Slovenska manjšina se spodpada tako s finančnimi kot tudi z drugačnimi težavami. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska manjšina se spodpada tako s finančnimi kot tudi z drugačnimi težavami. Foto: MMC RTV SLO
Protest dijakov
Dijaki so se v znak protesta zaprli v šole, svojo solidarnost pa jim je izrazil tudi konzulat. Foto: www.slomedia.it
Tamara Blažina
Demokratska senatorka Tamara Blažina je senatu podala priporočilo, da se slovenska manjšina izvzame iz predlaganega krčenja sredstev. Foto: MMC RTV SLO

V zadnjem času je italijanska vlada sprejela nekaj sprememb zakonov, ki bi lahko usodno vplivale na položaj in obstoj slovenske manjšine - manjšinam naj bi zmanjšale finančna sredstva, močno pa odmeva tudi reforma ministrice Marie Stelle Gelmini.

Reforma sicer napoveduje zaprtje oz. združitev štirih slovenskih srednjih šol v Trstu v eno samo, zato so se dijaki za svoje pravice odločili boriti tako, da so se protestno zaprli v prostore šole in tam vztrajali en teden.

Konzulat dijakom izrazil podporo


Svojo podporo jim je ob tem izrazila tudi konzulka Bojana Cipot, ki pravi: "Na Generalnem konzulatu RS v Trstu smo sprejeli predstavnici, dijakinji visokih srednjih šol v Trstu. Pogovarjali smo se o reformi in posledicah, ki bodo doletele dijake in tudi učitelje. Izpostavljena je bila diskusija o prihodnosti dijakov, ki jo definira reforma, saj se dijaki bojijo, da na mednarodnem trgu dela ne bodo konkurenčni. Reforma bi omejevala šolanje, saj tisti, ki se šolajo na tehničnih srednjih šolah, ne bodo več nadaljevali študija na univerzah."

Konzulat je že predlagal ustrezne ukrepe
Na generalnem konzulatu še pravijo, da z "zaskrbljenostjo spremljajo položaj slovenske manjšine v Italiji", zato so med drugim zunanjemu ministrstvu že predlagali tudi "ustrezne aktivnosti".

Po besedah konzulke zunanje ministrstvo vztraja, da se nerešena vprašanja in težave rešujejo po mirni poti, v dialogu s predstavniki slovenske manjšine v Italiji in italijanske v Sloveniji, z upoštevanjem načel demokracije, spoštovanja človekovih pravic in transparentnosti.

"Konzulat in slovenske institucije v dialogu z italijanskimi oblastmi izpostavljajo specifično vlogo slovenske manjšine v Italiji, ki mora ohraniti posebno in vidno mesto, zato mora biti iz tovrstnih reform izvzeta," je še odločena konzulka Cipotova.

Institucije lahko opozarjajo, a pri delu so omejene
Na generalnem konzulatu pravijo, da so do zdaj naredili že precej za ohranitev slovenske manjšine: "Slovenske institucije aktivno opozarjajo pristojne italijanske oblasti na položaj slovenske manjšine. Navesti pa je treba, da so pri svojem delu tudi omejene, saj v notranje zadeve republike Italije ne morejo posegati."

Zasluge pripisujejo tudi senatorki Tamari Blažina, ki je uspela, da so v razpravi ob sprejemanju proračuna za naslednje leto sprejeli priporočilo, da bo slovenska manjšina izvzeta iz predlaganega zniževanja finančnih sredstev. Ob tem pa na konzulatu še dodajajo: "Težave zniževanja sredstev je treba reševati na meddržavni ravni, saj dežele nimajo bistvenega vpliva na državno politiko varčevanja."

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si