Most v Ortnici na Kozjanskem so že obnovili. Foto: RTV SLO
Most v Ortnici na Kozjanskem so že obnovili. Foto: RTV SLO
Ponekod ni več česa reševati. Foto: RTV SLO

To je meja, od katere je sredstva za popravo škode dolžna prispevati tudi država. V prizadetih občinah nadaljujejo saniranje infrastrukture, kmetje pa poskušajo s škropljenjem v vinogradih rešiti, kar se da. Povsod pa ugotavljajo, da škode ne bodo mogli pokriti iz občinskih proračunov.

Vabimo vas, da si ogledate tudi fotozgodbo o petkovih neurjih po Sloveniji.

V Gostinci so odstranili plaz, ki je zaprl pot do petih hiš. Samo v občini Podčetrtek so našteli več kot 20 plazov in 50 kilometrov poškodovanih cest, škode na cestah pa je za 150 milijonov tolarjev.

Podatke o škodi zbirajo na Uradu za zaščito in reševanje, vlada naj bi o tem odločala prihodnji teden. Ob tem pa v občinah ugotavljajo, da je postopek za prijavo škode neracionalen, in upajo, da bo država pomagala brez nepotrebnega zavlačevanja in kompliciranja, saj bo zaradi tega škoda lahko samo še večja.

V Tržiču najmanj 80 milijonov tolarjev škode
Prve ocene škode so že naredili v občini Tržič. Tržiški župan Pavle Rupar je dejal, da je po prvih ocenah za okrog 80 milijonov tolarjev škode, dejanska škoda pa je po njegovem mnenju še enkrat višja. Rupar je dejal tudi, da se s predstavniki drugih prizadetih območij pogovarja, da bi prijavili za 400 milijonov tolarjev škode, kar je meja, ko na pomoč občinam priskoči tudi država.