Marko Zidanšek je dejal, da država ni uspešno zaščitila države in državljanov. Foto: MMC RTV SLO
Marko Zidanšek je dejal, da država ni uspešno zaščitila države in državljanov. Foto: MMC RTV SLO
SLS
SLS je še vedno stranka z največjim številom županj in županov. Foto: BoBo

Na programskem kongresu stranke SLS se je njen predsednik Marko Zidanšek najprej dotaknil prebežniške krize. Vlada po njegovem mnenju ni uspešno zaščitila države in državljanov, razsežnosti vprašanja pa je označil za "mnogo večje, kot si sploh upamo na glas priznati". Potrebnega bo veliko dela in sodelovanja, da bomo lahko spet sobivali v varni Evropi blagostanja, je dodal.

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je Zidanšek komentiral z besedami, da v stranki ne vidijo prav nobenega razloga, da bi z redefinicijo družine spodkopavali enega izmed temeljev slovenske in evropske družbe. V SLS-u obžalujejo, da politika na nespreten način išče rešitve za odpravo ene protiustavnosti z drugo, zato predlagajo, da se vse pravice istospolnih partnerjev zagotovijo v posebnem zakonu.

Arbitraža in ideološke teme
V govoru se je Zidanšek dotaknil tudi arbitražnega postopka s Hrvaško, pri čemer je poudaril, da sta državi arbitražno sodišče ustanovili skupaj z namenom rešitve mejnega vprašanja, zato nobena ne more enostransko odstopiti od zavezujočega sporazuma. Od Hrvaške pričakuje, da bo spoštovala odločitve arbitražnega sodišča, od Evropske unije pa, da jih bo z vso odločnostjo podprla.

Stranka si ne želi načenjati ideoloških tem, pač pa je s programom zagotavljanja dostojnega življenja državljank in državljanov izrazito zazrta v prihodnost. "Hočemo pomagati ustvariti državo, ki bo ljudem dovolila, da si z lastnim delom omogočijo lepo in dostojno življenje," je dejal.

Financiranje občin
SLS je še vedno stranka z največjim številom županj in županov, zato je financiranje delovanja občin ena izmed strankinih prioritet. Po Zidanškovem mnenju je znižanje povprečnine nesprejemljivo, "tudi zato, ker se bo zaradi nižjega sofinanciranja investicij države in zaradi pomanjkljivih evropskih sredstev prihodnji razvoj lokalnih okolij v prihodnjih letih verjetno v veliki meri zaustavil".

Najavil je tudi ustanovitev prvega miselnega središča političnega inštituta v SLS-u, ki ga bodo poimenovali po Antonu Korošcu. Z inštitutom želi stranka okrepiti nenehni notranji premislek v stranki, ki na strateški in vrednostni ravni sproti analizira, kaj stranka dela prav in kje je s poti skrenila.