Foto: KPK
Foto: KPK

KPK je prejšnji teden ugotovil kršitev integritete Zdravka Počivalška pri nabavi ventilatorjev, minister pa je v pogovoru za portal 24ur.com med drugim navedel, da pri nabavi zaščitne opreme ni kršil zakonodaje oziroma "da mu ni nihče ničesar dokazal". To po besedah komisije ne drži, prav tako minister zoper odločitev KPK-ja ni vložil pritožbe na upravno sodišče.

"Ko se posameznik ne strinja z odločitvijo državnega organa, je v pravni državi edina prava pot pritožba na drugostopenjski organ oziroma sodišče, ki bi jo lahko v konkretnem primeru izkoristil tudi Počivalšek, ne pa zatekanje k diskreditacijam, zavajanju in preusmerjanju pozornosti. Če je minister menil, da mu komisija kršitve ni dokazala, je imel za to na voljo pravna sredstva, ki pa jih ni izkoristil," so zapisali v odzivu.

Prav tako zavračajo Počivalškovo tezo, da je bil predmet preiskav zato, "ker sodeluje v določeni vladi." Pravijo, da vse posameznike obravnavajo enako, ne glede na politično pripadnost oz. ne glede na to, v kateri vladi posamezniki sodelujejo. Ob tem so spomnili, da je KPK že leta 2018 pri ministru ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s področja lobiranja.