Bučar, Čebašek Travnikova in Alojz Uran menijo da je Drnovškovo predsedovanje v Sloveniji pustilo neizbrisen pečat. Foto: EPA
Bučar, Čebašek Travnikova in Alojz Uran menijo da je Drnovškovo predsedovanje v Sloveniji pustilo neizbrisen pečat. Foto: EPA
Predsedniška palača
Ko je kraljeval v predsedniški palači, je Drnovšek predsedniški funkciji dodal nove vsebine. Foto: Urad predsednika
Odzivi tudi iz cerkvenih krogov
Pogovor z Jožefom Školčem

Drnovškovo predsedovanje je ob lanskem izteku kot absolutno pozitivno ocenil prvi predsednik parlamenta France Bučar. Po njegovih besedah je nekdanji predsednik republike predvsem pokazal, da ima predsedniška funkcija pomembno mesto v slovenskem pravnem sistemu: "Zato je s svojim neodvisnim stališčem povzročil močno reakcijo pri tistih, ki menijo, da je to samo častna funkcija in da se mora podrejati izvršni oblasti."

V javnosti je po mnenju Bučarja precej začudenja povzročilo Drnovškovo distanciranje od politike oz. vnašanje nekaterih vrednostnih načel v politiko. "Na splošno moram reči, da je ravno vnašanje vrednostnih načel v politiko zelo pomembna stvar, ki bi jo morali bolj pospeševati. Drnovšek je na tem področju naredil prvi korak."

Čebašek Travnikova: Bil je človek sprememb
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je ob izteku Drnovškovega mandata dejala, da je Drnovšek pokazal, da se lahko človek odloči za spremembo. Tako kot Bučar tudi ona meni, da je predsedniški funkciji dodal vsebine, ki so pomenile korak stran od vsakodnevne politike v smer iskanja drugačnih rešitev za tiste probleme, ki jim po običajni poti ni bilo videti rešitve.


Ombudsmanka je izrazila prepričanje, da je Drnovšek s svojim načinom delovanja predsedniško funkcijo obdržal na visoki ravni spoštovanja od in do vseh, s katerimi je sodeloval. "Res je z nekaterimi potezami presenetil domačo in tujo javnost," je zatrdila, "a je hkrati dosegel, da so ljudje o njegovih predlogih resno premišljevali in razpravljali."

Uran: Skušal je biti blizu ljudem
Da je nekdanji predsednik skušal biti blizu ljudem, pa je ob izidu njegovega mandata dejal ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. "Odpiral je pomen človekove duhovne dimenzije, solidarnost in pomoč ubogim," je zatrdil in dodal, da je bilo sodelovanje Drnovška s slovensko Katoliško cerkvijo korektno.

Odzivi tudi iz cerkvenih krogov
Pogovor z Jožefom Školčem