. Tako Golob kot Grašič sta sicer tudi sama dejala, da bi želela svojo stran dejstev predstaviti poslancem na seji komisije.

Ramšakova je Vebra zavrnila z obrazložitvijo, da so se člani komisije s stališči Goloba in Grašiča lahko seznanili iz obsežnega gradiva, ki ga je AUKN posredoval državnemu zboru. Pozitivna Slovenija se je nato odločila za obstrukcijo seje.

Grašič in Golob s pisanjem pisem prekoračila pooblastila
Na seji pa je nastopil minister za finance Janez Šušteršič, ki je znova predstavil očitke obema članoma uprave AUKN-ja. Gre za domnevno prekoračitev pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb države glede na zakon in nestrokovno in nevestno opravljanje nalog v primeru posredovanja dokumentov z neresnično vsebino in mogočimi zaupnimi podatki. Vodstvu AUKN-ja vlada očita tudi nekooperativno delo vodstva agencije.

V primeru posredovanja dokumentov z neresničnimi podatki gre za dve javni pismi (guvernerju banke Slovenija Marku Kranjcu in poslancem), ki sta po mnenju vlade v nekaterih delih strokovno povsem napačni.

V pismu Marku Kranjcu naj bi Grašič in Golob guvernerja pozvala, da preveri ali nekateri nadzorniki sploh izpolnjujejo zakonsko določene pogoje za opravljanje nadzorniške funkcije, za kar člana uprave AUKN-ja nimata pooblastil. Šušteršič je opozoril, da je banka Slovenije neodvisna institucija, ki je odgovorna le državnemu zboru.

Pismo poslancem pa se je nanašalo na dokapitalizacijo NLB-ja, v njem pa sta "zadeve predstavila na tendenciozen, predvsem pa napačen način" in želela vplivati na odločitve poslancev, je očitke strnil Šušteršič. Dodal je da sta bila oba "obtožena" blizu temu, da bi povzročila gospodarsko škodo, kar pa so na srečo preprečili.

Opozicija: Očitki o političnih argumentih
Opozicijski poslanec Veber je dejal, da Šušteršič nima strokovnih argumentov za razrešitev članov uprave AUKN-ja, ampak je njegov argument "političen, argument prikrivanja in obvladovanja kapitalskih naložb z neposrednim vmešavanjem politike", Vladi je še očital, da deluje po principu "diskreditacije in likvidacije".

Nasprotno pa je poslanec SDS-a Jože Tanko prepričan, da so Šušteršičevi argumenti "primerni in razumljivi" in da je bil namen Grašiča in Goloba "javni in medijski linč tistih, ki imajo drugačne poglede na upravljanje kapitalskih naložb države". Tudi Mihael Prevc (SLS) je prepričan, da je postopek odstavitve "logična posledica dejanj krepke prekoračitve pooblastil", ki si jih je privoščil AUKN.

Danilo Grašič in Marko Golob sta sicer že v sredo na novinarski konferenci zavrnila vladne očitke in dejala, da so očitki politično motivirani in brez kakršne koli pravne ali vsebinske podlage.