Kazensko ovadbo so podali zoper eno neznano osebo. Foto: RTV SLO
Kazensko ovadbo so podali zoper eno neznano osebo. Foto: RTV SLO
Operacijske mize
Ministrstvo po Kosovih besedah ni upoštevalo nasvetov državne revizijske komisije. Foto: RTV SLO

Zato so proti neznani osebi, članici razpisne komisije, podali ovadbo o sumu storitve kaznivega dejanja. Vlogo ministra Bručana v tem primeru pa komisija ocenjuje zelo pozitivno, saj je ta po mnenju predsednika komisije Draga Kosa vplival na to, da je bila razpisna komisija sestavljena nepristransko.

Kazenska ovadba se nanaša na sum storitve kaznivega dejanja zavestnega prirejanja razpisnih pogojev enemu ponudniku.

Predvsem prvotno razpisani pogoji naj bi bili pisani na kožo le dvema ponudnikoma miz znamke Maquet, ki pa so jih nato popravili. Ponudba je bila tudi 86 milijonov tolarjev predraga glede na razpisne pogoje.

Ugotovili so še, da ministrstvo ni uporabilo postopka, ki ga je priporočila državna revizijska komisija po razveljavitvi postopka, ampak je uporabila samo drugo pravno podlago, to je spremenjeno zakonodajo na področju javnega naročanja, ki omogoča manjšo skrb naročnika za kakovost in ceno nakupa. Kosu se zdi zanimiva odločitev razpisne komisije, ki je v zadnjem razpisu izbrala ponudnika miz Sordina, saj so bile te mize na prejšnjem razpisu zavrnjene kot tehnično neustrezne.

Odkrit sum korupcije v koprski občini
Komisija za preprečevanje korupcije še ugotavlja, da je šlo pri preprodaji oziroma zamenjavi zemljišč v koprski občini za dejavnike, ki ustrezajo definiciji korupcije. Komisija je pri pregledu omenjenih poslov ugotovila, da pristojni niso poskrbeli za maksimalno gospodarsko korist občine in da niso upoštevali predpisa, da se vrednost premoženja med razpolaganjem ne sme zmanjšati.

Komisija dobila pol manj sredstev
Na koncu je Kos opozoril še na zmanjšanje sredstev komisiji, ki jo vodi, za polovico. Če bo ustavno sodišče sprejelo odločitev, ki bi pomenila, da bo komisija delala še naprej, bo 55 milijonov tolarjev, ki so zanjo predvideni za leto 2007, zadostovalo le do polovice leta.